Magskolan

Magskolan del 2 – Våra kära bakterier!

I vårt matsmältningssystem ingår våra vänner bakterierna! I vår mage pratar forskarna nu om ett nytt “organ”, låt mig presentera: Microbiomet!

Detta är ett samlingsnamn på alla mikrober som jobbar för oss i vår matsmältning. Vi har faktiskt fler mikrober än celler i våra kroppar. Om man räknar antal. Sammanlagt väger de ca 2 kg. Vi har både goda och onda bakterier i oss och faktiskt så behöver vi båda. De onda är bland annat viktiga för att hålla vårt immunförsvar aktivt. Men vi behöver ha mest av de goda. Vad gör dem då om de nu är så viktiga? Allt!

De hjälper oss att fortsätta bryta ner maten. Det som vi inte kunnat spjälka med våra enzymer, blir annars “liggande” och jäser. Man brukar säga att dem fermenteras. Det som fermenterats äter de goda bakterierna upp så vi slipper en orolig och gasig mage, snällt va?!

Bakterierna bildar också flera viktiga vitaminer som till exempel B-12 och vitamin K. De omvandlar även vissa fibrer till kortkedjade fettsyror (SCFA) som i sin tur är viktiga för att producera hälsosamma tarmceller. Bakterier är även en del av vårt immunförsvar. Man säger att ca 80% av immunförsvaret sitter i tarmen. Tänk att ett virus tagit sig förbi magsyran och härjar fritt i tarmen, detta vill kroppen undvika! Då skickas goda bakterier dit för att omsluta viruset och oskadliggöra det, samt stärka tarmväggen (bilda barriär) och förbereda kroppen för det främmande ämnet som är på ingång.

Du ser, detta är bara en bråkdel av vad dessa fantastiska små gynnare gör för oss, utan att faktiskt tillhöra oss rent biologiskt.

Men loppet av att maten kommer in genom munnen och ut sedan igen slutar inte här. Del 3 av magskolan får ni inom kort!

HÄR hittar du Magskolan del 1.

HÄR hittar du Magskolan del 3.

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *