Så påverkas din hud av stress!

Stressar du? Hur mår då din hud? Ser du kopplingen? Precis, att stressa är ett fördärv för huden! För att du ska förstå att det är sant så vill jag förklara en del saker om vår biologi. Läs vidare!

Stress är livsviktigt! Om vi inte hade kunnat stressa hade vi dött ut på savannen innan vi ens hade börjat leva. Stress är en urgammal respons på hjärnas upplevelse av fara. Skulle jag stå framför ett lejon är det ju livsviktigt att min kropp prioriterar rätt med vad som ska hända. Att blodet rusar från magen ut i musklerna så att jag kan springa fort som tusan. Att blodet drar in från kapillärerna mot musklerna så jag inte förblöder lika lätt om jag blir biten. Min kropp struntar i att just för stunden bilda ny hud, den processen kan tas när jag sprungit ifrån lejonet, om jag lever då. Kroppen struntar i att just för stunden smälta min mat, blodet behövs ju i musklerna. Men lugn lilla tarm, din tid kommer efter att jag överlevt lejonattacken… Få av oss stressar på grund av lejon nu för tiden!

Dagens lejon består av deadlines på jobbet, bråkiga chefer, räkningar och prestationsångest. De är skitsvåra att springa ifrån! Detta gör att vårt stress-system som skulle vara på typ 3 min om dagen ligger och slirar på 23 timmar/dygn ist. Visst kan man förstå att det bidrar till en del knas i kroppen!

Stress

För vår hud så betyder det rent konkret att den inte får signal om att nybildas. Huden får heller inte tillgång till näring via blodet då det dras ifrån kapillärerna in i musklerna. Dessutom tas mindre näring upp av tarmen, som ska ut till blodet, när signalerna ges till kroppen att prioritera flykt före matsmältning. Vad kan vi göra åt detta?

Vi kan ju inte gärna förklara för kroppen att det inte är förenat med livsfara att möta chefen eller att missa en räkning. Jag tror att nyckeln ligger i att lära sig var man kan hitta sin återhämtning så att stress-systemet får vila. För vissa är det yoga, andra mediterar eller går långa promenader i skogen. Jag blir hjälpt av att andas långa andetag genom näsan, där luften får gå hela vägen ner i magen, in genom näsan på 4 sek och ut genom näsan på 8 sek. Detta aktivera diafragman och sätter igång parasympatiska system (att utandningen är dubbelt så lång har att göra med att det är på utandning vi når vårt parasympatiska system).

Som du förstår är stress och hud tätt sammanlänkade. Jag vill därför tipsa dig om en produkt för dina stressnivåer som på sikt kan ge dig den hud du längtat efter, nämligen Energibalans. Det är egentligen två produkter i en, B-relax och Adreno Plus.

Alpha Plus

  • B-Relax bidrar med B-vitaminer som vi behöver extra mycket av vid just stress – Magnesium, Inositol, L-teanin och Kolin, alla med syfte att lugna ner utan att göra dig sömnig.
  • Adreno Plus innehåller flera olika adaptogener som Ashwaganda och rysk rot med flera. Att ha flera adaptogener i samma produkt är toppen då för mycket av en enda ört/rot kan vara negativt i längden, men medans om du sprider ut det på flera olika, men med mindre dos, så ökar chansen att just din kropp svara på densamma. Dessa gör dig inte “speedad” eller att du får svårt att sova utan bara lyfter dina energinivåer till en optimal nivå.

Testa att ge din hud lugn och ro och se vad som händer (:

Lycka till och må väl!

Mvh Malin

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

1 thoughts on “Så påverkas din hud av stress!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *