Omega-6

Är du rädd för Omega-6?

Har du också hört att Omega-6 är orsak till alla inflammationer som pågår i vår kropp och är därmed skadlig? Det är både sant och falskt! Sant är att Omega-6 är involverat i vår inflammatoriska respons. Men utan den skulle vi inte överleva många minuter!

Tänk att du råkar få ett litet sår på ditt finger och att alla inkräktare som väller in din kropp skulle få fritt spelrum att invadera hej vilt? Ingen lockande tanke! När det uppstår en skada (till exempel på ditt finger) så startar omedelbart en inflammatorisk process för att med full kraft ta död på så mycket främlingar som möjligt. Lymfan bistår med vita blodkroppar, värmen höjs lokalt för att bakterier sällan klarar över 37,5 grader och hela immunsystemet drar igång.

Värkar det vara bra att undvika detta?

Sen är det ju så att vi tyvärr göder mängder med inflammationer i kroppen och när de blir kroniska skapas problem. Men backa bandet lite nu? Det är ju av någon anlednig att kroppen skadas och vill repareras? Man måste titta på varför det finns en inflammation? Vad tycker kroppen är så illa att den bedömer det lämpligt med en inflammation? Själva inflammationen är ju där för att hjälpa oss reda ut en situation som är potentiellt farlig för oss. Så innan man börjar prata om att vi bör leva mer antiinflammatoriskt kanske vi ska titta på vad det är kroppen försöker säga ifrån om.

Omega-6

  • Är det så att gluten skapar inflammationer i vår mage? – Sluta skyll på Omega-6.
  • Är det så att mjölkproteiner skapar inflammationer i vår mage? – Sluta skyll på Omega-6.
  • Är det så att du dagligen utsätter dina knän för en ensidig belastning du inte har kapacitet att klara av? – Sluta skyll på Omega-6.
  • Är det så att du äter socker som lägger sig som klister i dina kärl och på dina cellväggar som i sin tur blir förkalkningar? – Sluta skyll på Omega-6!

Omega-6 är en essentiell fettsyra som vi måste äta! Vi kan inte tillverka den själva. Utöver inflammatoriska processer så är även Omega-6 en viktig byggsten för vissa av våra hormoner, till exempel könshormonerna, och bildning av en frisk och stark hud.

Så andra sidan av myntet – vi måste ha en antagonist här, alltså Omega-3. Denna ska balansera Omega-6 så den inte går bananas och ställer till med oreda. Här kommer ett stort problem! Vår konsumtion av Omega-3 har minskat drastiskt över de sista hundra åren. Omega-3 finns till exempel i feta fiskar, men bara de som lever vilt, alltså inte odlad fisk. Det finns i gröna blad (dock pyttesmå doser, men de djur som betar vilt får i sig fettsyran och deras kött blir rikt på det). Det finns gott om Omega-3 i alger (därför finns det i fisk som äter alger). Det finns även i nötter (men då med en hel del omega-6) samt i vissa fröer och bär (främst kärnorna i bären). Detta är kost som tyvärr minskar idag till förmån för processad mat med lågt näringsinnehåll, därför skapas ett problem här! Lägg sedan till att källan till omega-6 av “taskig kvallitet” är enorm. Tänk alla margariner, billiga oljor (mat-, solros- och majsolja till exempel) odlad fisk, djur uppfödda på spannmål och “färdig mat” som allt fler och fler köper för smidighetens skull. Det är inte konstigt att vi behöver hjälpa kroppen här!

Så vad gör vi nu?

Man kan komplettera sin kost med en Omega-3 av god kvallitet, men om du ska kompencera för mycket dålig mat så blir det otroliga mängder Omega-3 och då kommer den etiska frågan upp om utfiske upp. Personligen tror jag att vi måste sänka vårt intag av “dåliga källor Omega-6” samt äta väl balanserade tillskott för att få kroppen på rätt köl igen.

Omega-6

Ett alternativ till Omega från växtriket är Svartvinbärskapslar. Dessa små skönheter är proppfulla av Omega-3 och -6 av god kvallitet, i bra balans samt i lättupptaglig form (även om magen inte är på topp).

Livet är inte lätt, men att få i sig Omega-3 och -6 i bra balans behöver inte vara speciellt svårt!

Testa att lägg till svartvinbärskapslar du också!

Malin

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *