Serotonin

Så höjer du ditt serotonin på naturlig väg!

Vi får som sagt en hel del frågor hit på PiggaButiken och de flesta handlar om kropp och välmående. För ett tag sedan fick jag en fråga, om man kan höja sina nivåer av serotonin? Vilket man kan! I detta blogginlägg kommer jag berätta hur, så läs vidare!

Som sagt, du kan absolut höja sitt serotonin på naturlig väg, men det är olika lätt/svårt för olika individer. Jag brukar alltid börja med att titta på varför personens serotonin är lågt? Vad är det som gör att det serotonin din kropp klarar av att bygga, inte räcker längre? Börja med att se till att inte du “läcker” serotonin. Vad dränerar serotonin då? Jo, all form av stress! Både att ha mycket/lite att göra, dåliga relationer och att känna sig illa till mods/vara missnöjd osv. Du kan heller inte ha bra nivåer av serotonin om du inte har de byggstenar som kroppen behöver för att tillverka det. Främst så produceras serotonin i tarmen, så en glad mage som fungerar är också en förutsättning. Här blir det lite mer individuellt. Mår din mage bra? Börja tillföra byggstenar så kroppen kan bilda serotonin. Mår inte magen bra måste du börja med att fixa den så den KAN bygga serotonin. Ungefär såhär:

Magen

Börja med att fixa magen om det är ett problem. Ta bort det som stör den – ofta gluten, mejeriprodukter och socker. Detta kan vara individuellt men ska jag ge generella rekommendationer är det där jag börjar. Det du ska äta är alla typer av grönsaker/frukter, kött/fisk/fågel och naturliga fetter som kokos, olivolja, smör eller ghee, nötter, avokado, oliver osv. Som kosttillskott rekommenderar jag L-Glutamin som är en aminosyra som kan hjälpa en ledsen tarm. Omega-3 är också toppen för att stötta tarmen, och så goda bakterier för en balanserad mikroflora.

Alpha Plus

Mår din mage toppen? Börja då ge den byggstenar till serotonin. Serotonin byggs av en aminosyra som heter L-tryptofan. Den finns inte som kosttillskott i Sverige men finns naturligt i bland annat kalkon, så lägg till kalkon i din kost. Vidare behövs Magnesium, B-6 och C-vitamin för att se till att omvandlingen från L-tryptofan kan ske, så testa att lägg till dessa som kosttillskott.

Det viktigaste av allt, ta reda på vad ångesten/oron/stressen kommer av och eliminera den. Går inte det, lär dig då olika tekniker för återhämtning. Det kan vara allt från andningsövningar till yoga eller meditation, prova dig fram och se vad som funkar för dig.

Hoppas detta kan hjälpa dig på vägen, stort lycka till!

Mvh Malin

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *