Kollagen - Upgrit

Kollagentillskott och hur det funkar i kroppen

Det har blivit poppis att komplettera sin kost med kollagen nu för tiden. Varför då och vad är kollagen egentligen? Vi reder ut begreppen!

Kollagen är inget konstigt. Det kan ju låta som en trend men inget kan vara mer fel. Vi har i alla tider ätit kollagenrik föda. Men idag står inte äkta benbuljong eller grisfötter på var mans bord. Vi äter inte heller aladåber, syltor eller brosk särskilt ofta. Det gör att vi missar vissa viktiga aminosyror (en slags byggsten för protein som ensamt eller i sällskap av andra aminosyror kan göra massa coola saker i våra kroppar).

Kollagen är nämligen extra rik på en aminosyra vid namn Glycin. Glycin kan tillskrivas många fantastiska egenskaper för vår kropp, lyssna på detta:

  • Glycin används i levern i dess produktion av glutation, en slags antioxidant som skyddar våra celler i hela kroppen, framför allt cellerna i levern där stor del av vår biotransformation (detox) sker.
  • Glycin kan också fungera som en signalsubstans i det centrala nervsystemet där det spelar stor roll för vår avslappning och återhämtning, lite som lugn och ro i hjärnan.
  • Glycin är även en del av bildandet av större muskler, dels som byggsten men även som förstärkare av avslappningen och återhämtningen efter ett pass och det är ju faktiskt där vi bygger upp våra muskler som träningen brutit ner. Glycin kan även ha en motverkande effekt på stresshormonet kortisol, vilket leder till en djupare sömn under natten med bättre återhämtning.
  • Glycin är också nödvändig för bildning av gallsalter (återigen superviktig del av vår detox) samt kreatin (gör om lagrad energi till rörelseenergi).
  • Glycin kan ha kramplösande, antioxidant och antiinflammatorisk verkan. Glycin har använts för att påskynda sårläkning. En studie visar också att tillskott av glycin efter en stroke minskar risken för bestående skador. Den har även visat sig vara viktig i läkning av traumatillstånd tillsammans med arginin (en annan aminosyra).

Eftersom kollagen även innehåller L-lysin så finns teorier om att det absolut kan stötta vår kropp i kampen mot virus, lite intressant i dessa tider… Tycker du det låter intressant? Kanske är du inte redo att ta tillbaka grisfötterna och benmärgen på menyn? Testa ett naturligt kollagentillskott nu!

Kollagen - Upgrit

Mitt bästa kollagentillskott kommer från Upgrit. Det är smak- och doftfritt samt så löser det sig lätt i kalla som varma drycker. Supersmidigt att blanda ner i morgonsmoothien eller i tekoppen. Mina kollegor älskar även att ha det i kaffet!

Lycka till och ta hand om dig!

Med pigga hälsningar Malin.

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *