Promenera i skogen - Bra för hälsan

Promenera i skogen för bättre hälsa

Visst känns det skönt i både kropp och huvud efter en promenad i skogen? Många kan känna igen sig i det och nu har även forskare bekräftat att just skogspromenader påverkar din hälsa positivt. Det är alltså vetenskapligt bevisat att immunförsvaret stärks, och därmed minskar risken för sjukdomar som diabetes, depression och hjärt- och kärlsjukdomar. Fortsätt läs så förklarar jag hur det funkar!

Det som gör att vi får ta del av så många hälsofördelar när vi vistas i naturen grundas till stor del av den positiva effekt det har på vårt immunförsvar. Det har en naturlig förklaring som som handlar om i vilket tillstånd kroppen befinner sig i, vila eller flykt. När vi vistas i skogen befinner sig kroppen helt naturligt i ett avslappnat och vilande läge, alltså raka motsatsen till när vi är i flykt. När vi befinner oss i flykt, som kan uppstå på i flera olika situationer i vardagen i form av stress, stänger kroppen av de funktioner som är viktiga för att överleva när vi flyr från den direkta faran kroppen tror att vi befinner oss i. Istället för att stärka immunförsvaret fokuserar kroppen på att pumpa blodet snabbare för att syresätta muskler som ska hjälpa oss att springa ifrån det faran, det som stressar oss. Eftersom många lever i en hektisk vardag är detta ett växande problem.

Kroppen är fantastisk och fokuserar på det som är viktigt för oss beroende på vilket tillstånd vi är i. Men när vi befinner oss i flykt på grund av stress känner inte kroppen skillnad på om stressen orsakas av en deadline på jobbet eller om vi blir jagade av ett lejon. Då kan du fråga dig själv en logsik fråga. Vem behöver ett bra immunförsvar om man blir jagad av ett lejon? Då måste vi ha blod i musklerna och mycket syre i blodet så vi kan springa och fly. Immunförsvaret får vänta.

På lång sikt är det dock viktigt med ett bra immunförsvar, det vet vi alla. Därför är det bra om du försöker undvika stress och hjälpa kroppen att varva ner och hamna i ett vilande läge. Detta uppnår du alltså genom en promenad i naturen där vi känner oss trygga och när vi inte behöver fly kan kroppen ägna sig åt långsiktiga investeringar som att förbättra, reproducera och bygga upp immunförsvaret. På så sätt är naturen bra för hälsan.

Promenera i skogen - Bra för hälsan

Att leva ett hektiskt liv är mångas vardag, men man måste också låta kroppen återhämta sig och vila. Planera in en promenad i skogen du också!

Publicerat av

Pigga-Viktoria T

Hälsorådgivare, Marknadskommunikatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *