Belladot

Menskoppen – Så använder du den!

Jaha, så var det dags igen, tänker nog många kvinnor en gång i månaden. Men lingonveckan behöver inte skilja sig så mycket från månadens andra veckor om du klickar hem en menskopp! Detta är ett användbart och ett friare alternativ till traditionella bindor och tamponger som du kan använda när du sover, tränar, simmar eller är på resa. Menskoppen har kapacitet att rymma mer vätska än tamponger, vilket minskar dina toabesök och ger en friare känsla. Fortsätt läs så berättar vi hur du använder den och hur du väljer storlek!

Menskopp är en behållare av silikon som samlar upp blodet. Den finns i olika storlekar, töms och rengörs några gånger per dag, samt före varje menstruation. Den ömtåliga pH-balansen påverkas inte och menskoppen är allergivänlig. Rätt insatt håller menskoppen tätt vid sportaktiviteter, bad och under natten. Den rymmer mycket vätska och behöver därför inte tömmas så ofta. Menskoppen kan hålla upp emot 5-10 år och är därmed bra både för plånbok och miljö.

menskopp - belldot

Så här använder du menskoppen:
Tvätta händerna noga. Håll så långt ner på koppen som du kan med 2–3 fingrar, håll inte på piggen under koppen utan stadigt i själva koppens bas (längst ner). Du ska kunna hålla ihop koppen i sin vikning. Om du tappar greppet, börja om från början och försök igen. De flesta håller med tummen och 2-3 fingrar i ett grepp.
Behåll vikningen och för in den smalaste delen försiktigt i slidöppningen, lite vinklat åt sidan så att bara en liten del kilas in. Försök att vända viknings-öppningen bakåt, mot rumpan. Då kan det vara lättare för koppen att veckla ut sig. När du fört in ungefär halva eller stordelen av koppen, låt den veckla ut sig och för in den sista biten mer utvecklad/helt utvecklad (hur stor koppen kan vara varierar från person till person).
För in lite i taget och när du för in koppen, så flyttar du fingrarna ännu längre neråt mot piggen och då kommer menskoppen att börja expandera. Koppen ska nu sitta så långt ner så att du fortfarande kan nå koppens botten med ett nytt stadigt grepp om botten. Ta ett tag om botten med tre fingrar och vicka koppen några millimeter åt sidorna bakåt/framåt för att se till att den sitter bra.

Det kan som sagt ta några gånger att bli bekväm med insättandet. Vi rekommenderar därför ett trosskydd som “säkerhetsskydd”, tills du tränat dig att få menskoppen korrekt på plats.

5 snabba om din menskopp:
  • Evelina menskopp sätts enklast in när den är lite fuktig. Var 4 – 8 timme tömmer du koppen, sköljer av den och sätter in den igen.
  • Rengör med Belladot Cleansing Gel vid behov.
  • Om den utskjutande delen (som du drar i) känns för lång, klipper du enkelt av den till önskad längd.
  • När du tar ut Evelina menskopp vinkla den lite försiktigt och för ut ena kanten först, för att släppa på vakuumet.
Välj rätt storlek:
  • Small & Medium för lätt till måttlig mängd. Oftast före barn eller om du är under 30 år. 25 ml.
  • Large & Plus för måttlig till riklig mängd. Oftast efter barn eller om du är över 30 år. 30 ml.

När du väl vant dig kommer du älska menskoppen! Förvara Evelina menskopp i medföljande påse när den inte används (aldrig i plastpåse eller stängd behållare).

Psst! Traditionella menskydd kan leda till exempelvis uttorkning, rubbning av pH-balansen och ger inte samma frihet som en menskopp. Belladot Evelina menskopp är därför ett riktigt bra val om du har problem med torra och sköra slemhinnor. (Psst! Testa Q for Skins Havtornskapslar om du har besvär med torra slemhinnor. Dessa kapslar innehåller havtornsolja och vitamin A som bidrar till att bibehålla normala slemhinnor i hela kroppen).

Ta hand om dig och klicka hem en menskopp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *