Kapslar

Har du trötta barn? Prova då detta!

Det verkar inte spela någon roll hur tidigt du ber dom gå och lägga sig, de är ändå som zombies när klockar ringer och det är dags att kliva upp. De är trötta innan skolan, i skolan, efter skolan, innan träning, efter träning, vid middagen osv. Irriterar det dig? Kan tänka mig det! Men förstår du varför? Finns rätt förutsättningar att vara pigg? Hur mår du själv? Är du pigg och sprallig? Häng med på en liten tur där vi pratar behov och beteende!

Nummer 1  – näring. Vad äter ditt barn? Till frukost, lunch, mellanmål, middag? Får hen i sig det hen behöver för att utvecklas och byggas upp till en “ny” människa? Du behöver bara byggstenar för underhåll, men ditt barn ska bygga nytt!

Recept

Många barn är trötta på morgonen. Frukosten blir en macka på ljust bröd med något pålägg, gärna något hen tycker är extra gott så hen åtminstone äter upp den, låt säga ost och marmelad eller nutella. Vem kom förresten på att det är okej med godis till frukost? Har jag missat något? Detta kommer göra att hens blodsocker går i taket. Barnet blir piggare en stund och orkar släpa sig till skolan. Någon timme senare så dippar hen och lärarna klagar på ofokuserade barn som pillar med annat. Tacka för det, de måste ju hålla sig vakna!

Här vill jag att vi leker lite med tanken. Tänk att du ska på utbildning med jobbet. Du ska sitta och lära dig det senaste nytt i ca 8 timmar. Hur trött är du efter det? Vill du kanske bara lyfta ut hjärnan ur huvudet för att få lugn och ro? Så här har ditt barn det 5 dagar i veckan ca 30 veckor om året. Hur bra skulle din hjärna funka om du käkat en rostmacka med nutella till frulle? Nää, tänkte väl det…

Så åtgärd nummer 1 är en bra frukost! Fyll på med en lunch som är näringstät och ger energi, mellanmål som icke har baserats på socker, gluten och härdade fetter, samt en middag som kan bli ett trevligt inslag i familjen där man kan samlas för att prata om dagen och planera framtiden… Underbart eller hur? 🙂

Sjuka barn

Nummer 2 – Sömn! Barn behöver SOVA! Vår hjärna utvecklas när vi sover, den “städar” när vi är i djupsömn. Utan denna sömn fungerar vi inte, eller tja, vi fungerar betydligt sämre. Och faktiskt så behöver vi sömnen som infaller tidigt på natten, senast 22 och framåt, ca 8-10 timmar.

Nummer 3 – För att vara engagerad och pigg behöver man få känns sig underbar, alldeles oavsett vad man presterar. Vi behöver lära våra barn hur de älskar sig själva, ge dem självkärlek så att de är rustade för livet. Detta är nog så viktigt då den naturliga kontakten mellan människor (att vi ser varandra, tar i varandra, hjälper varandra,  bekräftar varandra) blir mindre i takt med att vi lever större delen av vårt liv bakom skärmen. Lyssna på ditt barn och ta dess behov och känslor på allvar.

Nummer 4 – Fyll livet med ROLIGA saker! Hur många är trötta när de ska göra det roligaste de vet? Nä precis, det går ju inte. Dopaminet är på topp och vi blir fokuserade och pigga! Kan man fylla sin vardag med så mycket roligt man bara någonsin har tid och möjlighet med så kommer hen att bli piggare. Så vad vill jag nu förmedla med detta?

Kapslar

Ja, jag kan bara hjälpa dig med punkt nummer 1 – Ge ditt barn näring som ger hen förutsättning att utvecklas och bli just den där starka, varma, medmänniskan som jag tror de flesta av oss föräldrar vill uppfostra. Nedan finns en lista på vad jag själv ger mina barn för att de ska va pigga 🙂

  1. Fettsyror, vilket är Omega-3 och -6 i perfekt balans, lättupptaglig form och fantastisk kvalitet. Jag pratar om Q for Skins Svartvinbärfröolja – För deras hud, hormon och immunsystem samt deras hjärna och koncentration. Du hittar dem HÄR.
  2. D-vitamin. Vi äter det varje morgon då de har skola. Det betyder att de får uppehåll framför allt under sommarlovet då vi tankar D-vitamin från solen istället. För deras skelett, immunförsvar och utveckling. Du hittar lite olika varianter HÄR.
  3. Goda bakterier. Detta äter de i perioder inte alltid och inte samma sort. Variation är nyckeln här verkar det som. För att stötta dina “goda krigare” i tarmen. HÄR hittar du dessa.
  4. Någon typ av näringsförstärkning som till exempel Bär Boost – med innehåll av flera bär och antioxidanter. Allt för att stärka kroppen och tänka brett!

Kapslar

Alla barn behöver inte alltid allt detta, men det kan väcka en tanke på hur man kan hjälpa just ditt barn till en piggare vardag 🙂 Lycka till och ta hand om varandra!

Kram Malin

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *