Solskydd

Sola säkert med naturlig solskyddsfaktor

När din hud utsätts för mer sol än den tål visar den varningstecken genom att den blir röd, och visst händer det alla någon gång! Men vad är det då egentligen som händer i huden och varför är det farligt att bränna sig? Svaret får du nedan.

UV-strålning hit och UV-strålning dit, vad betyder det egentligen? UV-strålningen kan delas in i de tre grupperna UVA, UVB och UVC, beroende på vilken våglängd strålningen har. Desto kortare våglängd, desto energirikare energi. En lite förenklad bild av hur strålningen påverkar oss är därför ju mer energirik strålningen är, desto större är risken för skador på din hud.

  1. UVA är den strålning som är minst energirik och gör pigmentet i huden mörkt. Den tränger in i hudens djupare skikt och får huden att åldras i förtid och kan otäckt nog orsaka hudcancer.
  2. UVB har våglängder som är kortare än UVA-strålningens och är därmed mer energirik. Det är framför allt UVB-strålningen som gör att vi blir röda och bränner oss om vi vistas i solen utan skydd för mycket. Den gör också att huden åldras och kan ge upphov till hudcancer.
  3. UVC-strålning är mycket energirik. Men solens UVC-strålning når inte jordytan eftersom all UVC absorberas av atmosfären.

Nu vet vi alltså att vi behöver skydd mot både UVA- och UVB-strålning och då är det dags att välja ett passande solskydd och rätt SPF. Många gånger är det just SPF vi går efter vid val av solskydd. Men tyvärr säger SPF ingenting om vilket skydd som ges mot UVA, utan det visar enbart på skyddet mot UVB. När det står en siffra (10, 15, 20, 25 osv) är det alltså skyddet mot UVB som anges.

Solskydd

SPF betyder “Sun Protection Factor” eller översatt “Solskyddsfaktor”, och det mäter vilket skydd som ges mot UVB-strålning. En högre solskyddsfaktor innebär ett bättre skydd mot UVB. Väldigt förenklat kan man säga att en solkräm med SPF 30 innebär att man kan vara i solen 30 gånger längre utan att bränna sig, än man skulle kunnat vara utan solkräm.

Men när vi köper solskydd måste vi vara säkra på att de solskyddsmedel vi använder skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Därför vill vi lyfta fram solskydd av märket Eco Cosmetics där du kan känna dig helt säker på att samtliga produkter uppfyller detta skydd.

Solskydd
Eco Cosmetics är både ekologist certifierade och naturliga. Skillnaden mellan dessa solskydd och kemiska solskydd är att de har olika sätt att ”filtrera” bort UV-strålningen från huden. Ekologiska Eco Cosmetiks har nämligen ett fysikaliskt filter som består utav små partiklar som reflekterar bort UV-strålningen. Man kan säga att det fungerar som en spegel utanpå huden.

Och hur fungerar konventionella “vanliga” solskydd? I kemiska filter absorberar molekylerna UV-strålningen och omvandlar denna till oskadlig strålning genom att det sker en kemisk reaktion inne i kroppen. Och visst vill vi inte att det ska ske någon kemisk reaktion som denna i kroppen?! Därför är fysikaliska filter helt klart att föredra enligt oss!

Skydda dig och hela dig familj med solskydd från Eco Cosmetics ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *