Jul

Sagan om magsmältningssystemets hjältar

Såhär i juletid så älskar jag sagor och berättelser. Därför ska jag berätta något för dig som kan kännas som en saga fast den är alldeles sann! Jag ska berätta en historia om två lyckliga älskande, Cellenzym och Lacto Vitalis Pro.

Det var en gång ett matsmältningssystem. Ungefär som ett kungarike kan man säga. Innevånarna i detta kungarike levde i harmoni med varandra och den biologiska faunan blomstrade. Sida vid sida växte olika stammar av diverse arter och med respekt och tilltro till varandra och med rätt näring för att kunna blomstra rådde frid i det lilla kungariket.

Jul

Som i alla sagor finns det en vacker och modig riddare. Här heter han Lord Cellenzym. Som alla riddare försvarar han sitt kungarike och hjälper det och dess innevånare att få tillgång till allt de behöver för att leva friska och starka. Han är med vid första mötet då nya typer kommer till riket. Hans speciella egenskaper gör honom till expert på att “finhacka” upp allt som kommer i hans väg för att de som har svårare att hacka upp ändå ska kunna ta del av all näring (ungefär som att någon äldre hjälper någon yngre att dela maten på tallriken innan man själv riktigt behärskar tekniken med kniv och gaffel). Han håller till i början av matsmältningsriket. Till viss del i munhålan, dit blir han tillkallad redan då det sprids dofter från byggstenarna han ska finhacka. Det är mestadels kolhydrater som ska finfördelas här. Vidare fortsätter han ner i magsäcken på sitt uppdrag. Här är det höga nivåer av saltsyra och lite klurigt att klara sig igenom, men delar av honom behöver denna syra för att aktiveras och göra sitt jobb. Dessutom är saltsyran livsviktig så att det inte kommer några skurkar vidare in i riket. Till sist så kommer allt innehåll tömmas ur magsäcken och hamna i tolvfingertarmen. Där kommer förstärkning från gallblåsan och bukspottkörteln så de tillsammans kan finhacka proteiner och fetter så näringen kommer hela riket tillgodo.

Jul

Så har vi då, väl nere i tarmen, kommit fram till platsen där vackra Prinsessan Lacto Vitalis Pro bor. Hon är så mångsidig! Hon har egenskaper som hjälper riket att ta upp näring, att hjälpa till med immunförsvaret, att bilda vitaminer som är livsviktiga för hela riket!  Att hon kan ta sig ända ner till tarmen via magsäcken och “syrebadet” genom sin speciella dress som inte aktiveras av syra utan av det basiska i tunntarmen och tar henne oskadd till den plats där hon ska verka.

Tillsammans är dessa oslagbara för att kungariket matsmältningen ska fungera! Tillsammans kan de eliminera hot från yttre riken! Tillsammans kan de återskapa balans när riket blivit utsatt för yttre påfrestningar! Tillsamman verkar de för ett rike där allt är underbart och harmoniskt.

Jul

Så skurkar kommer alltid att komma, det vet vi. Ibland heter skurkarna Stress, han gör att hela riket stannar av och måste vänta på signal från spanaren Parasympatiska Nervsystemet, att det är frid och fröjd att köra vidare. Stannar allt så mår ingen i riket bra! Ibland heter skurken Gluten eller Mjölkprotein, olika för olika människor, som kommer in och gör “hål i muren” så ämnen o skurkar kan komma in och ut hur som helst ur riket, hela muren (tarmen) blir trasig. Ibland är hoten mer tillfälliga som Jul och Nyår, med märklig tung mat och stress att allt ska bli perfekt (lite som på Instagram).

Så vad lär vi oss av denna saga?

Att genom att stötta våra riken (kroppar) med enzymer och probiotika som tillsamman kan underlätta för hela kroppen, så mår de flesta av oss mycket bättre! Så våga släppa loss riddare och prinsessor i ditt inre och bejaka dessa dagar utan magbesvär!

Kramar Malin

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *