Har du hört talas om det där svartvinbärsschampot? Det funkar verkligen toppen mot min annars så tråkiga hårbotten! Det är väldigt vanligt att vi får feedback på de produkter vi rekommenderar, och den vanligaste frågan är den vi får från de som har problem med sin hårbotten och som testat Q for Skins Schampo. Det finns tre olika schampo från Q for Skin, alla med unika egenskaper för att underlätta din vardag. Jag tänkte nu gå igenom dom så att ni förstår skillnaden. Vi börjar med en kort pressentation:

Q for Skin

Quick Relief Shampoo – Detta är deras “kur-schampo” som används vid hårbottenbesvär så som klåda, beläggningar och irritation.

Nourishing Shampoo – Ett schampo med svartvinbärsfröolja för maximalt med näring till skalp och hår.

Hair & Body Shampoo – En goding utan tillsatta doftämnen som även berikats med aloe vera och havre för återfuktning.

Det gemensamma för dem alla tre är att de är tillverkade i samarbete med frisörer. Det betyder att de är oundvikligen toppen för hårkvaliteten och lämpar sig för såväl tonat/färgat eller behandlat hår. De har även samma snälla tvätt-tensid (det som gör rent) som kommer från kokos. En snäll tvätt-tensid är otroligt viktigt! När vi tvättar oss med ett konventionellt schampo innehållande tvätt-tensider med till exempel SLS (sodium laurett sulfat) så tvättar vi bort ALLT i vår hårbotten, och då menar jag att vi även tvättar bort vår fettsyramantel som vi ska ha för att skydda vår hårbotten. När det tvättas bort tar det ca 3 veckor för kroppen att producera en ny. De flesta av oss tvättar ju ändå håret oftare än var tredje vecka! Det gör att det ända sättet för vår hårbotten att skydda sig är att producera mer talg som kan ligga som en hinna tills vi repat vår fettsyramantel. Detta ger ett “fettigt” hår och vi känner ett behov av att tvätta oftare och den onda spiralen är ett faktum. Tänker man därtill att i samband med att vi gör “sop-rent” i hårbotten tillsätter en massa märkliga ämnen från parfymer, konserveringsmedel och penetreringförstärkare så gör det att dessa tränger ner i vår hud och väl inne i kroppen ska allt gås igenom av vårt immunförsvar och skickas till levern för att brytas ner till mindre skadliga ämnen som kan avlägsnas via avföring och urin, så onödigt va?! Alltså, väck med taskiga tvätt-tensider, konserveringsmedel mm och fram med snällare alternativ! Givetvis går alla tre schampon att använda även till kroppen.

Då till skillnaden.

Q for Skin

Quick Relief Shampoo innehåller förutom de snälla tvätt-tensiderna även ett mild svamp-dödande ämne. Detta för att i en hårbotten som är i obalans har svampen ofta tagit över och skapat kaos med klåda, beläggningar och obehag som följd. Svamp har vi alla i hårbotten och det ska vi ha, men den ska vara i balans. Ofta kan det börja med en torr hårbotten, antingen pga av konventionella schampo eller att huden helt enkelt inte riktigt har tillgång till alla byggstenar den behöver för att hålla huden mjuk och smidig och förmögen att bibehålla fukt. Att vi får brist på dessa byggstenar är inte så konstigt, kroppen vill ju överleva till varje pris och om nu kroppen får välja mellan att ge t.ex. hjärnan byggstenar eller huden så vinner hjärnan varje gång!

Det kan också vara så att vi inte riktigt kan tillgodose oss dessa byggstenar för stressen i vårt liv har gjort att magen har brakat med näringsbrist som följd. En mage i stress tar inte upp näring på samma sätt som en mage i balans. Mindre näring = huden får vänta. Det kan också vara så att vi inte äter just dessa byggstenar för vår kost har ändrat sig under de sista århundradena. Vår hud behöver god tillgång till både omega-3 och -6 för att hålla sig frisk och stark. Lättaste sättet att tillföra dessa fetter är att jobba både inifrån och utifrån (huden bildas ju inifrån och ut och inte tvärt om, därför kan vi också påverka huden inifrån) via Svartvinbärskapslar och med närande Olja utifrån.

Så detta schampo är alltså för dig med hårbottenbesvär. Du använder det varje dag ( för att de svampdödande medlet är så låg dos) att man behöver gå på varje dag i ca 2 veckor sen kan man ev börja tvätta glesare. För maximal effekt rekommenderar jag även att smöra hårbotten med oljan Nourishing oil ( eller black currant om man föredrar ett doftfritt alt) varje kväll under de första två veckorna för att låta oljan mjuka upp ev beläggningar under natten. På morgonen så borstar du igenom hårbotten med en borste med täta strån för att peela bort beläggningar och sätta fart på blodcirkulationen så det kan komma näring via blod och kapillärer. Så äter du dina kapslar för att se till att det finns näring inifrån.

Q for Skin

Nourishing Shampoo har ju som sagt även svartvinbärsfröolja i sig, vilket gör det lämpligt för alla från de med lite tunnare, flygigare hår till de med riktigt tjockt, krulligt hår. Schampot har en mild doft som inte är en syntetisk parfym, utan kommer från riktiga frukter och blommor, utan att för den skull vara en eterisk olja, allt för att den ska passa alla även de som är känsliga. Detta schampo/tvål passar de allra flesta och är en favorit hos oss på PiggaButiken!

Q for Skin

Hair & Body Shampoo är Q for Skins doftfria altenativ (som ingår i deras Sensitive-serie) som berikats med aloe vera och havre, allt för att återfukta både hud och hår. Passar alla men framför allt de som är riktigt känsliga för dofter och barn, men även för dina fyrbenta vänner!

Q for Skin

Till alla dessa tre schampo finns ett oslagbart balsam som heter Conditioner. Det bästa balsamet jag testat! Och då är det både toppen för mitt hår, våra djur och för vår miljö. HURRA!

Hoppas detta gör det lättare för dig att välja schampo. Om du har funderingar går det såklart utmärkt att kontakta oss så hjälper vi dig vidare så allt blir så bra som möjligt för dig.

Ta hand om din hud och hårbotten!

Kram Malin