Chaga är ett supernäringsrikt livsmedel som växer fritt i våra skogar och som alla kan plocka och få glädje av. Fråga markägaren om lov innan du plockar, för säkerhets skull och var försiktig så du inte skadar trädet när du plockar dem. Känner du att du inte vill ge dig ut i skogen för att ta del av nyttigheterna, finner du torkad chaga i pulverform HÄR. I detta blogginlägg kan du läsa mer om den nyttiga svampen och du får dessutom 5 spännande recept som innehåller just chaga, F E M!
Chaga är det ryska ordet för svamp och har fått den internationella betydelsen te gjort på sprängticka. Sprängticka är en svamp som växer likt en svart, knölig utväxt på björkar (även på andra lövträd men det är ovanligt). Chaga/torkad sprängticka är riktigt nyttigt och innehåller naturligt vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triter-pener, SOD (superoxiddismutas) och aminosyrakomplex. En super-svamp helt enkelt men många nyttigheter att ta del av.
Chagan dricks oftast i första hand som ett gott och supernyttigt te. Du tillagar det genom att blanda 2 tsk i 1 liter hett vatten. För bästa resultat – Sjud 1 msk Chaga i 2 liter vatten på lägsta värme med lock i 5 timmar.
Här kommer 5 recept:
Chaga-Coco
Om du vill kan du lyxa till det med 1 tsk honung eller kokossocker. Du kan även krydda med 1 tsk kanel.
Inga-Chaga
- 3 dl färdigbryggt Chagate
- 3 cm färsk, skalad ingefära
- En skiva citron
Chaga-Chili
- 3 dl färdigbryggt Chagate
- Saften från en pressad citron
- 1 tsk chilipulver
Söta vid behov.
Chagalatte
- 3 dl färdigbryggt Chagate
- 1 tsk vanilj
- 1 msk kakao
- 2 tsk honung
- 1/2 tsk muskot
- 1 tsk kanel
- 0,5 dl mandelmjölk (eller valfri mjölk)
Chiachaga
Hoppas du gillar recepten och skriv gärna tillbaka till oss om du provar något utav dem ♥