PiggaPodden - c/o Gerd

Avsnitt 9 av PiggaPodden – c/o Gerd och kraften i de norrländska superbären!

Ett nionde poddavsnitt är här och denna gång gästas vi av ingen mindre än Johan Wiklund, grundare av det lappländska varumärket c/o Gerd som han äger tillsammans med sin syster Anna-Lena Wiklund Rippert. Vår nya programledare Andreas Lyxell ställer intressanta frågor tillsammans med PiggaButikens ägare Katarina Carltad. Vill du veta allt om de norrländska superbären, hur de fungerar på din hud samt hur det kom sig att Johan och hans syster valde att satsa på lokalproducerad ekologisk hudvård från Jokkmokk, då måste du lyssna på detta avsnitt!

Lyssna på avsnittet här:

Spotify

iTunes

Acast

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

För oss på PiggaButiken var det ett självklart val att ta in c/o Gerd i vårt sortiment då det är ett helt naturligt, ekologiskt och svensktillverkat varumärke med en modern tappning som vi gillar skarpt. Produkterna är stilrena, nischade till den svenska naturen och har otroligt bra kvalitét.

ekologisk hudvård

Johan och Anna-Lena har båda spännande bakgrunder inom skönhetsbranschen. Johan är före detta frisör och jobbade flitigt med detta i många år uppe i norr, innan han blev mätt på detta och helt bytte yrke. Han blev fåraherde i ett år, flyttade ut i skogen och mediterade ofta. Under denna tid blev han mer och mer säker på sin framtid och tog ett aktivt beslut om att ha kul i sitt nästa yrke, helt utan begränsningar. Därefter flyttade han till Stockholm och blev spachef och salongsansvarig på Grand Hotel, vilken merit! Under denna tid halkade han även in på stylistspåret och fick jobba med allt inom styling av hår, makeup och kläder. Han fick till och med lösa en krissituation inför Nobelfestens 100 års jubileum och blev därefter dess chefsstylist i 4 års tid, lyssna in hans berättelse i podden.

Hans syster Anna-Lena är medicinsk fotvårdare, utbildad hudterapeut samt spaterapeut och älskar att driva stora projekt. En dag hade Anna Lena en utebliven kund och passade därför på att fördjupa sig i de produkter hon använde under daglig basis. Hon upptäckte då att produkterna innehöll Rhoca-Gil och blev förskräckt! Man använde Rhoca-Gil som ett tätningsmedel när man byggde Hallandsåstunneln, vilket slutade i tragedi då detta giftiga ämne läckte ut under byggnationen. Massvis av djur dog och människorna som jobbade med tunneln fick allvarliga nervskador. Anna-Lena började nörda ner sig i innehållet av hennes produkter och det dröjde inte länge förens hon totalrensade allt och sökte sig helt till ekologiska produkter istället.

Johans vändpunkt kom dels när han var konsult åt en otroligt stor skönhetsdrake och fick en inblick i hur produktionen gick till. Han fick se när en batch delades upp i 2 delar, den ena parfymerades och skulle säljas svindyrt på salonger medan den andra delen inte parfymerades, fick en annan förpackning och skulle komma att säljas på vanliga matbutiker för en billig peng. Johan tyckte att hela branschen kändes falsk och obekväm att stå bakom. Han ville ha äkthet och började blicka hemåt mot Lappland igen.

År 2008 bestämde sig Johan och Anna-Lena för att satsa och skapa det de så länge drömt om! De visste att det skulle ta lång tid att bygga upp ett väletablerat varumärke och ville själva vara så delaktiga som möjligt i produktionen av deras kommande produkter. Kunskap och drivkraft var inget de saknade, men kemi kunde ingen av dem. Under 3 års tid lärde de sig att formulera sina egna produkter, tillsammans med två andra kemister som var specialiserade på ekologisk hudvård. C/o Gerds koncept bygger på de lappländska superbären Blåbär, Hjortron och Lingon. Och ja, man får faktiskt kalla dessa bär för Superbär! Du hör Johan berätta mer om detta i podden.

Ekologiskt - care of gerd

Hela bäret innehåller massvis med antioxidanter, vitaminer och mineraler och är supernyttiga att äta. Men att använda hela bäret i hudvård är inget att rekommendera då det innehåller för mycket sockerarter som skulle göra effekten av hudvården sämre. Det man istället gör är att separera de små fröerna i bären från köttet för att ta tillvara på bärfröoljan. Dessa oljor är aktiva substanser som innehåller otroligt mycket näring och fettsyror och kommer direkt från de vilt växande bären från de lappländska skogarna, vilket direkt  gynnar och stärker våra olika hudtyper.

  • Blåbärsoljan är rik på antioxidanter samt A- och E-vitamin som är kapillärstärkande och passar bra för en torr och mogen hud, vid behov av extra mycket näring.
  • Hjortronoljan ger en fantastisk färg tack vare sitt karoteninnehåll, både i ansiktet, på kroppen och i håret. Vill du ha en stark C-vitamin boost är det hjortronfröoljan du ska använda! Passar normal och torr hud som är i behov av mycket fukt och lyster.
  • Sist men inte minst har vi Lingonfröoljan som är rik på fettsyror och antioxidanter och passar dig med akne eller obalanserad hud. Lingonfröoljan har antiinflammatoriska egenskaper och kan dels lindra vid tillfälliga utslag och munsår.

Serum

Vi pratar ekologisk hårvård och att det är lika viktigt att använda naturliga hårvårdsprodukter för att inte utsätta sin kropp för farliga kemikalier. Johan berättar om en studie som gjordes av Karolinska institutet på 00-talet där bl. a. Eva Röse som då var gravid, tillsammans med ett gäng frisörer som jobbade dagligen med hårkemikalier, fick lämna urinprov. Provsvaren som kom tillbaka såg inte roliga ut då man kunde se att de ämnen som frisörerna jobbade med dagligen, lagrades i kroppen. Man kunde också se hur dessa lagrade substanser senare skulle kunna vandra vidare till fostret om kvinnorna blev gravida. YouTube-klippet som Johan pratar om i podden hittar du HÄR och vill du se en nyare variant av skönhetsindustrins baksida kan du se en sådan på SVT HÄR.

Ett hårstrå är alltså död materia, en utsöndring av kroppen som är svår att bygga upp och stärka om man förstör den. Det går såklart att få håret att se levande ut med olika produkter. Därför bör man rensa sitt hår från konventionell hårvård, innehållande silikoner som lägger sig som lager på lager och SLS, en tvättsubstans som tvättar håret för rent så att hår och hårbotten istället torkas ut. Om man vill färga sitt hår kan man göra det med örtfärger som ger otroligt fina resultat, samt använda sig av naturliga stylingprodukter som idag är grymmare än någonsin.

Ett tips från Johan är att kombinera mindfulness med hårborstning! Det är nämligen så att många av våra hårbottenproblem kommer från mage/tarm och stress. För att få en avslappnad skalp kan du i 3 minuters tid borsta håret samtidigt som du andas lugnt. Då frisätter du massa måbra-hormon samtidigt som du stimulerar blodcirkulationen. Ett enkelt sätt att ha hand om din hårbotten!

24/7 - c/o Gerd

C/o Gerd har även en helt doftfri serie som heter 24/7 och är riktad till dem som är känsliga, har allergier, till barn och till den som bara vill ha en helt doftfri serie utan några aktiva ingredienser. Det är nämligen dessa aktiva substanser som kickar igång och skapar stimuli på huden, vilket man inte vill om man är överkänslig. Då behöver man något som lugnar och pausar istället! En av deras mest populära produkter är 24/7 Skin Balm som går att använda till precis hela kroppen och funkar perfekt på barns känsliga hud, speciellt nu i kylan då den skyddar, ger näring och är vattenfri.

En av Katarinas favoritprodukter från c/o Gerd är också en balm, fast den som har en doft av Blåbär och Vanilj, Blueberry Balm. Den står på hennes nattduksbord och används flitigt till händer, fötter, läppar, torra hudpartier, ja allt! En annan favorit är deras väldoftande lavendelolja, Harmony Massage Oil. Doften är så bra och äkta och Johan förklarar att det beror på hur de väljer sina råvaror. I detta fall har de tagit lavendeln från en liten ekologiskt certifierad gård utomlands, då äkta lavendel inte går att få tag på i Sverige. Allt handlar alltså om hur man väljer sina råvaror och där lägger c/o Gerd ner otroligt mycket tid, för att hitta de allra bästa alternativen. Johan avslöjar också att de snart kommer att börja sälja sina egna eteriska oljor, spännande!

Förutom c/o Gerds Deodoranter som vunnit fina priser tillsammans med deras fantastiska Cloudberry Face Serum som också vunnit Guldäpplet, så undrar Katarina om Johans egna favoritprodukt från serien. Utan tvekan väljer han B2 Hair Serum! Detta serum bygger och stärker ditt hår samtidigt som det binder fukt. Johan förklarar i podden om hur produkten expanderar i blött hår och stannar kvar för att binda fukt, ge glans och motverka frissighet. Missa inte detta i slutet av podden!

c/o gerd änglaprojekt

C/o Gerd arbetar även med en hel del projekt. De hjälper bl.a. en förskola nere i Sydafrika utan vatten och el som i princip ser ut som en rishög. Från Jokkmokk tar de med sig kläder, skor och pengar som de samlat in till dessa små barn och lärare. 15 000kr – 20 000kr räcker alltså till mat, medicin, lön till dem som jobba på förskolan samt att drifta stället under 3-4 månaders tid, vilket är fantastiskt. Vi på PiggaButiken älskar att arbeta med denna typen av varumärken, som värnar om djur, natur och människa men som också ger tillbaka till de mest behövande när tid, energi och möjlighet finns! Tack c/o Gerd ♥

C/o Gerd

När vi ändå är inne på etik är det viktigt att medvetandegöra att nästan alla konventionella skrubbar och peelingar innehåller mikroplaster. Det är alltså små små plastkulor som som man skrubbar huden med och sedan sköljer av så att de rinner ner i våra avlopp och hamnar i vår natur och våra vatten. Detta är förödande då microplaster ej är nedbrytningsbara, vilket såklart påverkar hela vårt ekosystem negativt. c/o Gerd använder absolut inga mikroplaster utan de har hittat naturliga alternativ som är 100% nedbrytningsbara och som också gynnar din hud samtidigt. Deras skrubbar består alltså av jojobakorn och aprikoskärnor, fler borde göra som ni!

Både Katarina och Andreas är nyfikna på hur c/o Gerd har kommit ut på den utländska marknaden. I podden hör du Johan berätta om den japanska mannen som kom till Jokkmokk för 50 år sedan och blev kär i den nordiska atmosfären. Han startade sedan Yoku Moku hemma i Tokoy, ett varumärke som gör lyxiga kakor och idag är dem en av Asiens största kaktillverkare och finns i butiker runt om hela världen. Tillsammans har de skapat ett fint samarbete och kommer i Japan att komma ut med en jubileumsbox tillsammans med Yoku Moku. Johan berättar även om att c/o Gerd finns på de finaste lyxkryssarna som seglar över de sju haven och att de på så sätt har fått många kunder runt om i USA. Så otroligt kul att lilla Jokkmokk hamnar mer och mer på kartan tack vare c/o Gerd!

Stort tack till Johan som gästade PiggaPoddens nionde avsnitt! Ett superintressant och givande samtal som gav massa ny inspiration och kunskap. Har du som lyssnare/läsare frågor om c/o Gerds produkter, tveka då inte att mejla till oss på kundservice@piggabutiken.se så mejlar eller ringer vi tillbaka, då vi även erbjuder personlig rådgivning via telefon! Missa inte att prenumerara på PiggaPodden för nya spännande avsnitt, du hittar podden där poddar finns (Spotify, Acast och iTunes).

Tack för att du är en del av PiggaPodden ♥

Publicerat av

Victoria

Hälsorådgivare, Marknadskommunikatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *