nyttig granola recept

Nyttig och hemmagjord Granola

Granola (rostad knaprig müsli) är något som har blivit väldigt populärt de senaste åren och det finns numera flertal varianter i matbutikerna av skiftande kvalité såklart. Därför gör jag min egen!

Ska man ha en sort som innehåller hög andel goda ingredienser så som nötter, fröer, mullbär, aprikoser, inget socker tillsatt mm och inte bara sötade flingor, så kostar dessa oftast en bra slant att köpa. Granola är ju försvinnande gott så en liten påse man köper i affären brukar ta slut rätt fort. Det är så busenkelt att göra själv, den blir matigare, nyttigare och godare och även billigare än köpt. Hemma hos oss brukar vi strö den över en smoothie eller i en smoothiebowl som den mer tjocka och krämiga varianten heter, så blir det en riktigt matig frukost man håller sig länge på.nyttig granola receptJag brukar inte mäta och väga något utan tar lite vad jag har hemma och vad som tilltalar för dagen. Oftast består basen av havre blandat med lite dinkel och rågflingor, hackade mandlar, solroskärnor, kokosflingor, kanel, kardemumma, vaniljpulver, mullbär och färdighackade dadlar. Blanda ordentligt i en skål och häll sedan i en blandning av vatten, kokosolja eller annan neutral olja samt lite honung, agave eller annat som sötar lite lätt och häll över grynblandningen. Rosta i ca 150 gr i ungen tills det blivit en gyllene väldoftande granola, öppna och rör runt några gånger så att fukten dunstar jämnt. Eller varför inte göra som jag gjorde sist? Ge bort en granola i present i en fin påse. Garanterat uppskattat av den lyckliga som får den! Lycka till!

Psst! Om du gillar att laga och baka nyttigheter som detta i köket hittar du många goda och enkla recept i Nilla Gunnarssons bok Sju steg till ett friskare jag.

Publicerat av

Katarina

Auktoriserad Hudterapeut, Bicom terapeut, Hälsorådgivare, Makeup Artist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *