#16piggaveckor

#16piggaveckor – Vecka 14. Stärk din lymfa!

Ditt lymfatiska system är fantastiskt då det hjälper blodet i kroppen att flöda och hålla sig friskt och välbalanserat. För att öka cirkulationen och undvika stagnation av lymfan kan man hjälpa till på traven genom att torrborsta kroppen, göra andningsövningar och änglavingar, hoppa studsmatta och hopprep. Utmaning denna vecka är att ta dig tid för din lymfa, minst 10min per dag. Testa någon av dessa övningar!

Såhär funkar det: Lymfan är parallellt kopplat med ditt blodomlopp och tar hand om uttryckt intracellulär vätska (den vätska som alla celler “badar” i) från blodet, väldigt enkelt förklarat. I lymfkärlen samlas vätskan upp och förs till våra noder (det som förr kallades lymfkörtlar, men de är inga körtlar då de inte producerar någonting) där den renas från bl.a. virus och egenproducerade feltillverkade celler som ska neutraliseras. Så väl renad i noderna förs lymfan upp, upp, upp igenom kroppen till ”ventilerna” som sitter vid nyckelbenen och töms där tillbaka ut i blodbanan igen. Så går det runt. Hela tiden. Dag som natt.

Att hålla blodet friskt och välbalanserat kräver ett lymfsystem som kan jobba som det ska. Testa övningarna ovan och uppmärksamma din lymfa under veckan. Dela med dig av dessa stunder på sociala medier med taggen #16piggaveckor. Nu jobbar vi aktivt för att ge tillbaka all kärlek till kroppen som vi bara kan!

Publicerat av

Pigga-Karin

Hälsorådgivare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *