sminkguide bas - steg för steg

Så lägger du en bas steg för steg

Det absolut viktigaste när du ska lägga en makeup är att få till en bra bas. Därför tänkte jag steg för steg guida dig till hur du får till den perfekta basen, och det är inte så krångligt som det låter!

Börja med att rengöra och återfukta din hud innan du lägger din foundation. Vid det här laget vet de allra flesta om att huden tar upp det du lägger på den, och är då din foundation det första du lägger riskerar den att försvinna snabbt under dagen. Så för ett hållbart resultat är alltså en återfuktad hud  A och O. Vid speciella tillfällen eller dagar då du vill att din makeup ska sitta extra länge lägger jag en primer. Inikas primer har ett rent och fint innehåll och är snäll mot din hud. Istället för att sminket fäster i huden så fastnar det  istället i primern vilket ger din makeup extra bra hållbarhet.

sminkguide bas - steg för steg

När det gäller foundation så tycker jag det absolut viktigaste är att du hittar rätt färg för just dig! Hur många gånger har man inte sett den där typiska foundation-kanten mellan ansiktet och halsen? Inte snyggt! Testa din foundation vid käkbenet och jämför mot halsen, det ska vara så nära i färg så det inte syns någon skillnad. Jag använder mig här av foundation från Dr. Hauscka i färgen 03, men snart är det dags att gå ner till en ljusare ton, man blir ju bara blekare och blekare såhär års så glöm inte att testa ut rätt färg varje gång du köper ny foundation! Bra med denna foundation är att den innehåller vårdande oljor och är lätt att få jämn, den är lagom täckande och blir ganska matt då den innehåller puder.

sminkguide bas - steg för steg

Vad som också är av stor vikt för att få ett så bra resultat som möjligt är hur du applicerar din foundation. Fingrar ger ofta ett ojämt resultat då det är svårt att komma åt överallt och dessutom går det åt onödigt mycket foundation eftersom att mycket hamnar på fingrarna. När det kommer till skumgummi svampar så väljer jag personligen bort dessa då jag vill undvika att bakterier samlas och växer i svamparna. Så mitt allra bästa tips kommer här, nämligen Inikas foundation borste som är överlägset bäst! Detta är en mjuk och platt borste som känns skön mot huden. Du arbetar lätt in din foundation med små cirkulerande rörelser, börja alltid inifrån.

sminkguide bas - steg för steg

Vi vill oftast ha mer täckning inåt ansiktet (tänk näsa/haka/panna) och något lättare ut mot kinderna. Istället för att trycka ut din foundation i ansiktet där det hinner torka något och kan ge fläckar, så trycker du ut lagom mängd på handryggen. Applicera sedan jämt över hela ansiktet och tänk på att din foundation mörknar något när den torkar så är den lite ljus direkt när du lagt på den gör det oftast inget. Sådär nu är vi klara med den första steget i basen!

sminkguide bas - steg för steg

sminkguide bas - steg för steg

För att täcka lite extra använder jag nästan alltid Maria Åkerbergs Compact Foundation som är en foundation i en fast och kladdig form. Detta är en produkt som hängt med i alla år sen jag började jobba på Piggabutiken och jag hoppas att den aldrig någonsin utgår! Denna smidiga foundation är perfekt som concealer och appliceras under ögon, på röda partier och på plitor. Vill man bara använda denna funkar det såklart också, men jag vill gärna ha en vanlig flytande och sedan använder jag Compact Foundation runt ögonen och på röda prickar. Jag har färgen Honey men den finns också i en något kallare ljusare ton som heter Milk. Denna är allra lättast att lägga med Maria Åkerbergs pensel så kommer du åt överallt. Använd ALDRIG fingrarna, då kommer bakterier ner i sminket där de växer med tiden. Märker du att du får små finnar och inte vet var det kan beror på så ta en titt i din sminkväska. Tvätta borstarna en gång i veckan så undviker du enkelt detta problemet (är du lite osäker på hur du går till väga när du tvättar dina redskap kan du läsa en guide om det HÄR). 

När du är klar med detta är det dags att fästa din foundation för att få den att hålla hela dagen, detta gör du med ett puder. Idag testade jag att lägga Inikas puder/foundation över men tar bara pyttelite för att inte få för kakigt resultat. Ju tätare hår på borsten desto mer täckande resultat får du.

sminkguide bas - steg för steg

Jag har använt INIKAs kabukiborste som också är helt underbar. Bra är också att alla Inikas borstar är Vegan, och ändå behåller samma höga kvalite. När det gäller puder så kan jag också tipsa om Maria Åkerbergs puder i färgen Warm breeze som är ett puder som passar för de allra flesta.

sminkguide bas - steg för steg

Nu har du fått ett jämt och fint resultat men detta livar du lätt upp med ett rouge! Rouget lägger du längst ditt kindben och här är det viktigt att du har en rougeborste. Denna borste är snedställd vilket gör det lätt att få till rougen bra. Doppa borsten i din rouge och börja sedan på den “bulliga” delen av kinden och dra borsten uppåt längst kindbenet.

sminkguide bas - steg för steg

sminkguide bas - steg för steg

Min favorit just nu är Maria Åkerbergs rouge Natural som är en blandning av brunt och rött som ger ett naturligt men markerat resultat. Viktigt när du lägger din rouge är att inte trycka utan att du istället drar borsten mjukt. Även i detta fall är det Inikas borste jag använt, tycker som sagt att deras borstar är riktigt bra (finns även som kit här). De kostar en del men man ska inte glömma att verktygen är minst lika viktiga som sminket, så investera i bra borstar!

sminkguide bas - steg för steg

Sådär då har vi lagt en bra bas som håller en hel dag. Detta behöver inte ta mer än 10 minuter när man fått in vanan, men man känner sig mycket piggare när man får lite färg i ansiktet. Vill du ha hjälp med färger eller har frågor om vilken makeup som passar dig så är du varmt välkommen att höra av dig till oss (mejla kundservice@piggabutiken.se). Smink kan ibland kännas väldigt krångligt och det är ju en djungel med olika märken och varianter, men när man hittar rätt produkter är det enklare än man tror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *