Kapslar

Därför bör du äta växtbaserad omega-3

Idag tänkte jag förklara skillnaden på olika källor av Omega-3 och varför jag väljer som jag gör. Jag vill börja med att förklara skillnaden mellan fisk-omega och svartvinbärs-omega!

I omega-3 kapslar från fisk finns det EPA och DHA i en viss mängd, färdigt för kroppen att ta upp. Kroppen kan inte omvandla DHA till EPA men åt andra hållet går bra. Vad våra kroppar behöver för exakta doser av EPA och DHA vet man inte riktigt, eller iallafall är det många som är oense i frågan. EPA och DHA har olika funktioner i kroppen och behövs olika mycket under olika perioder i livet.

DHA är vårt “byggmatrial” till hjärna, ögon osv. Vi behöver extra byggmaterial när vi utvecklas (som barn) och när vi bryts ner (blir gamla). EPA är mer av en “förbrukningsfettsyra”. Dessa är essentiella och vi måste tillsätta dem via vår kost för att må optimalt. Omega-3 från fisk är dock enormt härskningsbenäget. Om du lägger en fisk på trappan en solig dag, då det är ca 37 grader i luften (som vi har i kroppen), så kommer det börja hända grejer efter bara några minuter. Förruttnelseprocessen har börjat! Detta beror på att i sitt naturliga tillstånd behöver inte fisken någon fettlöslig antioxidant för att skydda mot värme (feta fiskar bor i ishavet), inget skydd mot syre (betydligt mindre i ishavet), inget skydd mot solljus (inte så ljust i ishavet). Detta gör att härskningsprocessen startar med det samma!

Så vad finns det då i Svartvinbärkapslar? Dels är det omega-3 men även omega-6. Jag ska snart förklara varför viss omega-6 är livsnödvändig för oss, men vi börjar med vad som skiljer omega-3 och -6 åt.

Kapslar

I svartvinbärsfrön finns varken EPA eller DHA. Det finns bara SDA som är förlöparen till både EPA och DHA. Det betyder att om kroppen har god tillgång till SDA så gör kroppen själv om den till exakt vad den behöver. Kroppen gör ju inte saker i onödan! Då får du exakta doser av EPA och DHA för just dig, just idag. Ganska coolt, men kroppen är ju cool!

Vidare så är svartvinbärsoljan inte lika härskningsbenägen. Tänk tillbaka på den soliga dagen på trappan, att du lägger ett svartvinbär jämte fisken. Svartvinbäret är helt ok att äta flera timmar senare! Det beror på att i fröet finns fettlösliga antioxidanter för att skydda bäret mot värme, syre, solljus osv. I din kropp betyder detta att du är skyddad mot härsket fett, och härsket fett mår vi INTE bra av! Nu är ju kroppen toppen på många sätt och vis så även om du äter fisk så ruttnar vi ju inte inifrån. Kroppen kan göra egna antioxidanter, men en känslig mage kan få besvär!

Så sammanfattningsvis vad det gäller omega-3 så är skillnaden dels kvaliteten och dels att i svarta vinbär får du exakt vad du behöver just nu, just idag. Det skiljer även en del på hur man får fram oljan. I fiskolja så pressar man “renset” av fisken (filéer går till restaurangbranchen). Man använder upphettning för att extrahera så mycket som möjligt (omega-3 hatar värme). När man pressar fröer så används lufttryck, det betyder att oljan varken kommer i kontakt med värme, syre eller lösningsmedel. En kostsam metod men då får man det bästa!

Kapslar

Vidare till omega-6. Vi får i oss alldeles för mycket av denna fettsyra, speciellt av dålig sort! Finns i halvfabrikat, margariner, kött uppfött på foder, växtoljor, nötter, fröer osv. Vi äter betydligt mer omega-6 än vad vi kan kompensera med omega-3. Dessa måste vara i balans för att vi ska ha en fungerande inflammatorisk process. Med för mycket omega-6 göder vi inflammationer! Men utan omega-6 av god kvalitet så dör vi, därför är balansen otroligt viktig! Om vi vill leva på som många av oss gör nu och kompensera med omega-3 från fisk (vilt fångad, den odlade innehåller mest omega-6) skulle vi behöva äta flera burkar omega-3 om dagen.

Frågar du mig är inte lösningen att kompensera dålig kost med omega-3 tillskott utan helt enkelt att ta bort de främsta källorna till dålig omega-6 ur vår kost. Då kan man lugnt äta svartvinbärskapslar med bra omega-6 i. Omega-6 är livsviktigt för våra hormoner, vår hud och vår inflammatoriska process, att kunna läka vid skador osv. Många som börjar äta svartavinbärskapslar vittnar om att det första de märker är hur deras hud blir mycket bättre. Såklart! Den har ju äntligen fått de byggstenar den behöver för att må bra!

Hoppas detta gav dig svar på några frågor. Du kanske redan listat ut vad jag har gjort för val till mig och min familj? Just så – Svartavinbäroljan!

Må så gott och ta hand om dig!

Kram Malin.

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

2 thoughts on “Därför bör du äta växtbaserad omega-3”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *