Ekologisk Nyårsmakeup – Så gör du steg för steg

Snart är det nyårsafton och det firas av de flesta. En del äter middag, går på fest eller bara myser med familjen. Vad man än ska göra och vart man än ska är det alltid vara kul att piffa till sig lite extra på nyår. Om du inte redan bestämt dig vad du ska ha på dig eller vilken look på ditt smink du vill ha, så kommer här ett tips på en hel sminkning som passar till de flesta kläderna och tillställningarna, även nyår. Vi drar igång direkt!

Primer – En bra bas är en riktigt bra början. Har man en ojämn bas är det lätt att det drar ner sminkningen och ger ett slarvigt intryck. För att försäkra sig om att basen håller hela kvällen så är det bra att applicera en primer under allt smink. Det är en produkt som dels skyddar huden från sminket till viss del och som sagt även ser till att sminket sitter på plats. Jag använder mig av Inikas Pure Primer här och applicerar den på ett rengjort, insmort och torkat ansikte, med mina fingrar som givetvis också var rengjorda. Jag masserar mjukt in den över hela ansiktet och låter den sjunka in i huden innan jag lägger på min makeup.

nyår

Foundation och Concealer –  När primern fått sjunka in i huden ordentligt (ca tre minuter) så fuktar jag min Beauty Blender (sminksvamp) från Dr. Hauschka och duttar ut min Foundation från Dr. Hauschka över hela ansiktet med en fingertopp, jag använde nyansen 01 Macadamia. Varför man fuktar en beauty blender, eller en sminksvamp av denna typ är för att den jämnar ut din foundation och suger upp den produkt som inte behövs då. Det ger ett mer ”airbrushed” resultat och jag gör alltid detta när jag använder foundation och applicerar den med en sådan svamp. Med fukta menar jag att blöta den under kranen tills den är genomblöt, sedan krama ur den ordentligt och eventuellt krama den i en handduk en gång. Den får inte vara för torr, men lite lagom fuktig. För att sedan få ut foundationen över hela ansiktet duttar jag med beauty blendern. Undvik helst att dra med svampen i ansiktet då det gör så du går miste och både produkt och täckning. Pressa mjukt istället, då stannar produkten där den ligger. När foundationen är jämnt applicerad i hela ansiktet låter jag den sjunka in i huden precis som primern, men endast i en halv minut ungefär. När den fått ligga på huden ett litet tag är det dags för concealer och just till denna sminkning använder jag mig utav Inika’s Perfection Concealer i nyansen Very Light. Jag använder den både för att täcka ojämnheter men även för att highlighta dessa partier: under ögonen, i mitten på pannan och på nästippen. När jag duttat ut concealern med mitt ringfinger och försiktighet, för att inte flytta på foundationen efter som den inte är satt med puder än, så jämnar jag ut den med samma beauty blender som till foundationen tills jag inte ser några linjer mellan foundation och concealer. De ska liksom gå ihop på ett naturligt och mjukt sätt.

Nyår

Puder – Nu är det dags för puder och jag brukar gilla att ”baka” med löspuder, ett fenomen eller begrepp som kom för några år sedan. Det innebär att man packar på löspuder för att concealern ska hålla sig på plats men även för att det ger ett sammetsliknande resultat. Även till detta steg använder jag mig av beauty blendern från Dr. Hauschka. Jag doppar en av sidorna av svampen i pudret och duttar det sedan under ögonen, på näsan och i pannan, alltså där jag tog concealer, samt på ställen där jag vet att jag blir oljig ibland. När du gör detta ska du inte dutta tills att allt puder är inne i huden. Det ska ligga på huden, och se ganska roligt ut tills man tar bort det, så att det får smälta ihop med concealern. Under tiden löspudret gör sin magi så sätter jag resten av ansiktet med ett kompaktpuder och en puderborste, alltså de ställena där det inte ligger löspuder. Jag använder mig av Dr. Hauschkas Kompaktpuder i nyansen 01 Macadamia, då det passade bäst ihop med nyansen på fonundationen jag valde, samt Dr. Hauschkas Puderborste. Jag applicerar det med mjuka och duttande rörelser med borsten för att undvika att flytta på foundationen. Samma sak som med löspudret, dutta hellre än att dra med borsten för att undvika att du flyttar på foundationen. När det är klart kan du använda puderborsten för att borsta bort löspudret som huden inte tagit åt sig. Borsta mjukt bort det från ansiktet. Nu har du en jämn bas att arbeta med!

Countoring – Contour/skulptering av ansiktet är något av det roligaste jag vet när det kommer till smink. Man kan skapa så många olika looker, med endast lite smink. Nu när vi tagit foundation och puder ser ansiktet ganska platt ut, och formlöst då vi tagit bort mycket skuggor och liknande för att få den jämna basen vi ville. Jag använder mig av Maria Åkerberg Solpuder i nyansen Sun Kissed. Jag applicerar bronzern med cirkulerande rörelser under och lite uppå kindbenen, runt ansiktet, i pannan och under hakan, med INIKA’s Vegan Contouring Brush. Jag använder även den för att skulptera min näsa en aning, med INIKA’s Vegan Eyeshadow Brush. Helst ska man använda en lite kallare nyans till contour innan man bronzar (värmer upp) ansiktet med solpuder, men jag tycker att detta pudret gör jobbet åt båda. Om linjerna blir för skarpa till exempel på näsan eller vid kinderna kan du smidigt jämna ut dem med puderborsten vi nyss använde. För att framhäva de höga partierna i ansiktet så använder jag mig av INIKA’s Baked Mineral Illuminisor och applicerar den på kindbenen, nästippen och på amorbågen. För detta steg använder jag INIKA’s Vegan Blush Brush.

Ögonskugga – Det jag tycker är det absolut roligaste! Här är det endast fantasin som sätter gränserna. Jag väljer att köra på en varm, bronzig ögonsminkning. Det funkar givetvis bra med en svart/silver, och kall look till nyår också. Man väljer helt själv! Jag väljer en varm sminkning vid ögonen då det framhäver blå ögon, vilket jag har. Jag börjar med att använda den gula/ljusa färgen i Ögonskuggspaletten 04 Sunstone från Dr.Hauschka som min övergångsfärg. Den applicerar jag över hela locket och lite upp mot ögonbrynet. Detta för att få mjuka övergångar mellan hudfärg och ögonskuggorna senare. Jag använder INIKA’s Vegan Blending Brush till detta. Att använda en större och fluffigare ögonskuggspensel gör det lättare att undvika skarpa linjer. Efter det så tar jag, ytterst lite, av Ögonskuggan i nyansen 05 Amber från Dr. Hauschka i globlinjen. Detta med INIKA’s Vegan Shadow Brush. Jag jobbar med små och cirkulära borstdrag för att blanda ut skuggan tills det inte är några skarpa linjer mellan den första och denna skuggan. Jag bygger sedan upp den lite i globlinjen. För att tillföra lite mer värme till ögonen så tar jag den mittersta, lite rosa färgen i ögonskuggspaletten vi använde först, på samma ställen som vi lade den förra skuggan. Jag använder INIKA’s Vegan Crease Brush för detta steg. Jag tar sedan den bruna skuggan i samma ögonskuggspalett och singelskuggan 05 Amber igen, för att mörka ner de yttre delarna på mina ögonlock, med borsten jag använde till denna skuggan innan.  Detta gör man för att skapa mer dimension till ögonen. Sist tar jag Ögonskuggan 01 Alabaster i mitten på locken för att ge ljus och ännu mer dimension till ögonen, detta med Dr.Hauschaks Lip Brush. Även att det egentligen är en läppensel är den bra till detta då den kommer åt ända in i de inre hörnen av ögonen. Som ett sista steg tar jag den första borsten vi använde oss av till ögonsminkningen och blandar ut alla skuggor för att föräkra mig om att det inte är några skarpa linjer mellan de olika skuggorna, eller mellan skuggorna och huden mellan dem och ögonbrynen. Om du tycker att den sista skuggan då blev för svag kan du enkelt applicera lite mer, om du nu vill ha mycket glitter på locken.

Ögonbryn – För att fylla i mina ögonbryn använder jag mig av INIKA’s Ögonbrynspenna i nyansen Brunetts Beauty. Jag börjar i underkant och ritar ett sträck från innerkant till ytterkant och gör sedan samma sak på ovansidan. Jag brukar göra så då jag tycker det blir lättare att få det jämnt och snyggt då. Se till att dra väldigt löst med pennan i innerkant och hårdare ju närmare kanten du kommer. Sedan fyller jag i brynen och samma sak här, jag målar lite hårdare längst ut och sedan väldigt mjukt längst in. För ett mer naturligt resultat kan man dra som små hårstrån längst in, väldigt löst. Blir det för skarpt intill kan du enkelt borsta ut färgen med en rengjord och torr mascaraborste. Efter det så jämnar jag till konturerna runt brynen med samma concealer som vi använde till ansiktet. Här använder jag återigen Dr.Hauschkas läppensel, självklart avtorkad sedan jag hade den till ögonskuggan. Jag blandar ut concealern med Dr.Hauschaks Blender Brush, och för att concealern ska hålla sig på plats duttar jag mitt ringfinger med lite av samma kompaktpuder vi hade till ansiktet där jag lagt concealer. Nu är brynen jämna och precisa men för att de ska hålla sig så så tar jag till sist Dr.Hauschkas Brow and Lash Gel. Det är en genomskinlig gel som nästan fungerar som ett vax eller hårspray för ögonbrynshåren. Om du vill kan du nu applicera lite highlighter precis under brynen, på brynbenet med ditt lillfinger. Det funkar perfekt med den vi hade till resten av ansiktet.

Läppglans MÅ

Läppar – Sist men inte minst så kommer vi till läpparna. Även här kan man använda sig av hur många olika nyanser och produkter som helst. Vi har allt från läppstift till läppennor. Just till denna sminkningen tar jag endast lite läppglans. Man kan självklart piffa till det ännu mer med ett klarrött läppstift eller liknande. Jag applicerar Maria Åkerbergs Läppglans i nyansen Princess över hela läpparna. Min favoritfärg på läppar är nude, men självklart kan du ta något du föredrar.

Nu är sminket klart och jag är redo för nyår! Om du väljer att göra denna sminkningen, eller använda dig av någon av produkterna jag gjorde vore det väldigt kul att se. Lägg gärna ut en bild på Instagram och nämn oss #Piggabutiken.se.

Hoppas att ni alla får en fin nyårsafton och vi önskar er alla en god fortsättning!

Pigga hälsningar, Alma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *