Järn

Alla behöver järn! Vi svarar på era frågor

För några dagar sedan lade vi upp en fråga på Instagram och Facebook om ni ville veta mer om järn? Man kan säga att det vill ni verkligen, vilket vi tycker är superkul! Här kommer därför lite mer fakta om järn, delvis baserat på era frågor samt lite ny fakta. Läs vidare!

Järn är otroligt viktigt för kroppen, precis som alla mineraler. Järn ingår i de röda blodkropparna i blodet och transporterar syre runt till alla celler i kroppen, därför blir vi trötta på cellnivå av järnbrist. Det är även involverat i vissa enzymers tillverkning vilket gör mineralen delaktig i t.ex. både matsmältning och sköldkörtelns funktioner.

Sjuka barn

Hur är det då med barnen? Vissa barn är ju ganska selektiva med vad de vill äta, men barn är i behov av järn! Utan tillräckligt med järn kan inte vår hjärna utvecklas som den ska. Men det finns ett dilemma! För mycket järn i tillskottsform kan ge förgiftning för barn (och vuxna med för den delen men vi vuxna är mer tåliga). Så innan man ger barn tillskott rekommenderar vi att man kollar järnvärdena hos sjukvården så det inte blir tokigt. Om barn har järnbrist vill man samtidigt kolla t.ex. B12 och hur magen fungerar innan man ger tillskott, så man inte missar något annat. Man kan misstänka järnbrist hos barn som har problem med magen, är bleka, trötta eller allmänt hängiga.

Sen kan även män kan få järnbrist! Det är inte lika vanligt, framför allt brukar man inte prata om det på samma vis. Men det är absolut möjligt! Vid olika tarmproblem kan både män och kvinnor drabbas av anemi (blodbrist, inte bara brist på järn).

Om man äter multivitaminer och mineraler? Får man inte i sig järn då? Nja, dessa innehåller som man hör på namnet “multi”, alltså lite av mycket olika. Det betyder att du säkert får i dig järn, men i så pass liten dos att om du har brist på järn är det förmodligen inte tillräckligt. Dessutom är järn en mineral som gärna ska tas ensam pga att de hämmar många andra mineralers upptag, samtidigt som dess egna upptag dras ner av övriga mineraler.

Magskolan

Om du testat järn och fått ont i magen kanske du känner dig skeptisk till att testa igen. Förståligt, men låt mig förklara närmare. Vissa järntillskott ger förstoppning och ont i magen. Det beror på vilken typ av järn eller i vilken form man tillsätter järn. Hos oss på PiggaButiken finns järntillskott med järnbisglycinat som inte påverkar magen eller ger förstoppning, vilket är toppen om man är gravid och är i behov av större mängder järn men inte vill bli förstoppad med hemorrojder som följd. Det vill väl ingen?

Hur vet man då om man har för lite järn i kroppen? Börja med att kolla på hur och vad du äter. Sedan på om du stressar? Det är nämligen inte alltid vad vi äter som är det kroppen kan tillgodose sig. Man kan gå till vårdcentralen och be att få ta ett “HB-test”, ett mått på hur mycket järn vi har i blodet. Det man ska ha i åtanke är att detta värdet är det sista som sjunker vid järnbrist. Vi tömmer först våra järndepåer i muskler för att ha en god status i blodet. Så symptomen kan komma flera månader innan det är mätbart i blodet. Brist på järn yttrar sig som trötthet, blekhet och allmän “svaghetskänsla”.

Magskolan

Som vegetarian kan man få järnbrist då man inte äter det lättupptaliga järnet (så kallat hemjärn) som finns i t.ex. rött kött. Dock innehåller gröna bladgrönsaker mycket järn och tillagar man mat i gjutjärnspanna släpper även den järn vid tillagning av mat. Att inte använda mjölkprodukter ger också ett högre upptag av järn då kalsium (som finns i mjölk) är en mineral som minskar upptag av järn. Vegetarisk mat rik på järn är t.ex. baljväxter, ärtor, tofu, pumpafrö och spenat. Tillagar du sedan dessa i gjutjärnsgryta så ökar järnet. Viktigt är att blötlägga bönor minst ett dygn för att dra ur lektiner som annars minskar upptaget och kan reta tarmen.

Det finns två typer av järn i kosten. Man pratar om hemjärn och icke hemjärn. Hemjärn är den typ som finns i animalier och icke hemjärn den som finns i vegetabilier.

Ett sista kuriosa om järn får bli ett tröstande ord på vägen. Mineralen järn är väldigt svår för kroppen att ta upp men vid brist blir upptaget bättre!

Hoppas du lärt dig något nytt! Har du ytterligare frågor om järn eller andra mineraler är det bara att kontakta oss så berättar vi mer!

Kram Malin

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *