Hårbotten

Bli av med din kliande hårbotten – Gör såhär!

Känner du någon som ofta killar sig i håret? Hur mås det då i hårbotten tro? Klåda är vanligare än vad man tror! Det sägs att 50% av befolkningen då och då lider av hårbottenbesvär. Allt från lindrig “torrhets-klåda” till stora besvär med både rodnad, klåda, beläggningar och mjäll. Detta är ju inte kul! Hur kommer det sig och vad kan du göra åt det?

Allt hör ihop! Jag tror sällan att ett problem i vår hud “kommer flygande och landar på huden”, utan obalanser på huden och i hårbotten beror oftast på en obalans på insidan som tar sig uttryck på utsidan. Torr hud och hårbotten kan bero på en yttorr hud, söndertvättad av konventionella schampo som skadar hårbottens fettsyramantel. Eller kan det va brist på “byggstenar” så huden i hårbotten inte “håller ihop” som den ska. Byggstenar som till exempel fettsyror.

Hårbotten

Man kan tänka på huden som en goretex jacka. Den ska vara vattentålig (vi blir ju inte fulla av vatten om vi badar i en sjö till exempel) men den ska även kunna andas, det vill säga släppa ut fukt när vi blir varma och så vidare. Om det är så att att man antingen äter för lite av det som ger huden/hårbotten en bra kvalité, eller att man inte har tillräckligt bra upptag i tarmen (till exempel vid IBS) så uppstår brist på byggstenar, och kroppen vill ju alltid överleva till varje pris.

Det betyder att organ så som hjärna, lever, lungor etc ALLTID kommer att få byggstenar först, vilket gör att huden inte är lika prioriterad. Inte nog med det så minskar näringsupptaget vid stress. Så en lösning på det? Ja det finns hjälp att få!

Hårbotten

Min dotter Wilma är snart 13 år. Hon äter Svartvinbärskapslar som näringsstöd inifrån, bra ren kost, hon använder milda schampon och balsam utan SLS eller eteriska oljor. Ändå kommer det kli ibland. Varför då?

I vår hårbotten bor det svamp. Den ska bo där, vi lever i symbios med den men ibland får den fäste och blir lite dominant vilket orsakar klåda. När nu Wilma tränar 5ggr/v och inte varje gång har fått med sig schampot (det kan ju vara jobbigt när man ska packa sin egen bandytrunk/gympapåse och få med sig alla saker) blir det lite svett kvar och efter några dagar är ”kliet” ett faktum.

Tur att både Wilma och jag har en lösning som funkar för oss! På kvällen smörjer vi hårbotten med en olja, Nourishing Oil för att ge extra näring till hårbotten (byggstenarna) samt som mjukar upp eventuella beläggningar. Därefter sover hon med oljan i. På morgonen borstar vi hår och hårbotten med den underbara Borsten från Q for Skin som mjukt peelar bort beläggningar samt ökar mikrocirkulationen, och i sin tur blodcirkulationen. Med blodet kommer sedan näringen via kapillärerna ut till huden.

Hårbotten

När hårbotten är “peelad”  så avslutar vi med att tvätta hår och hårbotten med Quick Relief Schampo följt av Balsam från samma märke. Detta upprepas varje dag i någon vecka och därefter brukar problemet vara löst! Kan detta hjälpa dig och din hårbotten? Inte vet jag men hoppet lever, våga testa du med!

Lycka till och må så gott!

Kram Malin

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *