Mens

Lilla menscykel-skolan

Vet du hur din menscykel fungerar? Har du ens någon? Är det nödvändigt att blöda varje månad? Hur viktigt är det med ägglossning? Häng med, vi reder ut begreppen!

Ska vi kanske börja från början med att beskriva hur en välfungerande menscykel ser ut. Vi börjar för enkelhetens skull med samma dag 1 som sjukvården använder (annars finns ingen “dag 1”, detta är en cirkel som går runt utan start och stopp).

Dag 1 räknar vi som mensens första dag. Här är alla hormoner låga. Lite depp för att det inte blev någon graviditet förra cykeln, men efter bara några dagar skickas hormoner från hjärnan (där allt faktiskt startar) att äggstockarna ska börja producera östrogen (det finns egentligen 3 sorters östrogen men vi samlar ihop dem under ett namn för enkelhetens skull). Östrogen är ett hormon som stimulerar tillväxt. Hormonet (FSH) stimulerar även ett gäng av våra ägg att börja mogna.

Efter ca 14 dagar (om vi har en frisk cykel) signalerar kroppen tillbaka till hjärnan (som är den som bestämmer) att här finns det mängder av östrogen så nu måste något ägg vara redo att “kläckas”. Sagt och gjort skickar hjärnan signaler (LH) till äggstockarna att ett ägg, det som har mognat bäst, ska kläckas och börja sin vandring in i äggledaren för att där förhoppningsvis möta en pigg och glad friare (spermie).

Mens

Här kommer en liten parentes!

(För att denna friare ska kunna överleva och ta sig ända upp till äggledaren behövs något som man brukar kalla fertilt sekret. En slags flytning som gör miljön för spermier mer gynnsam. Faktiskt så kan inte en spermie överleva många minuter i vår sura miljö i slidan, men just vid ägglossning bildas detta sekret för att spermier ska kunna överleva och invänta upp till 5 dygn på att ett ägg ska dyka upp. Ägget i sig lever bara ca 1 dygn så om vårt fertila fönster bara skulle vara öppet 1 dygn/månad så skulle vi förmodligen inte överlevt som art, naturen löste alltså detta med fertilt sekret! Detta betyder att vi endast är fertila 5 dygn under en hel cykel. Detta fertila sekret går utmärkt att lära sig känna igen själv så att du som kvinna kan veta exakt när du är fertil och inte. Det finns många sett att lära sig detta på, Justisse metoden är en bland annat. Är det då rimligt att de kvinnor som mår dåligt av hormonella prevetivmedel ska lida månaden igenom när det kanske går lika bara att skydda sig med kondom de dagar man vet att man faktiskt kan bli gravid)?

Slut på parentes.

När ägget kläckts så omvandlas “skalet” en liten tillfällig hormon-bildande körtel som skapar hormonet Progesteron. Progesteron har till uppgift att balansera Östrogenet. Så utan ägglossning – inget progesteron, utan progesteron – ingen kontroll på östrogen. Östrogen stod ju för celldelning, vilket är toppen och förutsättning för liv, men okontrollerad celldelning låter inte lika kul. Vi är alltså helt beroende av ägglossning för att må bra genom hela vår cykel/fertila liv.

Den lilla tillfälliga hormonkörteln lever ca 12-14 dagar (om man inte blir gravid , då hänger den i tills en moderkaka har bildats). Det gör att denna delen av cykeln är konstant. Har du längre cyklar än ca 28 dagar så är det fasen då östrogenet dominerar som förlängs med östrogen-dominans som följd. Efter det sjunker alla hormoner igen pga av att eventet “nu kanske vi blir gravida” inte lyckades denna gång heller, och med låga hormonnivåer startar en blödning och vi är tillbaka på dag 1 i nästa cykel.

Mens

Hade du koll? Kom det nya fakta? Då till frågorna.

Har du en menscykel? Ser det ut så här för dig?

  • En frisk menscykel är det bästa kvittot på att din kropp mår bra. Om du använder hormonella preventivmedel så kanske du har hört liknelsen att det skulle vara som att lura kroppen att man är gravid? Inget kunde vara mer fel. Att ta hormonella preventivmedel är snarare som att försätta dig i ett “syntetiskt klimakterium”. Nu kan man tro att jag är helt emot hormonella prevetivmedel men det är jag inte. Jag vill bara att man som kvinna ska veta vad man tackar ja till och att det faktiskt påverkar hela kroppen. Ni vet hjärnan var ju ganska inblandad och tittar man på biverkningar av dessa så är de flesta absolut inte “lokala”. Vem har huvudvärk och depression i äggstockarna liksom?

Är det då nödvändigt att blöda varje månad?

  • Tja äter du p-piller så nej, du har ju inte haft någon ägglossning så att blöda på p-piller är onödigt. Om du däremot inte äter p-piller så är ju mens ett kvitto på att du mår bra (man kan blöda utan ägglossing också men vi går inte in på special nu).

Är ägglossning viktigt?

  • Ja! Utan ägglossning – inget progesteron, inget progesteron – ingen balans till östrogen. I sin tur så är ju inte könshormonerna ett eget system som inte alls hör ihop med resten av oss. Tvärt om, allt hör ihop! Östrogen är bland annat involverat i vår kardiovaskulära hälsa och vår bentäthet m.m.

Blev det rörigare?

Du vet väl att du kan boka tid för att prata med oss om just dina problem via Boka Direkt? Eller så mailar du oss på kundservice@piggabutiken.se. Vill du ha mer inlägg som dessa, eller något annat som rör kroppen som du vill att jag tar upp i något blogginlägg, hör av dig i såna fall ♥

Ha de så bra och njut av dagen!

Malin

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *