Q for Skin

Torr hud på barn? Prova Q for Skin!

Det är vanligt med torr hud på både barn och vuxna, framförallt efter en lång vinter. När det kommer till torr hud så rekommenderar jag i de allra flesta fall ett koncept från Q for Skin. Det brukar fungera strålande, både för barn och vuxna! Det som gör Q for Skin så speciellt och bra är att de tänker inifrån och ut. Det vill säga, huden bildas ju inifrån och då är det också där vi har bäst möjlighet att påverka den. Såklart är det heller inte oviktigt hur vi tar hand om huden och vad vi tvättar och smörjer den med!

Torr hud kan bero på både en yttorr hud eller brist på “byggstenar” så huden inte “håller ihop” som den ska. Tänk på huden som vilken goretexjacka som helst. Den ska vara vattentålig men den ska även kunna andas, dvs släppa ut fukt när vi blir varma osv. Om det är så att att man antingen äter för lite av det som ger huden en bra kvallité, eller att man inte har tillräckligt bra upptag i tarmen (känslig mage som är ömsom hård eller lös) så uppstår en brist på byggstenar, och kroppen vill ju alltid överleva till varje pris. Det betyder att organ så som hjärnan, lever, lungor etc ALLTID kommer få byggstenar först. Detta leder till att huden kort och gott får vänta!

Ofta när det kommer till torra barn så handlar det om ett omoget enzymsystem. För att bryta ner all näring vi får i oss via kosten så behövs olika enzymer. För att sedan använda byggstenarna till huden så behövs ett specifikt enzym som kan vara en brist hos vissa (kan även vara en brist hos vuxna), då blir inte deras hud “tät”. Gortexjackan får ju sämre kvalitet om den är “gles” och saknar tyg) och då “läcker” huden fukt vilket gör huden torr. Så, en lösning på det då tack!? Som sagt, det finns hjälp att få!

Kapslar

Den heter svartvinbärsfröolja. I Q for Skins koncept ingår att man äter kapslar med oljan, de är väl studerade på Åbo universitet och därför ett tryggt och säkert val för så väl spädbarn och gravida/ammande, äldre och för oss vanliga vuxna. Dessa kapslar bidrar med “byggstenar” som även ett omoget enzymsystem kan ta hand om och bygga hud av. Så nr 1, börja med Svartvinbärskapslar!

Så till vad man ska tvätta/smörja med. Till RIKTIGT torra partier vill jag rekommendera en tvätt som egentligen är till för ansiktet men med sina milda tvätt-tensider och innehåll av olja, så lämpar den sig ypperligt för torra hudpartier var de än sitter på kroppen, Cleansing Milk. Denna tvätt lägger man på torr hud, smörjer in och sköljer av med ljummet vatten. Då tvättar man bort smuts men behåller den känsliga fettsyramanteln på huden som är viktig när huden är torr. Vill man ändå ha en mild tvål som även funkar som schampo så rekommenderar jag Hair & Body Shampoo som även innehåller lite aloe vera och havre för att behålla fukten i hud och hårbotten.

Q for Skin

När man gjort rent så kommer vi till vad vi ska smörja på. När huden är riktigt torr kan det hända att krämer svider. Det beror ofta på att huden läcker in kräm och har den vatten i sig eller ett lågt ph så kan den svida. Därför rekommenderar jag ALLTID att man grundar med en olja först. Oljor svider nämligen inte! Så jag grundar till att börja med med Blackcurrant Oil som är doftfri (eller Nourishing Oil om man vill ha en med snäll, allergivänlig doft) efter det lägger jag på Quick Repair Cream. Oljan har en bas av kokos vilket gör att den till viss del stannar på huden och skyddar medans svartvinbärsfröoljan, som finns i, tränger ner på djupet och ger näring där. När man sedan lägger på krämen så innehåller den ytterligare vaxartade oljor (bla shorea och oliv) som “håller om” huden samt mer svartvinbärsfröolja som jobbar längre ner i huden. I besvärliga perioder kan man ibland bara få använda oljan för huden “orkar inte med” krämen än, men prova dig fram.

Q for Skin

Hoppas detta kan ge dig råd längs vägen och få bukt på din eller ditt barns torra hud!

Må så gott och lycka till!

Kram Malin

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *