Sjuka barn

Tips när du har sjuka barn

Ibland blir tom hjältar slagna. Det händer inte ofta men då och då måste ju immunförsvaret övas lite. För några dagar sen vaknade Wilma 12 år, med 39,3 i feber. Hela dagen låg hon i soffan och sov, drack lite vatten, tittade på tv osv. Hon drack bara vatten och åt ca 5 frusna mangobitar som kändes okej att suga på när febern var hög. Nu vill jag poängtera att alla barn är olika! Du som förälder känner ju ditt barn bäst och jag kan bara berätta hur jag gör när vårat immunförsvar ”övar.”

  1. SOV. Så mycket du kan och vill, då nedregleras många funktioner och vårt immunförsvar kan jobba på.
  2. Drick vatten. Kroppen förlorar mycket vätska när den bedömer det som lägligt med ökad kroppstemp-feber.
  3. Det är ok att INTE äta. Många föräldrar verkar tycka att det viktigaste för barn med feber är att det får i sig någon typ av föda.” Så att magen har något att jobba med” eller ” Socker ger bra och snabb energi när man är sjuk!”

Men nej. Om det hade varit livsviktigt att vi åt när vi var sjuka så hade förmodligen vår aptit ökat. Eller hur? Men alla som någon gång haft hög feber kan ju vitna om att mat är det sista man vill ha. Det finns såklart en anledning. När våra kroppar kämpar på och vårt immunförsvar jobbar på högvarv vill inte kroppen att vi ska ”tanka på” med massa energi som gör att den måste ägna sig åt matsmältning som är en mycket energikrävande process. Dessutom sitter 80% av vårt immunförsvar i magen så att den skulle vara upptagen med matsmältning och allt vad det innebär verkar för mig orimligt. Så länge det bara handlar om några dagars feber är enbart vatten helt ok! (Givetvis måste man ta hänsyn till barnets allmäntillstånd och ålder!) Svettas man mycket som man ofta gör när febern går upp och ner kan ju lite salt vara bra (gör gärna en salt-shot, tänk kallsup).

När kroppen sen tycker att den är redo och har tid för matsmältning så kommer också aptiten öka!

Apropå feber. Det här med febernedsättande tabletter, (om ditt barn är allmänpåverkat ska man givetvis prata med sjukvården och följa deras direktiv), om din kropp vill ta död på ett virus genom att höja vår kroppstemperatur (så viruset blir försvagat av värmen och lättare att eliminera) och vi petar i kroppen tabletter som sänker kroppstempen gör vi ju kroppen en otjänst…

Om vi lyssnar på kroppen när den viskar så slipper vi höra när den skriker. Låt kroppen jobba med vårt immunförsvar så som det är designat att göra, det finns en anledning att vi överlevt som art i många tusen år. Men vill man hjälpa immunförsvaret så gott man kan så rekommenderar jag dessa tillskott:

  • C-vitamin (hjälper våra krigare i immunförsvaret) t.ex. C-vitamin Bioflav från Holistic.
  • Imunsupport (kombination av ämnen som hjälper kroppen vid sjukdom) t.ex Immun Stark, Holistic.
  • Probiotika (se till att de innevånare som huserar i din tarm är av de goda slaget när de ska krigas för dig) t.ex LactoVitalis Kids, också Holistic.

Men först och främst: Vila, vatten och inte minst, någon som sitter med i soffan och lyssnar när man vill prata om hur dåligt man mår och kanske baddar pannan med svalt vatten i en handduk då och då (:

Sjuka barn

Nu mår Wilma bra igen!

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *