Stress påverkar huden

Sluta stressa – din hud kommer tacka dig

Många har koll på stressrelaterade symptom i form av huvudvärk, magont, trötthet, sömnsvårigheter och dåligt immunförsvar.  Men tänk på att även huden påverkas om du stressar för länge. I detta inlägg berättar jag mer om hur stress påverkar din hud, men jag delar också med mig av vad jag gjorde förra helgen för att dra ner på mina egna stressnivåer och bara slappna av.

Att huden påverkas av långvarig stress har en naturlig förklaring. Det som gör din hud vacker och får den att se frisk och fräsch ut är den naturliga cellförnyelsen som omsätter och reparerar vävnaden. För att detta ska fungera behöver cellerna få näring och friskt syre via blodet och är på så sätt beroende av en bra blodcirkulation. När du stressar är det just här problemet uppstår, att du får dålig blodcirkulation. Är det så att du stressar under en längre period dras blodkärlen samman vilket ger dig sämre blodcirkulation som resulterar i att hudcellerna får för lite av de viktiga ämnena de behöver för att må bra. Detta gör att din hud på sikt blir torr, fnasig, känslig, ömtålig och ser grå och livlös ut.

Förutom att påverka cellförnyelsen har stress en annan påverkan på kroppen som kan spegla sig i din hud. När du stressar utsöndras testosteron som påverkar hudens talg-körtlar vilket kan resultera i finnar. Enligt den kinesiska läkekonsten sätter sig ofta stressrelaterade finnar längs käklinjen.

Med denna vetskap brukar jag försöka boka in en helg där jag bara fokuserar på min egen hälsa och bara ta det lugnt utan stress och med tid för återhämtning. Så förra helgen bokade jag och min sambo in en spa-helg för att ladda batterierna. Ett spabesök syftar för mig till en god hälsa med ett ökat välbefinnande, ett friskare liv, mindre skadlig stress och friskt flödande energi. Vi började vårt besök med en skön promenad på stranden efter några timmar i bilen.Stress påverkar hudenNär man besöker ett SPA så finns det oftast olika pooler med olika temperaturer vilket har olika påverkan och effekter på vår kropp. Den varma stimulansen ger en mer lugnande effekt och den tillåter våra organ i kroppen att sakta ner på sin aktivitet en aning. Badar man i varmt vatten så avtar stressen i kroppen samt stela muskler blir inte lika stela. Badar man däremot kallt så påverkas kroppen också, men det ger en motsatt effekt då kroppens inre organ ökar i aktivitet.Stress påverkar hudenDetta var så välbehövligt och vi kunde verkligen känna hur vi slappnade av både psykiskt och fysiskt. Stress påverkar hudenDetta var min helg och mitt absolut bästa tips för att sluta stressa och ta mig tid för att stanna upp och investera i min hälsa. Unna dig en spa-dag du också!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *