Hur påverkar mat kropp och sinne?

Vad händer i kroppen och ditt sinne när du ätit? Kan du känna skillnad på när mat ger dig energi eller när det bara tar kraft från dig? Jag tycker att om man bara känner efter kan man känna vilken mat som lyfter en, och vilken mat som tynger en. Detta inlägg kommer inte handla om hur du ska äta för att må bra, snarare väcka en tanke och lust till att vilja äta mer nyttigt när du vet hur det påverkar dig. Efter detta inlägg vill jag att du försöker känna skillnaden i din kropp och i ditt sinne när du ätit. Det är värt det!

I dagens samhälle där vi lever med sociala medier hängande över oss med krav på utseende, kost och lycka har vi tappat något väsentligt när det gäller hälsa. Det vi har tappat är att känna efter hur vi faktiskt mår. Det vi har tappat är att lyssna på kroppen och ge den det som verkligen behövs för att må bra på riktigt. Stirra dig inte blind på din spegelbild, blunda och känn efter hur du mår. Kliar det nån stans på huden, är du trött i benen, slemmig i munnen eller kanske lite snorig och har tunga ögonlock? Lyssna på dina tankar.  Är de lätta och pigga eller känns de negativa och tyngda?

Jag är en person som påverkas otroligt mycket beroende på vad jag äter. Jag har lätt att falla dit och matar ibland hellre mina känslor och mitt belöningssystem än mina celler när jag äter något som jag egentligen vet inte är bra för min kropp. Men när jag är på banan och äter bra mat, mår jag så mycket bättre. Jag har lättare att tänka klart, får bättre minne, har lättare för att röra på mig och jag är framförallt glad. För mig börjar allt med en bra frukost där jag får i mig massa nyttigheter. Därför tänkte jag dela med mig med hur jag tänker när jag väljer ingredienser till min frukostsmoothie som tar max 5 min att slänga ihop. Det finns alltså inga ursäkter när det gäller tid!

Den första ingrediensen är alltid för mig banan. Här försäkrar jag mig om att få i mig kolhydrater och samtidigt stillar bananen hungern, vilket gör det lättare att stå emot sötsug och småätande. Förutom de mättande fibrerna innehåller den flera andra näringsämnen som är bra för kroppen. recept nyttig frukostEfter det gillar jag att ha i avokado. Här får du i dig nyttiga fetter och antioxidanter. Jag tycker även att avokadon bidrar till en krämig konsistens och en god fyllig smak. recept nyttig frukostVidare lägger jag alltid i frysta hallon och ananas. Hallon upptas förhållandesvis långsamt av kroppen och säkrar dig lång mättnadskänsla. Mättnaden förstärks dessutom av det höga fiberinnehållet. Det fyller i magen samtidigt som det gör att matsmältningen fungerar väl. Ananas innehåller proteinsmältande enzymer som hjälper din matsmältning ytterligare. Då kan du slippa besvär som trög mage eller gaser. Ananasen har även vätskedrivande funktioner som hjälper kroppen att elimineraöverflödiga kroppsvätskorPå så sätt avlägsnas flera restgifter som ansamlats i kroppen. När du blir av med överflödig kroppsvätska försvinner även svullnader relaterade till kroppsdelar där vätskeansamlingar är vanliga som ansiktet, vader och magen. recept nyttig frukostSen tycker jag det känns bra att knäcka i ett ägg som bidrar till att smoothien blir lite fluffigare. Det innehåller dessutom protein och massa näringsämnen. recept nyttig frukostSen kommer vi till det roliga! Jag gillar att hälla i extra nyttigheter i form av pulver från supermat. Just nu använder jag rödbetspulver och nässelpulver men det är enkelt att variera. Välj och avraka bland alla nyttigheter här!supermat - piggabutiken.seRödbetor förbättrar syreupptaget i kroppen och gör att kroppen behöver mindre syre. På så sätt kan kroppen använda syret mer effektivt och man blir uthålligare. Forskare har genom studier även kommit fram till att rödbetor kan ge samma effekt som att äta blodtryckssänkande medicin, hos personer med högt blodtryck. nässelpulver - biofoodNässelpulver innehåller mycket järn och jag känner mig alltid piggare när jag fått i mig lite extra järn. Många tjejer har ju ofta brist på järn och då blir man lätt trött. Att hälla i nässelpulver i smoothien är som att dra upp en rullgardin för mig och jag känner mig mycket piggare hela dagen. nässelpulver - biofoodAvslutningsvis lägger jag i en klick kokosolja. Det är en riktigt bra källa för energi till kroppen, det fungerar även som smörjmedel för bland annat leder, mage/tarm och hjärna samt att det är starkt antiinflammatorisk och dämpar/förebygger inflammationer i kroppen. Dessutom är det bra för immunförsvaret och ämnesomsättningen. kokosfett - Piggabutiken.seNu häller jag bara i en skvätt vatten och mixar allt tills det inte finns några klumpar kvar. Sen dricker jag smoothien under tiden som mit te får svalna lite. Perfekt så jag får upp värmen efter den lite kalla smoothien. recept nyttig frukostBörja tänk på vad du äter och känn efter ordentligt vad maten gör med din kropp. Lycka till!

(PS. Om du vill ha mer inspiration på recept och hur mat påverkar din hälsa rekommenderar jag denna bok)

Publicerat av

Pigga-Viktoria T

Hälsorådgivare, Marknadskommunikatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *