Höst

Så undviker du höstdepp!

Tillhör du den skara som ofta under hösten, känner dig lite nedstämd och trött? Detta är vanligt, men det behöver inte vara så! Man kan med enkla tips och kosttillskott må markant bättre. Detta är ingen raketforskning. Tillför vi vår kropp och hjärna, det de behöver så svarar de ofta med att vara nöjda och lyckliga. Nedan går jag igenom några faktorer som kanske bidrar till din nedstämdhet och trötthet,
samt vilka knep och kosttillskott som kan motverka dem. Läs vidare!

Kapslar

Nr 1. Är du snäll mot din hjärna?

Tänker du positiva tankar om dig själv? Vår hjärna är vad som styr oss, det är den som bestämmer. Den är absolut mäktig, men ganska lättlurad. Vill du må bra kan du inte ha “någon som sitter på din axel” och förklarar hur värdelös du är. Det kommer göra att du övertygar din hjärna om att det är sant. Tråkigt va! Om du istället övar på att berömma dig själv för den du är så kommer hjärnan att uppfatta att du minsann är en människa värd att älska och vårda. Så steg ett, tänk snällt om dig själv. Detta handlar inte om något du kan köpa. Du måste jobba med dig själv! Det tar tid och kräver disciplin men det är så värt det!

Kapslar

Nr 2. Har din hjärna bra byggmaterial att förnya sig med?

Vår hjärna består till ca 70% av fett (om vi tar bort vatten). För att vi ska kunna tänka behövs fett, framför allt fettsyran Omega-3 och ännu mer specifikt DHA, byggstenar att bygga vår hjärna med. Även Omega-3 som EPA är viktigt som “förbrukningsmaterial”. Utan dessa fettsyror kommer vår hjärna ha sämre möjlighet att vara lycklig.

  • Kosttillskott med Omega-3 i form av DHA och EPA, antingen för sig eller som kombination, finns i både Fiskolja (till exempel Alpha Plus) eller Svartvinbärsfröolja (Q for Skin).

Höst

Nr 3. “Rostskydda” din hjärna med antioxidanter.

Fett är härskningsbenäget! Vi vill inte ha härsket fett i hjärnan, därför måste vi skydda den med antioxidanter. Jag pratar om fettlösliga antioxidanter, tex karatenoider. Vi bildar till viss del eget rostskyddsmedel men att öka på vid en depression eller nedstämndhet har visat goda resultat. En studie i Indien på över 1000 personer visade att dessa antioxidanter hjälper bättre än medicin.

  • Havtornskapslar, som ni ser ovan, är en kombination av röda, bioaktiva ämnen (antioxidanter) och fettsyror som underlättar upptaget. Man kan även komplettera med curcumin från gurkmeja för en bättre effekt.

höst

Nr 4. Sover du bra?

För att hjärnan ska kunna reparera sig behövs djupsömn. Om man aldrig når den så tar du bort hjärnans naturliga “tvätt”. Detta sker med glymfsystemet och är superspännande, men vi tar det en annan gång.

  • Ett kosttillskott som främjar en god nattsömn är Natt Plus från Alpha Plus.

Höst

Nr 5. Hur mår din mage?

I våra tarmar bildas 90% av vårat “lyckohormon” serotonin. Mår inte dina goda bakterier i tarmen bra kommer inte din hjärnan få tillräcklig mängd serotonin och du kommer inte kunna vara lycklig. Så ta hand om dina små vänner i tarmen.

  • Probiotika – Goda bakterier. Finns många sorter att välja mellan och mitt tips är att testa lite olika och variera sig. Några favoriter jag själv gillar är: Pure biotic premium (den på bilden), Pure biotric Kvinna från Renew life eller Lacto Vitalis Pro från Holistic.

Höst

Nr 6. Var snäll mot dina binjurar – Minska på stressen!

När vi stressar måste vi ha ett “stress-skydd”. Detta kalas kortisol och produceras i binjurarna. Höga nivåer av kortisol under långa perioder gör att du får en obalans på dina könshormoner. Detta påverkar  ditt östrogen som i sin tur påverkar ditt serotonin.

  • Återhämta dig mer i form av meditation, yoga och lugn andning. Tillskott finns för att stärka binjurarna men kontakta en terapeut innan, ifall sköldkörteln också är inblandad.

Höst

Nr 7.  Ta hjälp av örter.

Örter som används under flera tusen år som adaptogener för att göra dig piggare, det finns många att testa! Alla passar inte alla men det finns många att testa.

  • KSM66 är vår storsäljare då många får fantastiska resultat! Den bygger på Ashwaganda från Indien. Detta kosttillskott bidrar till ökad stresstålighet, fysisk och mental kapacitet, känslomässig balans, lättare insomning, avslappning, återhämtning och ork.

Nr 8. Om du mår riktigt dåligt, tveka inte att ta hjälp av sjukvården. Att gå i terapi eller under en tid äta SSRI kan för vissa vara skillnad på liv och död. En biverkan av depression är faktiskt självmord så detta är inget att leka med. Du förtjänar att må ditt bästa!

Hoppas du fann något för dig! Har du funderingar över vad som skulle passa just dig så tveka inte att kontakta oss! Vi finns på mejl: kundservice@piggabutiken.se eller telefon: 0140-657 44

Ha en fin dag och ta hand om dig!

Kram Malin

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *