magbesvär - sattwa herbs

Tillskott för bättre maghälsa

Julen är över och det är dags att gå tillbaka till vår vanliga rutiner. Kanske har du ätit lite extra gott under julen och njutit lite extra av allt det där du inte brukar äta? Känner du att magen inte riktigt mår bra? Läs vidare så ska jag guida dig genom några enkla tillskott som hjälper magen.

Magen är ett av de områden vi arbetar allra mest med inom vår yrke då allt fler har besvär. Många har alltid lite ont, känner sig svullna, är förstoppade osv. Detta har blivit ett “normaltillstånd” för många då det alltid har varit så och många har sökt sig till sjukvården och fått diagnosen IBS. IBS är en diagnos som egentligen inte säger så mycket mer än att du på något sätt har besvär med din mage, en så kallad irriterad tarm. Hur gör man då när magen inte funkar som den ska? Jag vill givetvis rekommendera alla att se över sin kost viket är en stor del i det hela. Uteslut gluten, mejeriprodukter och socker/snabbmat i den mån du kan. Ät gärna ren mat med mycket näring och tugga ordentligt när du äter. Drick inte i samband med måltid då magen behöver jobba med maten (drick ungefär en halvtimme innan/efter mat). Drick gärna ljummet vatten och örtteer istället för stora mängder av kaffe som kan vara starkt för magen. Vill också rekommendera några tillskott som hjälper dig på traven.

Sattwa herbs ayruvediska örter hjälper dig mage att smälta maten bättre. Dessa innehåller rena örter som har olika effekter beroende på vilken magtyp du har. Jag har använt dessa örter under ungefär ett halvår och känner verkligen skillnad! Jag har inga besvär direkt men känner att magen helt enkelt mår bättre. Huden mår bättre (med en bättre rening får du också en renare hy), jag känner mig inte alls uppsvälld efter måltid, mitt sötsug har minskat och känner att magen mår bättre än någonsin. Dessa örter kan du ta varje dag hela livet för att underlätta, och du behöver som sagt inte ha besvär för att testa på dessa.  magbesvär - sattwa herbsVill du testa dessa så kommer en kort beskrivning på de olika magtyperna här:

Kapha– Du har en trög och stagnerad matsmältning, men går oftast på toaletten varje dag. Du kan uppleva att du har en långsam matsmältning.

Vata– Du känner dig ofta förstoppad. Det kan gå flera dagar mellan toalettbesöken. Du upplever att din matsmältning är oregelbunden.

Pitta– Du är nästan aldrig hård i magen, mer åt det lösa hållet. Du kan ibland gå flera gånger om dagen på toaletten och upplever att matsmältningen är snabb. Ibland kan du känna av en brännande känsla i magen, tex halsbränna.

Örterna blandar du med kokande vatten och dricker innan måltid 1-2 gånger varje dag. Ni får självklart skriva eller ringa oss om ni vill ha mer utförliga rekommendationer men oftast kan man ganska snabbt känna igen sig på någon av beskrivningarna. magbesvär - sattwa herbsNågot annat som är bra att äta för att ge magen goda bakterier är probiotika. Probiotika finns i många olika former men jag gillar Holistics Lactovitalis Pro då den innehåller bakterier från 12 olika stammar vilket ger en bra bredd på bakterierna. Dessa funkar bra för alla och probiotika sägs ibland vara det allra viktigaste tillskottet eftersom att det kan hjälpa näringsupptaget. Vill du inte äta probiotika alltid så kan man stärka med dessa inför resor, efter penicillinkurer, i sjukdomstider eller kanske bara inför stressiga perioder.  probiotika - lactovotalis pro - holisticNågot annat man kan ha hjälp av är enzymer. Enzymer bryter ner den mat du äter och är bra att ta om du äter lite större måltider för att hjälpa magen att spjälka maten. Detta kan man ta med om man tex går ut och äter eller är bortbjuden och äter andra livsmedel än vad du är van vid. Helazym brukar vara ett säkert kort för många.helazym - enzym - helhetshälsaVill ni ha hjälp med kosten så kan jag rekommendera er att köpa Nillas bok, Sju steg till ett friskare jag. Där finns det många enkla recept för dig som vill undvika mejeriprodukter, gluten och socker. sju steg till ett friskare jag - nilla gunnarssonI övrigt är ni alltid välkomna att höra av er om ni har frågor!

Ha en fin dag!

2 thoughts on “Tillskott för bättre maghälsa”

  1. Hur smakar de där örterna? Har testat lite olika örter förut och det har ofta smakat väldigt illa. Är det samma med de här?

    1. Hej Lina!

      Dessa örter är tyvärr inget undantag då de också har en speciell smak. Dock tycker vi alla att det går bättre och bättre för varje gång man tar dem. Det är som att kroppen känner på sig att man mår bättre av dem. Nu är det inga problem alls för någon av oss att ta dessa örter 🙂

      Med pigga hälsningar Emelie!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *