3 tips på kosttillskott för bättre mental hälsa

Hur mår du? En vanlig fråga som ställs ofta. Vad fick du för svar? Bra, förmodligen. Men är det verkligen sant? Mental hälsa är en het potatis! Vi har aldrig mått så dåligt som nu. Välbefinnandet går ner i takt med att välfärden går upp verkar det som. Vad det beror på kan vi spekulera i i det oändliga, men jag tänkte att vi kan fokusera på vad vi kan göra åt det istället.

För att må bra så krävs det att vissa “kriterier” är uppfyllda. Att må bra är inte samma som att vara lycklig, det kan vi vara i mycket mera misära situationer!

Vi behöver ha en bra näringsstatus så vår kropp har möjlighet att tillverka t.ex. serotonin, vårt “lycko-hormon”. För att uppnå det behövs inte bara bra mat och eventuella tillskott utan också att vi har en tarm som är redo att ta upp de fina näringsämnena. Det sämsta för vår tarm är stress! Ser ni mönstret? IBS är en diagnos som ökar parallellt med mental ohälsa. Så att du mår dåligt kan börja med stress som sätter din mage och matsmältning ur balans. Så för att lösa problemet måste vi gå till grunden med hur du mår som männsika, på riktigt!

Höst

Så om en del av problemet är stress, hur kommer vi runt den? Stress finns ju överallt och i alla åldrar. Jag tror att vi måste hitta egna nycklar till hur vi kan balansera vår stress och på det viset förstå hur vi kan må bättre. En sådan enkel sak som att andas med näsan ner i magen kan försätta dig i ditt parasympatiska nervsystem, där du smälter maten och tar upp näringen bättre. Visst är det häftigt!

Vi behöver även få djupsömn. Det är när vi är i djupsömn som hjärnan reparerar sig, och vill vi ha en hjärna i toppform så måste den “städas” varje natt.

Så till min 3 i topp lista på tillskott för din mentala hälsa:

Höst

1. KSM66 är ett tillskott som balanserar din stresshormoner på ett fördelaktigt sett. Så för att bryta ett stressat mönster kan denna indiska ört vara dig till hjälp.

Kapslar

2. Byggstenar till din hjärna. Jag pratar så klart om fettsyror, Omega-3 -6 och -9. För egen del älskar jag att det finns ett vegetabiliskt fräscht alternativ som samtidigt innehåller naturligt höga halter av “röd-gula färgämnen” som i sig gör oss lyckligare. Jag pratar om Havtornskapslar från Q for Skin. Är din mage känslig kan det vara bra att starta med Svartvinbärskapslar, för att se till att upptaget fungerar bra. Samt vitaminer som B6 och B12 och mineraler som t.ex. Magnesium. Mår magen verkligen inte bra så kan man med fördel lägga till goda Bakterier samt Enzymer för din matsmältnings skull. Så givetvis D-vitamin som faktiskt inte är en vitamin utan ett pro-hormon.

höst

3, Hjälp kroppen till en god natts sömn med t.ex. Natt Plus från Alpha Plus. Den innehåller en blandning av olika ämnen som alla bidrar till en djupare sömn.

Utöver detta så rekommenderar jag dagsljus och frisk luft! Det finns ny forskning som visar på att skogen har mer “läkande” krafter än läkemedel i sig och skogen har inga negativa biverkningar. Passa även på att tänka snälla takar om dig själv. Att vara “självsnäll” är viktigt för att du ska känna att du är värd att må bra ♥

Hoppas detta kan ge dig lite tankar om hur du kan och vill må, du är värd att må ditt allra bästa! Har du mer personliga frågor så tveka inte att höra av dig till oss.

Ha en underbar dag!

Kram, Malin.

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

1 thoughts on “3 tips på kosttillskott för bättre mental hälsa”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *