spänningshuvudvärk - massage

Tips vid spänningshuvudvärk

Hur många känner ibland att man har axlarna som örhängen och huvudvärk som kommer smygande, hand upp! Varför gör vi på detta viset och varför åker axlarna upp när vi blir stressade? Det finns faktiskt en biologisk funktion för detta och givetvis en lösning på ditt problem!

När vi stressade förr på savannen, fanns det en fysisk anledning till vår stress. Till exempel så behövde vi springa för livet från ett lejon eller slåss med någon från en annan stam. Stress betydde fara för ditt liv – Bered dig på att fly eller fajtas! Det var då optimalt att stressen slog på adrenalinet, att blodtrycket höjdes och blod fördes ut i våra stora muskler för att möjliggöra stor syresättning om vi behövde springa snabbt. Våra axlar dras också då upp mot våra öron för att skydda våra halsartärer mot angrepp.

Som sagt för 5 000 år sedan var ju detta toppen, smart av kroppen och förmodligen har det gjort att vi överlevt som art. Men nu då? Nu består 99% av all stress av “påhittade lejon” i vår hjärna. Det är bara det att vår hjärna kan inte se om det finns en “fysisk stress” ( lejon) eller en “psykisk stress” (deadline, räkningingar, ovänner, tråkigt jobb osv).

Men nu tillbaka till spänningshuvudvärken. Spänningshuvudvärk börjar som sagt sällan i huvudet utan kommer sig ofta av spänningar runt våra axlar. Vad gör vi då åt det? Förutom andningsövningar för att sänka stressnivåerna i kroppen så skulle jag rekommendera att du hittar någon du kan muta för lite massage! När jag gick min massageutbildning (i slutet av 90-talet) var det första min lärare sa: ALLA som kan vrida ur en disktrasa kan lära sig att massera, så inga ursäkter godtages!

Nu ska jag visa dig vad du kan tänka på: Tänk dig att i vår nacke/axlar ligger en romb, den har muskelfästen längs ryggraden och ut mot axlarna.

spänningshuvudvärk - massage

Du vill att dessa muskelfibrer som “krampar” lätt ska mjukna. För att en muskelfiber ska slappna av krävs syre. För att syre ska komma i i kapillärerna (och vidare in i muskeln) krävs att muskel slappnar av. Ingen avslappning= Inget syre= Går inte att slappna av= Ingen avslappning osv… Denna spiral vill vi vända! Detta görs genom att man försiktigt till att börja med (alltså förklara för din massagepartner att det inte är VM i tuffaste nyporna från start…) drar ut muskelfibrerna för hand. Detta gör att syre kommer in via kapillärerna som nu får plats och muskeln kan slappna av av sig själv.

spänningshuvudvärk - massage

Man kan tänka på att den övre delen av romben ska fösa blodet mot hjärnan och den nedre delen ska fösa blodet mot hjärtat.

spänningshuvudvärk - massage

När denna muskel börjar slappna av kan man börja bearbeta musklerna som sitter från skallbasen och ner mot 1:a och 2:a kotan, den så kallade “nackrosetten”.

spänningshuvudvärk - massage

spänningshuvudvärk - massage

Den som får massage, får gärna ligga med ansiktet nedåt men föredrar man näsan uppåt går det givetvis också bra Försök att slappna av i nacke/axlar och den som masserar kan med försiktiga små cirklar massera “vecket” mellan skallbas och kotor.

spänningshuvudvärk - massage

spänningshuvudvärk - massage

Kommer man långt ut åt sidorna i nacken, nästan fram på halsen kan viss yrsel uppstå. Flytta då massagen mer ihop mot ryggraden så brukar det avta. Detta kan ha och göra med att blodcirkulationen ökar.

spänningshuvudvärk - massage

Till massagen är det mysigt med en skön massageolja. Exempelvis C/O Gerds Harmony Massage Oil, Q for Skins Nourishing Oil eller Maria Åkerbergs Body and Massage Oil Natural.

För att avslappningen ska vara mer bestående kan ett liniment öka cirkulationen även efter avslutad massage. Då rekommenderar jag C/O Gerd Muscle Linement.

Inifrån kan man även hjälpa musklerna till avslappning genom magnesium som är muskelavslappnade. Jag gillar Super Magnesium från Great Earth. Om du har en känslig mage kan dessa vara för starka. Då rekommenderar jag istället Holistic Magnesium som är snällare mot magen.

Vill man jobba ännu mer med att hjälpa sin kropp mot just stress skulle jag lägga till Havtornskapslar från Q for Skin, då dessa utöver essentiella fettsyror (omega -3-6-7-9) även innehåller över 200 bioaktiva ämnen som skyddar vår kropp mot fria radikaler, som bildas extra mycket vid just stress.

Lycka till med att bryta din spänningshuvudvärk och njut av massagen!

Kram Malin

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *