gurkmeja - chiapudding - superfruit - frukost

Frukost som innehåller gurkmeja

Du ha säkert hört talas om gurkmeja och hur nyttigt det är. Gurkmeja växer vilt i skogarna i Syd- och Sydostasien och har använts inom Ayurveda i över tusen år, vilket är en slags inriktning inom Buddhism. Gurkmeja är en av nyckelingredienserna i det asiatiska köket och kan även användas i smoothies, glass, chiapudding och yoghurt. Här har jag toppat min chiapudding med smoothie som jag kompletterat med nyttig gurkmeja. Alltså, kan man bli annat än pigg med detta som frukost? Tror inte det!

gurkmeja - chiapudding - superfruit - frukost

I denna frukost börjar jag alltså med att göra en chiapudding i botten av glaset (chiafrön som fått svälla i kokosmjölk någon timme/under natten). Sen toppar jag den med några skivor banan längs glaskanten och en smoothie som jag gjort genom att mixa banan, mango, apelsin och 2tsk gurkmeja. Gurkmeja är en del av växtfamiljen ingefärsväxter. Växtens jordstam kan användas som den är, alltså helt helt färsk. Men kan även kokas, torkas och malas till ett fint, gul/organget pulver. Detta är en väldigt vanlig krydda i det indiska köket, både för dess nyttighet men även för dess härliga färg. Det aktiva ämnet i gurkmeja kallas kurkumin och det är kurkuminoider som ger gurkmejan den starkt gula färgen. Gurkmeja ser alltså inte bara gott och friskt ut, det är även bra för dig.

gurkmeja - chiapudding - superfruit - frukost

Gurkmeja av arten longa har det högsta naturliga innehållet av curcumin, runt 3-4% och Superfruits ekologiska gurkmeja innehåller minst 3%, vilket man undersöker vid tillverkningen.

gurkmeja - chiapudding - superfruit - frukost

Ännu fler egenskaper hos just Superfruits gurkmeja förutom att den är ekologisk, är:

– Verkar antiinflammatoriskt påcellnivå
– Bra för matsmältningen och tarmfloran
– Ökar flexibiliteten i lederna och minskar svullnad hos de med ledgångsreumatism
– Stödjer en hälsosam detox och leverfunktion
– Ökar insulinkänsligheten och reglerar blodsockernivån

gurkmeja - chiapudding - superfruit - frukost

Denna gurkmeja kommer alltså i pulverform så den är smidig att använda genom att bara hälla i smoothie, juice eller vad du nu önskar. Du tillsätter bara 1-2 tsk per dag. Sen kan du njuta av gurkmejans nyttigheter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *