Smoothie

Därför bör du dricka Fettsmoothie!

Tycker du att ordet fettsmoothie låter äckligt? Lugn, jag ska förklara vad jag menar. Jag upplever att det fortfarande råder viss “fettskräck” i hälsokretsen, även om fler och fler inser att vi faktiskt behöver fett! Både på kroppen men även i kosten. Läs vidare!

Man ska veta att vår kropp är helt magiskt bra på att göra “vad den kan med det den får”. Med det menar jag att även om vi inte äter optimalt så kan kroppen bygga om/täcka upp/fördela så att vi ändå mår skapligt bra ganska länge. MEN faktum kvarstår, att om man vill ge kroppen optimala förutsättningar för hormoner, hud, kolesterol, tarmar och framför allt hjärnan så finns en poäng med att äta fett.

Smoothie

Vissa fetter är essentiella. Det betyder att vi inte kan bilda dem själva, som omega-3 och -6. Dessa fettsyror finns framför allt i fet fisk (endast omega -3, om inte fisken är odlad, då innehåller den ohälsosamma mängder av omega-6 också pga foder). I växtriket finner du dessa fetter i optimal balans och av god kvalitet, dessutom i lättupptaglig form i svartvinbärsfrön som lättast tas via kosttillskott (kapslar). De finns även i nötter och frön samt i oliver och avokado. Detta är kanske lätt att förstå, att vi behöver tillsätta fettsyror. Men det är även viktigt för många av våra funktioner att äta mättat fett t.ex. det som finns i kokosolja (en specifik typ av fettsyra som finns rikligt av i kokosolja kallas laurinfettsyra, som även påverkar vårt immunförsvar) eller MCT-olja (en olja som görs av kokos som ger perfekt energi till bland annat vår hjärna).

I receptet nedan får du både omega-3 och -6 men även omega-9 från avokado, samt MCT-olja för vår hjärna! MCT-oljan är även toppen om du vill höja din fettförbränning!

Smoothie

Recept på Fettsmoothie:

1 avokado

1 dl kokosdryck

1 msk MCT-olja (jag använder oljan från Alpha Plus) 

1 näve bär

1 skopa proteinpulver (inte nödvändigt)

Vatten efter önskad konsistens

Bland allt i en mixer och bli härligt mätt!

Det finns fler anledningar att lägga till fett i din smoothie. En av dom är att du stimulerar det hormon som gör dig mätt och nöjd längre, nämligen Leptin. Tillhör du dem som dricker en smoothie och sedan blir hungrig efter 1-2 timmar så testa att tillföra mer fett! Jag gillar personligen att se varje smoothie som en liten måltid så i denna har jag även med proteinpulver för att få alla delar kroppen kan tänkas önska, men det blir lika gott utan om du inte har något proteinpulver hemma!

Hoppas det känns mer aptitligt att testa denna “fettsmoothie” nu.

Må så gott och ta hand om din kropp!

Kramar Malin

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *