Stress påverkar huden

Stress – Ett alldeles för vanligt symptom

Stress, vår tids stora Akilles häl. Hur något som är designat genom årtusenden för att vi ska överleva är det som i nutid stjälper oss i allt större utsträckning. Vi är inte gjorda att klara av dessa överdrivna stresspåslag! Att stressa “lagom” skulle för de flesta innebära ca 1-2 min superstress och sedan återhämtning i några dygn. Tänk dig att jaga ett potentiellt farligt djur, fälla det och sedan i några dagar sitta vid lägerelden och flå, stycka, tillaga och till sist äta djuret. I dag behöver vi ju inte jaga vår mat på savannen, på gott och ont. Idag är det ytterst sällan vår stress uppstår pga av farliga tigrar. Nu för tiden kan vår stress snarare komma av upplevd kontrollförlust. Det är samma system som går igång oavsett hur de yttre omständigheterna ser ut.

De system jag pratar om är de två delarna av nervsystemet (parasympatiska och sympatiska). Båda är lika viktiga för vår överlevnad. Men allra viktigast är att de är i balans. Hur funkar det då? Jo kortfattat kan man säga såhär:

  • Det parasympatiska systemet är det som är aktivt när vi är lugna och trygga. Här jobbar kroppen med vår matsmältning, läkande processer i kroppen, bildandet av ny hud, lymfan kan cirkulera och blodtrycket går ner. Vi bildar Oxytocin som är vårat “må bra -hormon”.
  • Det sympatiska systemet är vårt “fly eller fäkta-system”, det som är aktivt när vi stressar. Här jobbar kroppen med att mobilisera all kraft för att överleva en eventuell attack. Blodet går från magen där den har sysselsatt sig med näringsupptag till att tryckas ut i musklerna där den kan ge energi vid fysisk aktivitet. Blodet dras även in från yttersta huden (så vi inte förblöder så lätt om vi blir skadade), lymfan saktar ner och blodtrycket går upp. Vi bildar adrenalin och även kortisol som är ett hormon som ska skydda vår kropp mot stressens eventuella nackdelar.

Som sagt båda systemen är lika viktiga. Tyvärr leder dagens livsstil till att vår hjärna upplever tigrar överallt. Detta gör att vår återhämtning blir lidande, och alla dess funktioner med den. Vi smälter maten sämre med IBS som följd, vårt blodtryck går upp, vi andas “bakvänt” så lymfan blir lidande och huden blir grå och rynkig av näringsbrist. Inte så charmigt! Vad gör vi nu då?

Stress påverkar huden

Tja, det uppenbara svaret skulle ju vara börja återhämta och sova mer. Men när vi ofta befinner oss i det sympatiska systemet är det även svårt att sova (evolutionen tyckte inte det var så bra att sova om hjärnan skickade signaler att det stod fullt med tigrar vid våra fötter). Så att komma ur detta system innan sängdags är absolut nödvändigt! För en del räcker det med att djupandas, att lura hjärnan att genom en långsam andning signalera att här finns inga tigrar, då hade vi andats snabbare. För andra är yoga eller meditation/mindfulnes en stor nyckel. Sen har vi det där “blåa ljuset” som stör vår melatoninproduktion, men det kan vi ta i ett helt annat inlägg om sömnen.

Man kan även hjälpa kroppen med vissa tillskott. Jag ser tillskott som det som kan hjälpa mig igång. Det ska alltså inte lura min kropp att tro att här finns massa energi så att jag driver kroppen ännu längre mot utbrändhet (när kroppen och våra binjurar inte längre orkar hålla oss uppe). Tillskotten ska snarare stötta kroppen så att jag orkar få bukt med mina problem. Ingen tablett i världen kan ta bort dina stressorer, det måste du göra själv!

Men det jag rekommenderar för att hålla kroppen under armarna skulle kunna vara till exempel:

Detta är en bra bas. Vill du ha mer specifika råd för just dig så har vi en tjänst på PiggaButiken där man kan boka telefonrådgivning för mer specifika råd. Då ringer vi upp dig på bokad tid och så går vi igenom vad just du kan tänkas behöva för att må ditt allra bästa ♥ Klicka HÄR för att komma till bokningssidan.

Hoppas du får en underbar och stressfri dag!

Kram Malin

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *