Kapslar

Vet du skillnaden på Q for Skins fettsyra kapslar?

Jag får många frågor hit till Pigga om vad det egentligen är för skillnad på Q for Skins kapslar, så här kommer en förklaring. Jag tänkte börja med att berätta om deras unika egenskaper och för vilka problem de kan tänkas hjälpa. Vi börjar med Svartavinbär!

Det gör vi av den enkla anledningen att dessa kapslar är för allt och alla. Dessa bistår med de superviktiga essentiella fettsyrorna omega-3 och -6 vilka ALLA behöver för en optimal hälsa! De påverkar främst tre system i kroppen: Hudsystemet, hormonsystemet och immunsystemet.

Kapslar

Det som skiljer svartavinbärfröoljan från övriga växtoljor är just upptaget. Vanliga växtoljor har sin omega-3 i form av ALA vilket kan vara svår för oss att omvandla till de aktiva formerna EPA och senare DHA. Men det unika är att i svartvinbär kommer omega-3 i form av SDA, vilken kroppen med lätthet kan omvandla till just det den för dagen behöver (EPA och DHA).

Sen är den även balanserad med omega-6 av en sort vi faktiskt behöver för just vår hud och våra hormoner, så kallad GLA. Dessa fettsyror, omega-3 och -6 är viktiga att inta i balans då de samverkar i kroppen med bl.a. vår inflammatoriska respons (att vi får en inflammation när vi behöver den och att den klingar ut när den gjort sitt jobb). Så svartavinbär är för alla men absolut för de som är

 • Torra – de har ofta brist på det enzym som omvandlar fettsyror och behöver därför de lättupptagliga.
 • Barn som växer – barn behöver extra mycket byggstenar när allt ska byggas nytt, både hud, hormoner men även hjärnan och ögonen bland annat.
 • Gravida/ammande – här går det åt mängder av fettsyror då den gravida kvinnan ska skapa ett helt nytt liv samt när hon ammar förse den lilla med byggstenar)
 • Äldre – lättupptagligt blir ännu viktigare hos äldre då de har sämre näringsupptag rent generellt

Kapslar

Så till Havtorn. Dessa innehåller omega-3 och -6 men i ALA form. De innehåller även omega-7 som i studier visat sig ha viss effekt på just slemhinnor (dock visar det sig att om vi har god tillgång på omega-3 och -6 från svartavinbär så kan vi bilda allt omega-7 vi behöver därifrån). Men det riktigt intressanta i havtorn är just deras 200 bioaktiva ämnen (tänk antioxidanter) som påverkar våra kroppar positivt med allt ifrån stresspåslag till antiinflammatoriska processer.

Betakaroten (som är en av de bioaktiva ämnena) är även toppen för just huden då de har en skyddande effekt vid solstrålar genom att aktivera pigmentet i huden och färja underhudsfettet lite gyllene. Dessa bioaktiva ämnen har även en positiv inverkan på vårt hår. Förr gav man alltid havtorn till hästar för de fick så fin och glansig man av det. I Ryssland marknadsför man det som ett sett att höja potensen, då det lugnar ner stressen och stress är en av de vanligaste orsakerna till icke medicinsk impotens. Man vet även från stora studier i Indien att Curcumin (det ämne som bl.a. finns i gurkmeja) gör hjärnan lycklig, så vid nedstämdhet kan havtorn hjälpa vissa.

Kapslar

Då har vi lingonen kvar. Lingon har omega från ALA men även det spännande E-vitaminet Gammatokotrienol som i studier i Finland visat sig ha liknade effekt på huden som det har på lingonet. Har du någonsin sett ett skrynkligt lingon? Gammatokotrienol är antioxidanten som gör att trots att det finns mer omega-3 i ett lingonfrö än det finns i fisk så om du lägger ett lingon och en fisk i solen så börjar de bete sig annorlunda redan efter några minuter. Fisken har ingen egen antioxidant som skyddar mot ljus, värme och syre för där den simmar är det mörkt, kallt och syrefattigt. Medans lingonet är designat att klara både sol, vind, värme, torka, väta, frost osv. och behöver därför starka antioxidanter som gammatokotrienol. Det är 60 ggr starkare än “vanlig” E-vitamin! Så de som är ute efter riktig anti-age bör verkligen titta närmare på Lingonkapslarna.

Om man både vill ha bra byggstenar till hud, hormon och immunsystemet, samtidigt som man vill bli lyckligare och få vackert hår och bromsa hudens åldrande då? Tja, själv kombinerar jag!

Kapslar

Du hittar Svartvinbärskapslarna HÄR.

Du hittar Havtornskapslarna HÄR.

Du hittar Lingonkapslarna HÄR.

Hoppas detta kan ge dig guidning genom kapslarnas spännande värld, lycka till!

Kram Malin

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

2 thoughts on “Vet du skillnaden på Q for Skins fettsyra kapslar?”

  1. Hej Kajsa!

   Det beror lite på hur du kombinerar dem och av vilken anledning. Kombinerar du alla 3 burkarna så bör 2 av varje räcka. Men är du väldigt torr kan du ta fler svartavinbärskapslar och färre av dem andra 🙂

   Med pigga hälsningar, Victoria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *