Stress

Stress – och vad händer med huden?

Kan stress verkligen påverka huden? Jag säger ja, i allra högsta grad! Stress påverkar huden precis som den rent konkret påverkar hela vår organism.

När vi stressar så går vi in i vårt sympatiska nervsystem. Här jobbar kroppen för fullt med att få oss att överleva en eventuell attack av livsfarliga tigrar. Det innebär att kroppen omdirigerar blodet från magen där det befinner sig för att smälta maten och ta upp näring, till våra muskler för att vid en attack kunna springa eller slåss så där extra hårt så att vi överlever. Det betyder att vi inte tar upp den näring vi så mödosamt försöker ge kroppen.

För att minska risken för att förblöda vid en attack dras blodet in från våra kapillärer (det är bland annat detta som gör dig kall om händerna när du är nervös) vilket betyder att den näring som faktiskt fanns i blodet inte kommer huden till gagn för den når liksom inte fram.

Stress

Vad leder då detta till?

Tja, näringsbrist i huden kan leda till många problem:

  • Torr och fnasig hud
  • Obalanser som plitor
  • Oren hy
  • Rynkor
  • Pigmentförändringar
  • Glåmig och livlös hud

Vad gör man nu då när stressen inte direkt går att lyfta bort från ens liv?

Börja med näringsstöd inifrån och utifrån! Det är här vi verkligen kan göra skillnad för huden. Många, när de blir torra, får rynkor eller känner sig glåmiga börjar i sin iver att uppleva lyster att peela huden. Vid näringsbrist i huden blir detta helt tokigt. Att peela en hud som är mindre än 1 millimeter tjock för att uppnå lyster (liv i huden) igen blir ohållbart när det pga näringsbrist inte bildas någon ny hud. Tanken är att när huden mår bra och bildar ny hud (huden bildas inifrån och ut) så “peelas” den gamla av (genom vardagligt “slitage”) och lyster uppstår. Går du in och peelar utan någon tillväxt underifrån så kommer du få en lätt irriterad hud med nya problem runt knuten.

Så, nu till näringen! I Q for Skins koncept finns allt du behöver för att hjälpa din hud till ett sunt skick.

Stress

Näring inifrån, byggstenar, som kroppen kan ta upp även om inte magen är på topp. Svartvinbärskapslar ger dig byggstenar till din hud men även till ditt hormonsystem och ditt immunförsvar. I lättupptagligt skick, perfekt balans och av god kvallitet! Tjohoo för huden!

Vet du även med dig att du är stressad, ja då hade jag inte tvekat att lägga till Havtornskapslar som med sina fina fettsyror hjälper både inre och yttre hud och ger “antistress” pga sina över 200 bioaktiva ämnen (så som karatenoider till exempel). Om du inte kan ta bort stressen så försök stötta kroppen under tiden!

Och så utifrån. Här vill jag gärna börja med en tvätt och beroende på i vilket skick din hud är och hur dina problem yttrar sig så finns två olika: Cleansig milk, för den som har torr, reaktiv och känslig hud och Cleanser för alla andra.

Stress

För extra fukt finns ett ansiktsvatten som både återfuktar och samtidigt hjälper din hud att klara yttre påfrestningar som avgaser och andra luftföroreningar – Suppressing Booster.

Stress

Till sist en kräm som passar dig och dina behov, och här brukar det enklaste vara att boka en hudanalys hos oss så jag kan guida dig till det som känns bäst för din hud, antingen via mail eller telefon. Det finns även möjlighet att få tester så du i lugn och ro kan känna dig fram på hemmaplan. Vill du ändå ha en fingervisning så skulle jag säga så här:

Quick Repair Cream – En kräm med svartvinbärsolja som passar alla men definitivt de med torr och reaktionsbenägen hud, samt barn och äldre.

Anti-Stress Cream – En kräm som passar en plitig, obalanserad hud samt en hud med mycket yttre påfrestningar (väder-växlingar, ut och in i olika temperaturer, mycket datastrålning osv.

Lingonberry Hi-tec Serum in Cream – En lyxig kräm som passar dig som vill ge extra lyster samt ge din hud möjlighet att stråla utan tråkiga pigmentförändringar.

Stress

Alla tre krämerna fungerar fint som både dag och natt-kräm, ansikts och ögonkräm (Llingonberry även som serum).

Tips: Känner man ändå att man vill ge sin hud en extra näringsboost hade jag lagt till någon av oljorna Nourishing Oil eller Black Currant Oil för en liten “närings-pressent” till huden. Enda skillnaden på dessa är om man vill ha med eller utan doft (Nourishing är med doft och Black Currant är utan).

Hoppas dessa tips kan ge dig hopp om en strålande hy i höst!

Och önskar du kontakt med mig eller någon av mina duktiga kollegor så hör av dig till kundservice@piggabutiken.se eller ring oss på 0140-10606.

Må så gott och ta hand om dig!

Malin

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *