Omega-3 Alpha Plus

Blir man smart av fiskolja?

Kanske har du hört att man blir smart av fisk, men stämmer det? Min dotter sa till sin lillasyster när hon var 5 år att “ät upp din fisk nu, annars bliru döm i hövet”. Hon åt upp sin fisk och mycket riktigt blev hon inte “döm i hövet”. Skämt å sidå! Vår hjärna som har en stor del i vårt intellekt, är i behov av Omega-3 för att kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett tillfredsställande, optimalt sett. Nedan berättar jag mer!

Du kanske har hört talas om EPA och DHA? Det är de ämnen man jagar i Omega-3 som är så viktiga för oss. De har olika funktioner i våra kroppar, EPA fungerar som ett slags “förbrukningsomega-3”. Det är det ämne hjärnan använder för att utföra sitt arbete, dess bränsle kan man mycket enkelt uttrycka det. DHA är istället byggstenar till själva hjärnan – förenklat “byggnadsmatrial” till uppbyggnad av hjärnan.

Så vi behöver dem båda! EPA kan kroppen till viss del omvandla till DHA men omvandlingen kan inte gå åt andra hållet. Vid vissa tillfällen i livet behöver vi mer av den ena, vid vissa den andra. När är det då extra viktigt med byggstenar till hjärnan? Jo, när vi växer och hjärnan ska byggas upp. Men även vid motsatsen, när vi blir äldre och hjärnans funktioner avtar, då har vi extra högt behov av just DHA.

Omega-3 Alpha Plus

Hur eller hur så är ett tillskott från fisk där dessa finns med naturligt positivt vid alla åldrar då Omega-3 kan tillskrivas fler goda egenskaper för oss så som antiinflammatoriskt, toppen för hjärta och kärl, hjärnans kognitiva egenskaper samt ögats välmående.

Då kanske du tänker att det är väl bara att äta lite mer fisk då? Absolut! Men om alla tänker så kommer inte fisken att räcka… Det är redan mer plast än fisk i våra hav! Den fisk som finns där mår allt sämre pga av miljögifter och hormonstörande ämnen som lagras in i dess kött som vi sedan äter och får i oss i våra kroppar. Den odlade fisken är tyvärr inte mycket bättre. Den matas med ett foder för att växa snabbt och det ger inte samma sammansättning av fettsyror som om fisken skulle leva naturligt på mindre fiskar osv. Dessutom är det ofta är många fiskar i varje “tank” som ges antibiotika i förebyggande syfte för att inte epidemier ska bryta ut.

Omega-3 Alpha Plus

De fiskar som används till denna Alpha Plus Omega-3 är småfiskar (där det inte hunnit ansamla sig så mycket miljögifter) som ansjovis, sardiner och makrill från havet utanför Peru och Chile. Varje kapsel innehåller 1200mg olja varav Omega-3 är hela 780mg (EPA 432mg DHA 288mg samt 60 mg andra Omega-3 fettsyror). Vidare ingår även tokoferoler som är en slags E-vitamin, som minskar risken för att oljan ska härskna.

Så varför chansa på att din kropp och din hjärna har tillräckligt med Omega-3? Testa ett tillskott du också och se vad det gör för dig och din kropp och hjärna. Lycka till!

Kram Malin

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *