Kosttillskott - Piggabutiken.se

Behöver vi ta kosttillskott?

Ja den frågan kan man ställa sig. Idag finns det många råd och rön om huruvida det räcker med det vi får i oss via maten eller om tillskott behövs. Frågan kan tyckas komplex och vilka råd ska man lita på? Följande råd är baserade på många års egna erfarenheter som hudterapeut, hälsorådgivare och Bicomterapeut. 

Vårt levnadssätt idag med alltför mycket stress och för lite återhämtning gör att vår kropp förbrukar mer av tillexempel B-vitaminer samt magnesium än om vi hade varit mer balanserade i vårt leverne. Stor betydelse har även hur maten produceras och grödor odlas. En frisk tarmflora är också av stor betydelse med hur vi tar upp näringen ur maten. I dag pågår faktiskt forskning om hur vår tarmflora påverkar vårt psykiska hälsa vilket är häpnadsväckande.Kosttillskott - Piggabutiken.seMagnesium är viktigt för alla muskler i kroppen och verkar muskelavslappnande, det är av den anledningen till att många som har kramper i vadmuskler blir hjälpta av just magnesium. Magnesium är viktigt för att bibehålla god benstomme (samarbetar med kalcium) och tänder samt bidrar till normal muskelfunktion. Våra jordar är också utarmade på magnesium vilket gör att våra grödor inte innehåller tillräckliga mängder.  Magnesium tas företrädelsevis på kvällen och finns i olika former, t ex citrat, bisglysinat mfl. Kan inte nog betona vikten av bra kvalité på de kosttillskott man väljer att ta. Här kommer exempel på några av dem som jag anser ha bäst kvalité – Great Earth, Holistic och Helhetshälsa.Magnesium - Piggabutiken.seMagnesium - Piggabutiken.seMagnesium - Piggabutiken.seB-vitamin gruppen är viktig för både nervsystemet samt hår, hud o naglar och tillhör också en grupp av näringsämnen vi ofta behöver ta tillskott på. B-vitaminer hjälper till med ämnesomsättningen samt bildningen av röda blodkroppar. Brist kan orsaka trötthet, utmattning, håravfall, dålig hy, blodbrist (folsyra o b12) och i vissa fall även tungsveda.Folsyra B6 B12 - Piggabutiken.seDet finns bra och kraftfulla B-vitamin komplex, som innehåller hela gruppen av B-vitaminer som kan vara lämpligt att ta som tillskott. I vissa fall kan extra höga doser av enskilda B-vitaminer behövas så som B12 och folsyra men i regel så täcker ett komplex behovet. Tänk även här på kvalitén för maximalt upptag! B-komplex - Piggabutiken.seSen har vi det omtalade D-vitaminet….. ingen har väl vid det här laget missat att vi alla nordbor behöver detta solskensvitamin.D-vitamin - Piggabutiken.seListan på varför vi behöver extra tillskott skulle bli riktigt låååång. Just D-vitamin har det forskats otroligt mycket på, alltifrån förebyggandet av autoimmuna sjukdomar, vissa cancerformer, immunförsvaret, stark benstomme, depressioner mm. Så här gäller det att vara steget före och inte riskera några brister. Råder definitivt alla, barn som vuxna att ta extra tillskott (man kan göra ett litet uppehåll under sommarmånaderna, om det är soligt vill säga. Men annars är det bara att pilla i sig detta guldvitamin).

Idag var det lite vår i luften då solen skymtade fram, all snö har tinat bort och fåglarnas kvitter hördes i bakgrunden. Man får passa på att njuta av vad dagen har att erbjuda för vem vet hur morgondagen blir. 

Ta hand om er alla och glöm inte bort att njuta av livets små gyllene stunder!

Publicerat av

Katarina

Auktoriserad Hudterapeut, Bicom terapeut, Hälsorådgivare, Makeup Artist

1 thoughts on “Behöver vi ta kosttillskott?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *