Vardagsmotion - Hälsa

Börja träna – Kom igång med vardagsmotion

Hur ofta får du höra att det är viktigt att röra på sig? Men hur mycket behöver vi röra på oss i vardagen för att uppnå maximal hälsoeffekt och hur ska du komma igång? För att du ska ge dig själv en optimal förutsättning för att må bra bör du röra på dig 17 timmar i veckan. Bli inte orolig nu eller börja tänka att fyy det låter jobbigt! Den goda nyheten är att så fort du går från totalt stillasittande till någon forma av fysisk rörelse eller aktivitet får du stora positiva hälsoeffekter. Läs vidare så ger jag 5 enkla tips som du kan tänka på i vardagen för att må bättre och successivt bygga upp lusten för att röra på dig mer!

Att röra på sig 17 timmar i veckan kan låta avskräckande, men när dessa timmar fördelas ut per dag innebär det rörelse i 2,5 timmar. Dessa timmar som krävs med fysisk aktivitet kan spridas ut över hela dagen och här är några tips på hur du samlar ihop 2,5 timmar lätt som en plätt och som samtidigt kan få dig att faktiskt vilja röra på dig utan att det känns jobbigt!

  • Välj trappan istället för hissen/rulltrappan. Du har säkert läst det hundra gånger men det gör verkligen skillnad!
  • Städa på jobbet eller hemma. Allt från diskning, damsugning eller något så enkelt som att torka av skrivbordet lite extra noga kommer ge dig hälsoeffekter i det långa loppet. Det handlar om att samla ihop några minuter här och några minuter där.
  • Lek med ditt husdjur eller dina barn. Vardagen bara susar förbi men försök att stanna upp och ta dig tid att ungås och hitta på något kul!
  • Promenera mer. Har du gångavstånd till jobbet? Införskaffa ett par sköna promenadskor och låt bilen stå kvar på parkeringen. Åker du buss? Gå av några hållplatser tidigare. Börja med varannan dag om det känns jobbigt till en början. Efter några veckor kommer det bli en vana och det kommer garanterat ge direkt effekt på hur du mår. Speciellt nu när vårsolen sprider sin energi!
  • Rör på dig när du pratar i telefon. Ja, detta är ett sista exempel på hur enkelt det kan vara att få in mer rörelse i vardagen. Ställ dig upp och gå runt lite om du har möjlighet när du pratar i telefon. Detta kommer inte bara få din kropp att må bättre utan även din hjärna jobbar snabbare och mer effektivt när du befinner dig i rörelse. Kanske knäcker du den där smarta iden just för att du rör på dig istället för att sitta still. Prova!

Allt räknas alltså från dammsugning till att välja trapporna istället för hissen. Att tänka på att allt räknas kan få dig mer motiverad genom att varje liten rörelse blir en del av det stora hela. För dig som har en dålig hälsa idag kan detta innebära stora förbättringar och ge positiva effekter på dålig sömn, inlärningsförmåga, dåligt minne, blodtryck och även depression. Förutom detta kan små enkla förändringar i vardagen få dig att tänka helt annorlunda när det gäller träning. Jag började med att gå/cykla till jobbet och förra sommaren sprang jag och Pigga-Victoria tjejmilen. Inga tvång till träning, bara bättre hälsa och bättre val som leder till en bättre hälsa. Vardagsmotion - HälsaDet viktigaste är att börja! Oavsett i vilket stadie du befinner dig i kan små val och hur du tänker påverka dig mer än du tror.

Publicerat av

Pigga-Viktoria T

Hälsorådgivare, Marknadskommunikatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *