#16piggaveckor – Vecka 2. Andas in, andas ut

Andningen. Den finns med oss från att vi föds och tills vi dör, alltid! Den är så otroligt viktig. Men visste du att beroende på hur du andas så påverkas ditt mående? Mentalt, fysiskt, energimässigt m.m. Veckans utmaning kommer därför att bli en andningsövning – Stanna upp 2 min per dag och djupandas.

Som sagt påverkas ditt mående beroende på hur du andas:

  • Mentalt – Du kan bli lugn eller stressad oberoende på hur du andas. Korta hastiga andetag säger till vår hjärna att vi är under hot och lugna stillsamma andetag säger att allt är frid och fröjd.
  • Fysiskt – Om du andas som om det stod en tiger och morrade i dörröppningen så kommer din kropp svara med att göra sig redo för strid eller flykt. Det betyder att mycket blod går från matsmältningen och dina tarmar till musklerna för att syresätta dessa vid ev kamp eller flykt (maten kan vi smälta sedan när vi är i säkerhet och vilar upp oss i 2-3 dagar). Detta leder till att du producerar adrenalin och att magens matsmältning sätts på vänt tills bättre tider kommer. Det leder ofta till besvär så som hård eller lös mage eller t.o.m. IBS.
  • Energimässigt – Våra celler fungerar inte utan syre. Så utan en korrekt andning så kommer du inte syresätta dina celler som du ska. Utan syre ingen ATP som är cellens energiprodukt kan man säga. Vår andningsreaktion styrs inte av hur mycket syre vi behöver utan hur mycket koldioxid vi behöver göra oss av med. När vi hyperventilerar och andas genom munnen skapas en obalans där vi får i oss mer syre än vad vi kan andas ut som koldioxid och obehagliga obalanser kan uppstå.
  • Om du svullnar i kroppen – Vårt Lymfsystem ser till att vätska flyttas runt i kroppen och “håller rent”. Det systemet har ingen egen pump så som blodomloppet har (hjärtat) utan är beroende av att diafragman jobbar som den ska (det gör att lymfan kan pumpas uppåt). När vi andas korrekt med magstöd och med näsan så får diafragman jobba och lymfan flöda.
  • Vilken kroppsform du har – En kropp som har en eller flera storlekar större på underkroppen har ofta problem med just lymfan. Det kan sätta sig vid anklar/vader eller runt höfterna/rumpan lite beroende på genetik osv.

#16piggaveckor

Vår andning är BÅDE autonom och viljestyrd. Det gör att vi kan ”lura” hjärnan och berätta för den att den är lugn och trygg genom korrekt andning. Vår andning styr även, till 70%, vårt PH i blodet. Det går trender i det där med “hur vi ska basa kroppen” och då vill jag bara belysa att den största effekten får du genom att andas korrekt, inte försöka basa genom diverse basande tillskott.

Vad är då korrekt andning? Hur gör man? Denna vecka kommer vi visa våra bästa andningsövningar, så får du visa dina i #16piggaveckor!

Här kommer den första:

  • Ligg ner på ett behagligt underlag så som din säng.
  • Lägg höger ben över vänster knä.
  • Sätt händerna något över midjan så du känner din bröstkorg.
  • Ta ett djupt andetag genom näsan, känn hur luften passerar din luftstrupe och går långt ner i lungorna, hur bröstkorgen vidgas i sidled, gärna flera centimeter.
  • När du andas ut, gärna under dubbelt så lång tid som vid inandning, låter du luften vända i lungorna och passera luftstrupen och din näsa på vägen ut, och bröstkorgen sjunker tillbaka igen.
  • Vänta sedan på att ta nästa in-andetag tills din kropp ber dig och du behöver ta ett nytt djupt, lugnt andetag. Du ska inte “hålla andan” bara snällt vänta in andningssignal från din omtänksamma hjärna.

#16piggaveckor

#16piggaveckor

Lycka till och andas lugnt! Kram Malin

P.s Vill du veta mer så lyssna in avsnittet av vår podcast, PiggaPodden avsnitt 5 som handlar om stress 🙂

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *