Andas bort celluliter

Kan man andas bort sina celluliter?

Ja, och nej. Om du är stressad och andas lite bakvänt så JA! Läs vidare.

För: när du stressar och andningen åker upp i bröstet, istället för nere i magen där den ska starta med hjälp av diafragman, så får inte vår lymfa något naturligt “pump”. Lymfan eller det lymfatiska systemet är till för många olika orsaker men bland annat så är det vårt “avloppssytem”. Det går parallellt med våra blodkärl och ca 2 liter lymfa “pumpas” dagligen ut i vårt lymfsystem. Om detta står still skapas många problem. Om man ser det som ett avfalls-system kan man säga att det är som att tömma sopporna men glömma påsen i hallen, efter några dagar känner vi av det. Bland annat så blir vätska stående i framförallt våra ben. Detta beror först och främst på att ventilerna där lymfan töms sitter vid våra nyckelben och att gravitationen drar vätska neråt. Men med en bra aktiverad lymfpump är detta inga problem! Men eftersom bästa pumpen är diafragman, och den inte är aktiv när vi endast andas i bröstet, så kan problem uppstå pga andningen.

Så hur aktiverar vi diafragman då? Och här kommer det fina i kråksången. Via andningen som är både viljestyrd och autonom kan vi “lura hjärnan” att ingen fara finns och att stressen är obefogad, så vi slår två flugor i en smäll! Avstressad, lugn och av med överflödig vätska i benen!

Hur gör man? Djupa andetag, via näsan, hela vägen ner i magen. Detta är lättast att lära sig om man lägger sig på rygg, lägger ena handen på magen och andra handen på bröstkorgen. Vid inandning ska magen resa sig och bröstet vara stilla, och vid utandning ska magen sjunka ihop och bröstet fortsatt vara stilla. Då aktiveras vår diafragma och, ta-da, lymfpumpen drar igång (soporna kommer vidare till soptunnan). Så när hjärnan inte upplever något hot kan den komma in i sitt lugn och ro läge (det parasympatiska) där vi kan fokusera på att smälta maten och ta upp näring, bilda könshormoner, bygga frisk och stark hud, och vara lyckliga, samt låta lymfan jobba.

Vill man hjälpa till ytterligare så rekommenderar jag att sätta fart på lymfan med massage, en slags mekanisk hjälp att få tillbaka lymfan till dess noder och vidare till “ventilerna” där den återigen kan tömmas in i blodbanan. Lugna drag mot nyckelbenen gärna med en skön olja som är snäll mot huden tex Nourishing oil från Q for skin.

Andas bort celluliter

Man kan också testa torrborstning, samma princip som vid massage men utan olja och med denna borste från Senses By Nature på bilden.

Hur vet man om lymfan är problemet då? Tecken på en trög lymfa är svullna ben och vrister, kall ( främst runt höfter) och frusen, åderbrock och celluliter. Samt mycket mer men det får vi ta i ett annat inlägg! (:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *