må bra

Tänk på dig själv en stund

När vi pratar om hälsa nämner vi ofta betydelsen av vad du stoppar i dig, vad du smörjer dig med eller hur mycket du tränar. Men nu ska vi prata om något helt annat som är väldigt viktigt när det gäller din hälsa – stress. Hur du stressar och att du stressar påverkar dina tankar och din hälsa både psykiskt och fysiskt. Om du känner dig stressad vill jag att du tar dig en funderare här och nu och ställer dig själv frågan – För vems skull är det jag stressar

När du känner dig stressad är det oftast dina egna tankemönster med inre prestationskrav som gäller hur andra ser på dig och hur du ser på dig själv. Men det är även kraven på vad du tror att du måste uppnå för att må bra, lyckas på jobbet eller ha ett lyckligt privatliv när du jämför dig med andra. Till stor del tror jag att detta beror på sociala medier så byt ut en timmes Facebook, instagram och snapchat mot en stund för dig själv. En stund där du bara fokuserar på dig och det du mår bra av. Du förtjänar din egen tid mer än någon app eller telefon någonsin kommer göra! Välj minst en av följande punkter, släpp alla krav och investera i din hälsa.

  • Ta en promenad. När vi stressar bildas skadliga ämnen som påverkar din  psykiska hälsa, men genom att motionera tillverkar du ett enzym som skyddar hjärnan från dessa ämnen. Därför kan du, genom att jobba upp pulsen och svettas lite må bättre och bli gladare.
  • Fokusera på din andning. Du andas varje dag hela tiden. Men ta dig tid att andas ordentligt med magen. Hitta ett lugnt ställe där du känner dig trygg och kan slappna av. Sätt dig bekvämt och försök att tömma huvudet på tankar och fokusera på din andning. När du tar djupa andetag kommer dina muskler slappna av automatiskt och den inre stressen lugnar sig avsevärt.
  • Drick en kopp te. Värm upp en kopp te och sätt dig i lugn och ro utan någon mobil eller dator framför dig. Fokusera på dig själv och var i nuet. Andas, blunda, lukta och känn smaken av ditt te. Ta dig tid att bara vara!
  • Läs en bok. Ta dig tid att läsa den där boken som ligger där och väntar på att du ska få tid att bläddra igenom den. Släpp allt annat och ta dig den tiden nu. Det kommer hjälpa dig bort från stressen och låter dig att leva i en annan värld en stund.
  • Tänd doftljus. Välj ett hälsosamt doftljus som inte skapa några farliga ångor som kan vara skadliga att andas in. Välj ett som är snällt mot både människa och miljö och låt det aktivera ditt doftsinne. Sätt dig ner för en stund och fokusera på din andning, låt dofterna lätta ditt sinne och tänk positiva tankar.
  • Ät en bit choklad. Nu pratar jag om choklad som innehåller minst 70% kakao då det bland annat är den som har den positiva effekten på din hjärna. När du stressar påverkar det ditt lugn i hjärnan, men choklad innehåller en aminosyra som ökar nivåerna av det ämne som behövs för att din hjärna ska kunna hålla sig lugn och harmonisk.
  • Lyssna på bra musik. Detta gör du säkert redan. Men ta dig tid att bara lyssna istället för att stimma runt med ett par hörlurar i öronen eller ett par högtalare i bakgrunden när du städar eller laga mat. Musik har nämligen visat sig kunna sänka hjärtfrekvensen, sänka blodtrycket och bidrar till en skön avkoppling eftersom blodkärlen utvidgar sig och du får bättre blodcirkulation.

Nu ska jag stänga ner all teknik och börja med punkt nummer två, andas. Vilken väljer du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *