PMS – Varför det kommer och vad man gör åt det!

Lider du också av PMS? Har du koll på varför du får PMS? Vet du vad du kan göra åt det? PMS är ett “tillstånd” som drabbar en del kvinnor dagarna innan mens. Vissa bara någon dag innan, andra från ägglossning fram till mens. Det beskrivs som allt från “lite grinig” till suicidal. Såklart påverkar detta oss olika! Det är ju en sak att känns sig måttligt nedstämd eller irriterad, till att vilja döda dig själv eller din partner. I detta blogginlägg ska jag försöka förklara mer om PMS, varför det uppkommer och vad man kan göra åt det. Känner du igen dig så bör du läsa vidare!

Varför blir det så här då? Varför reagerar inte alla kvinnor lika? Man brukar ju säga att det har med hormonerna som fluktuerar att göra, men det gör de ju på alla kvinnor. Då skulle alla ha samma grad av PMS, eller hur? Det har såklart till viss del med hormonerna att göra. Våra hormoner ska ju gå efter ett visst mönster varje månad, en cykel som är lite delikat och lätt kan rubbas av till exempel stress. Men faktiskt så har det ännu mer med dina signalsubstanser att göra. Allra främst Serotonin!

Vi behöver alla ha någon form av “buffert” av serotonin och om vi av någon anledning har lite lågt i “serotoninbehållaren” så klarar vi sämre av när hormonerna sjunker. Ligger vi sedan lågt på GABA så kan det bli riktigt jobbigt. Det är alltså därför olika kvinnor reagerar olika mycket innan mens. Det kan också ändras över tid genom att livet ändrar sig. Varför är då serotoninet lågt och hur kan man höja det?

Magen

Serotonin bildas till 90% i din tarm, därför måste den fungera. Om din mage inte mår bra så kommer du inte kunna bilda serotonin som du ska. Många som har IBS eller kroniska magproblem blir till slut nedstämda, ingen glad tarm = ingen glad hjärna! Så se till att fixa tarmen. Ingen uppblåst mage, regelbundna toalettbesök utan vare sig löst eller hårt bajs.

Serotoninets byggstenar kommer främst från aminosyran L-tryptofan. Därför ska du äta protein, en otroligt viktig punkt här! Du kan ha en perfekt mage men om det inte finns något att bygga av så blir det ändå inget serotonin. Perfekta källor för detta är till exempel kalkon. Är du vegetarian/vegan? Se då till att du har ett bra proteinpulver eller var riktigt noga med hur du komponerar dina måltider så du inte missar detta!

För att det ska kunna byggas serotonin av L-tryptofan så behövs en del co-factors så som B6, Magnesium och C-vitamin. Utöver detta är det såklart superviktigt att se till att inte serotoninbehållaren töms ur fortare än vad vi hinner fylla på den. Det som dränerar oss på serotonin är bland annat stress. Stressen att ha för mycket att göra, för lite att göra, deadlines på jobbet, elaka chefer, partners som inte förstår, vanmakt över vuxna barn osv. Stress påverkar i sin tur även vårt näringsupptag så av den anledningen är det “dubbelt dåligt” att stressa.

Hur ska vi nu hjälpa kroppen att få mindre PMS-besvär?

Stress

Nummer ett, sluta stressa! Om det inte går, för det gör det ju inte ibland, börja återhämta mer! Testa yoga eller meditation, börja med andningsövningar, sov middag, var kreativ. Detta säljer vi tyvärr inte på Piggabutiken, så den biten får du lösa själv (:

Nummer två handlar om tarmen, där allt upptag av näring och tillverkning av serotonin sker: Köp en bra Probiotika. Jag gillar och använder just nu PRO 30 PLUS från Alpha Plus. Misstänker du att din tarm inte mår så bra och “läcker”, testa gärna L-glutamin, en aminosyra som hjälper till att “täta” tarmen. Finns även den från Alpha Plus.

Alpha Plus

Så var det co-factorsarna: B-6, magnesium och C-vitamin. Alla dessa finns i lättupptaglig form från just Alpha Plus.

Sen behövs såklart byggstenar till våra hormoner och då rekommenderar jag som vanligt mina favoriter, Svartvinbärskapslarna från Q for skin! Dess perfekta balans mellan omega-3 och -6 i lättupptaglig form och av fantastisk kvalitet är en självklarhet för alla, speciellt för oss med hormoner som behöver balanseras (:

Stress

Dessa tillskott äter du ALLA dagar i månaden, inte bara när det drar ihop sig till PMS. Som bonus kan det hända att du börjar sova bättre. Kan detta vara något för dig? eller kanske din partner, dotter eller mamma? Prova! Det skulle ju vara så skönt att få vara sig själv hela månaden!

Lycka till ♥

Kram Malin.

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *