PiggaPodden

Esse Probiotic Skincare – Vad är probiotisk hudvård?

En ny spännande gäst befinner sig i poddstudion! Christoffer från Esse Probiotic Skincare tog tillsammans med sin mamma varumärket till Sverige för nio år sedan. Han berättar om bakgrunden till varför han och hans mamma blev så fascinerade av produkterna, hur han sålde in varumärket till Katarina samt förklarar på ett mycket tydligt sätt vad probiotisk hudvård är, varför det gynnar vår hud, skillnaden på levande probiotika och mycket mer. Vill ni lära er allt om probiotisk hudvård så får ni inte missa detta avsnitt! Glöm inte att prenumerera på PiggaPodden!

Lyssna på avsnittet här:

Spotify

iTunes

Acast

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

PiggaButiken var en av Esse allra första återförsäljare. För 6 år sedan klev Christoffer in i butiken i Nässjö och presenterade sina revolutionerande produkter från Sydafrika. Han var 24 år och supernervös när han skulle övertyga Katarina om att Esse är det bästa hudvårdsmärket som finns i världen. Katarina fick direkt en bra känsla för Christoffer, produkterna och varumärket och därifrån började ett troget samarbete. Som sagt är vi väldigt noggranna med vilka produkter vi tar in på PiggaButiken och med Esse Probiotic Skincare fanns inga tvivel om att just deras produkter skulle finnas hos oss!

För ca nio år sedan var Christoffer och hans familj på semester i Sydafrika, då hans mamma hade glömt kvar sin necessär hemma i Sverige. Därför köpte hon några av Esse produkter på plats, som var ett lokalt sydafrikanskt hudvårdsmärke. Hon blev så nöjd med produkterna att hon efter resan försökte få tag på dem hemma i Sverige igen. Dock fanns inte varumärket på den svenska marknaden, inte heller i norden. Hon fick Christoffer att testa det lilla som fanns kvar och han blev lika förtjust i produkterna som sin mamma. Tillsammans kontaktade de Trevor Steyn, grundaren av Esse och förklarade att de var två svenskar som älskade hans produkter och tillslut fick de till ett möte med honom.

Trevor Steyn är en sydafrikansk kemist som går mer på intuition än vad han är “businessman”. Grundtanken med Esse var att föra ut den afrikanska biologiska mångfalden (afrikanska växter) till omvärlden genom hudvård för att han såg att det hade god effekt på huden, samtidigt som han ville göra gott för sitt eget samhälle. Alltså hjälpa Sydafrika som är relativt fattigt att ta vara på sina fantastiska och gynnsamma växter och av dessa, skapa högteknologiska och effektiva hudvårdsprodukter. Christoffer och hans mamma var lyriska efter mötet, signade avtalet, sa upp sig från sina jobb och startade därefter Esse Probiotic Skincare i Sverige.

Esse

Esse var världens första levande probiotiska hudvård på marknaden. Varumärket hette från början Esse Organic Skincare men när de år 2015 lanserade världens första levande probiotiska produkt bytte de också namn till Esse Probiotic Skincare. Detta gjorde de för att utmärka sig och gå bort från att inte bara vara ett ekologiskt och naturligt varumärke utan främst ett probiotiskt hudvårdsmärke, vilket gjorde dem unika!

Vad är då probiotisk hudvård? Christoffer förklarar detta som en talande liknelse. “Tänk dig att du går ut i en skog. Var du än ser dig omkring finns det växter, träd, buskar, blommor, mossa, stenar, småkryp och djur. Den här skogen tar hand om sig själv. Du behöver inte vattna eller gödsla skogen utan de levande varelserna som finns där täcker upp för varandra. Bara 50 meter ifrån skogen ligger ett vetefält. Vetefältet får samma regnmängd och soltimmar som skogen men skillnaden är att vetefältet enbart består av en sorts vete. För att hålla vetefältet stabilt och levande behöver vi vattna och gödsla”. En perfekt liknelse mellan en frisk hud och en obalanserad hud.

Nu när vi kan förstå hudens bakterier ser man att västvärldens befolkning, framförallt kvinnor har mer av ett vetefält i ansiktet, medan det man optimalt söker är en frodande skog med mångfald av bakterier, virus och svampar som tar hand om sig självt. Det Esse produkter gör är att addera en mångfald av goda bakterier (probiotika) tillsammans med mat till bakterierna (prebiotika). I vetefältet planteras en stor andel olika andra grödor för att skapa en långsiktig skog, så att en obalanserad hud får den mångfald den behöver och på sikt klarar sig själv bättre.

Vad är det då som gör att många idag har ett vetefält till hud i ansiktet, när skog är det mest naturliga? Det finns 6 specifika anledningar:

  • Överanvändning av Antibiotika.
  • Att vi tvättar oss och duschar för ofta och i fel vatten.
  • Överanvändning av handsprit/desinficering.
  • Kejsarsnitt, då barnet inte får ta del av kvinnans naturliga bakterieflora genom underlivet.
  • Överanvändning av “fel” hudvård.
  • För lite kontakt med naturens bakterieflora.

Christoffer förklarar mer om dessa i podden.

Esse Plus

Trenden med probiotika i hudvård ökar kraftigt! Men det finns stora skillnader på hur man framställer och använder probiotika. Idag finns inga tydliga lagstiftningar om vad man får eller inte får kalla probiotisk hudvård. Därför kan man skapa någonting som egentligen inte är riktig probiotika men ändå använda det i marknadsföring som probiotisk hudvård. Christoffer berättar mer om de fyra olika nivåerna av probiotika i hudvård, där funktion och framställning spelar stor roll. Viktig information för dig som konsument! Han berättar också hur Esse Probiotic Skincare använder sig av de olika nivåerna och att de är en av världens fyra och enda leverantörer som lyckas hålla levande probiotika levande i sina hudvårdsprodukter, samt hur de lyckas hålla probiotikan levande under så lång tid med hjälp av sina smarta förpackningar.

Esse Probiotic Skincare har även en organisation som heter PhytoTrade Africa, en lokal Fair Trade Organisation som ser till att samhället och människorna får rätt betalt för skörden av sina växter och frukter, med rätt arbetsvillkor och att de även får betalt när produkterna tillverkas. Dessa pengar går in i en stiftelse för byn som därefter får i uppdrag att ta fram skolor, toaletter och sånt som gynnar det lokala samhället. Esse bidrar alltså inte bara med väldigt avancerad, resultatinriktad, probiotisk hudvård utan även arbetsmöjligheter och ett bättre liv, heja Esse!

Christoffer pratar även om varför Esse inte eftersträvar att vara det mest ekologiska varumärket på marknaden. Eftersom de använder sig av vilt växande växter kan dessa extrakt inte klassificeras som ekologiska, då enbart odlade växter kan eko-certifieras. Något som kanske inte många tänker på idag!

Typiska konsumentfrågor som Christoffer besvarar i podden är:

  • Hur vet man om man har en rubbad mikroflora?
  • Kan vem som helst använda probiotisk hudvård?
  • Alla har en unik bakterieflora på huden, funkar det ändå att använda samma produkter?
  • Kan man blanda probiotiska produkter med konventionella?

Lyssna för att ta del av svaren!

Framtiden för Esse Probiotic Skincare ser ljus ut! När de började prata om probiotika så var det knappt ingen som hört uttrycket probiotisk hudvård tidigare, medan det idag finns på allas läppar. Bara inom några år berättar Christoffer att det kommer komma nya fantastiska sätt att använda nya typer av bakterier och arter i hudvård samt nya sorters prebiotika som är maten till de goda bakterierna. Han är säker på att hela marknaden står för en superstor förändring och är glad för att just Esse ligger i framkant av utvecklingen.

Esse

Katarinas favoriter från Esse Probiotic Skincare är bland annat Ultra Moisturiser som är en fantastisk ansiktskräm för alla som är riktigt torra. Har du testat allt och inget fungerar? Testa då Ultra Moisturiser, den funkar! En annan produkt hon vill lyfta är Cocoa Exfoliator, en mörkbrun ansiktsskrubb med kakao som smälter på huden när man jobbar med den. Tar man den på torr hy blir den lite kraftigare och om man fuktar fingertopparna blir den mjukare att jobba in. Dessa två produkter finns i bas-serien som har allt du behöver i hudvårdsväg. Har du däremot en väldigt känslig hud är det sensitive-serien du ska använda först. Vill du ha mer anti-age effekt och ännu lyxigare hudvård är det plus-serien du ska använda. Skulle du vilja testa Esse produkter men är osäker på vilka produkter som passar dig, så finns fyra olika startkit HÄR där du väljer kit utifrån din hudtyp.

Tack Christoffer för ett superbra, informativt och spännande avsnitt i PiggaPodden! Har du frågor om probiotisk hudvård eller vill dela med dig om vad du tyckte om avsnittet, skriv då till oss på kundservice@piggabutiken.se eller lägg ut att du lyssnat på PiggaPodden på dina sociala kanaler. Missa inte att prenumerera på podden!

Tack för att du läst och lyssnat!

Publicerat av

Victoria

Hälsorådgivare, Marknadskommunikatör