PiggaPodden Podcast

Gravidtips från supermamman Jannica

Ett fullspäckat avsnitt om graviditet och livet som småbarnsförälder. Vi får besök av PiggaButikens egen supermamma Jannica som delar med sig av sin kunskap före, under och efter sina tre graviditeter, tillsammans med Katarina som också är mamma till två. Vi ger tips kring förlossning med kejsarsnitt, hälsosam kost till hela familjen, ditt husapotek och mycket mer. Vi kan utlova massa inspiration och nya tankesätt kring detta ämne. Lyssna nu och glöm inte att prenumerera på PiggaPodden!

Lyssna på avsnittet här:

Spotify

iTunes

Acast

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Det här avsnittet riktar sig till alla som vill ha, ska få eller har barn idag. Självklart vill vi inte komma med några pekpinnar utan bara inspirera er alla till att väcka nya tankesätt och göra medvetna val utefter vad som passar dig och din familj. I studion intervjuar Andreas PiggaButikens ägare Katarina som alltid är med och poddar, tillsammans med Jannica som också jobbar på PiggaButiken. Jannica har tre barn, Nicko, Zacke och Lacki som är mellan 2-6 år, alla är födda med planerade kejsarsnitt. Jannica kommer berätta mer om hennes förberedelser inför sina förlossningar, tipsa om önskemål som man kan skriva i sitt förlossningsbrev samt vardagstips när barnen kommit och vad man kan göra för att underlätta sin vardag med tre barn.

Vad kan man då tänka på innan man skaffar barn?

Om du ännu inte har barn men planerar att skaffa i framtiden så vill Katarina börja med att lyfta något som heter Epigenitik, en ny vetenskap som visar på att vi kan påverka våra gener mer än vad vi tror. Om du vill skapa de allra bästa förutsättningarna för dina kommande barn och dess gener så kan du göra det genom att leva ett hälsosamt liv med bl.a. bra och näringsrik mat, fysisk aktivitet och rörelse, minskad stress och mycket lyckliga tankar. Hur du mår och lever kan alltså påverka dina barns gener!

För att ge ett exempel på detta kan vi ta ämnet kost. Mat är något som kroppen måste ha för att få information och näring, som vitaminer, mineraler, aminosyror, för att den ska fungera. Om du bara äter skräpmat så aktiverar man “skräpgener” vilket triggar igång inflammatoriska processer. Genom att äta sund mat baserad på mycket frukt och grönsaker så repareras din arvsmassa och stimulerar avgiftning i kroppen så att du och ditt kommande barn får en sund start. Man kan alltså inte bara skylla på att skräpgenerna redan finns i släkten och inte går att göra något åt. Genom Epigenitik har man sett att det går att bryta dessa mönster! Intressant va? Vi kan alltså påverka mer än vad vi tror genom en sund livsstil.

Tillskott under graviditet?

Jannica tipsar om att ta ett tillskott av Folsyra innan graviditet. Folsyra stimulerar en sund utveckling hos fostret och kan tas fram tills v. 12, vilket är den viktigaste perioden. Denna vitamin bygger upp fostrets utveckling och minskar risken för missbildning.

Något som också kan vara bra att tänka på är att ge sin tarmflora lite extra kärlek, för att bygga upp ett starkt immunförsvar hos dig och ditt barn. Mammans tarmflora förs nämligen över till fostret och därför kan ett tillskott av Probiotika vara att tänka på under sin graviditet. Genom näringsrik mat och mycket grönsaker, samt ett tillskott av goda bakterier, ger du ditt barn de bästa förutsättningarna för att få ett starkt immunförsvar. Sedan kan man självklart drabbas av illamående och cravings och då är det självklart att man ska lyssna på kroppen. Katarina fick själv cravings på Lakritspastiller som hjälpte hennes illamående, medan Jannica inte kände av några specifika begär under sina graviditeter, mer än att hon var väldigt hungrig och åt mycket mat. Så lyssna till din kropp och känn efter vad du behöver för att må så bra som möjligt under din graviditet!

Gravidmage

Vad ska man tänka på under sin graviditet?

Något man kanske inte tänker på är sitt hår och hur sina frisörbesök kan påverka ditt barn. Om du går och slingar eller färgar ditt hår används en hel del starka kemikalier som genom din hårbotten går in i kroppen och i blodbanan. Dessa kemikalier kan även föras över till ditt barn i magen, eller via bröstmjölken vid amning. Att gå till frisören och få skalpmassage, håret tvättat och uppfräschat med en klippning kan vara underbart och väl värt att unna sig. Tänk till, måste jag verkligen slinga eller färga håret just nu eller kan jag vänta?

Kan man undvika bristningar vid sin graviditet?

En av Jannicas favoritprodukter att smörja sin mage med under sina tre graviditeter var kroppsoljan Lovely Mother från Maria Åkerberg. Dels är det en härlig stund att smörja in sin mage som man ska unna sig själv, men också för bebis som känner av beröringen och massage av handen som smörjer magen. Vissa kvinnor får bristningar och det går självklart inte alltid styra bort med oljor, men man kan förbättra elasticiteten i huden genom att använda näringsrika och snälla produkter på de områden som växer under graviditeten. Inte bara magen utan lår, rumpa och bröst. Då är Lovely Mother en underbar kroppsolja att testa! Man kan även ta ett tillskott av Zink för att förebygga bristningar, men som sagt kan man inte alltid styra bort dessa.

Jannica använde själv oljan Lovely Mother i underlivet för att förbereda huden inför förlossning. Hon tipsar även om Svartvinbärskapslar från Q for Skin som innehåller viktiga fettsyror, som omega-3, 6,och 9. Dessa bygger upp, smörjer och stärker huden inifrån, stimulerar hormonsystemet samt hjälper till att bygga upp fostrets hjärna (så att bebis inte tar alla fettsyror från mamman). Tips! Svartvinbärsoljan går jättebra att ge till dina barn också. Stick hål på kapseln och häll ut oljan på en sked eller blanda oljan i något gott. Svartvinbärsoljan ger ditt barn näring och återfuktar huden från insidan, speciellt bra är detta för barn som har torr hud.

olja + kapslar

Träning under och efter sin graviditet?

När vi pratar träning är det superviktigt att lyssna på kroppen! Utgå inte från någon annan utan lyssna inåt och gör det som känns rätt för dig. Om du inte tränat tidigare är det inte läge att börja med någon hårdträning under sin graviditet! Men om du är van vid träning och mår bra av det så fortsätt så länge allt känns bra och lägg till extra mycket vila för återhämtning. När träningen känns tung kan du byta ut den mot promenader, yoga eller stretch. Lyssna inåt och gör det som känns rätt för dig! Behöver du ligga på soffan i 9 månaders tid för att din kropp inte mår bra så ska du göra det, bara du känner vad som är rätt. Men om du mår bra och kroppen känns stark är rörelse, motion och frisk luft alltid värdefullt för kroppen!

Och glöm inte den mentala träningen! Andningsövningar är något som du kommer ha nytta av under förlossningen, Profilax till exempel som du kan lära dig via kurser inför förlossningen. När barnet sen är ute är knipövningar något som alltid rekommenderas, just för att stärka upp de muskler som slappnat av under graviditeten. Det kan vara svårt att hitta dessa muskler själv, ta då hjälp av en barnmorska eller en personlig tränare som har fokus på mammaträning. Du kan även använda knipkulor för att hitta dessa muskler. När du sedan känner dig redo för att börja träna igen ska du inte stressa igång. Börja inifrån med den inre muskulaturen och börja lätt. Ta hjälp om du behöver det och ta det lugnt!

poddcast - Jannica

Har du hört talas om förlossningsbrev?

I detta brev har du chansen att skriva ner vad du har för förväntningar under förlossningen samt om du har särskilda önskemål som du vill att din läkare och barnmorska ska känna till. Till exempel vad för typ av smärtlindring du vill ha, om du önskar bad, massage, akupunktur eller om du önskar “sen avnavling” – alltså att man väntar med att klippa navelsträngen och låter moderkakan sitta kvar tills dess att navelsträngen blivit vit och intakt. Detta kan önskas då barnet får chans till ännu mer stamceller, järn, röda blodkroppar och näring från moderkakan som den fått under tiden i magen. Sen avnavling inom vården är mellan 3-5 min, men du kan önska mer tid då det kan ta flera timmar, så känn ingen stress. Ta med detta i ditt förlossningsbrev och prata igenom önskemålet tillsammans med partner, barnmorska och läkare.

Jannica har vid alla sina tre förlossningar fött via planerade kejsarsnitt. Vid en vaginal förlossning blir barnet överöst med massa goda och stärkande bakterier via slidan. Det Jannica skrev med i sina brev var att hon ville ha en steril kompress i slidan precis innan snittet för att sedan, när barnet är ute smörja barnet med kompressen och på så sätt föra över bakteriefloran till bebisen. Du hör Jannica berätta mer om detta i podden! Med detta brev ger sjukvården dig här en chans att få din förlossning så som du vill ha den, utifrån vad som är möjligt att påverka förstå.

Podcast - Jannica

Energi före och efter förlossning?

  • För Jannica är förberedelse extra viktigt! När man får barn och när man ammar går det åt otroligt mycket energi. Då gäller det att ha lättillgänglig och bra mat redo snabbt. Hennes tips är att laga storkok innan förlossningen och fylla upp frysen med massa matlådor, så att det alltid finns näringsrik och bra mat redo. Något Jannica alltid också har i sin frys är energibollar, ett perfekt mellanmål som funkar vid alla tillfällen.
  • Att tanka energi utomhus är också något Jannica vill lyfta. Med tre barn hemma finns det mycket energi att göra av med. Ta med barnen ut och lek! Den friska luften gör gott för alla samtidigt som du själv blir avslappnad och bacillspridningen blir mindre, än om barnen går på förskola och lättare drar hem baciller till den nyfödda bebisen.
  • Om man har möjlighet att amma är detta också den bästa energin för ditt barn. Bröstmjölk är otroligt näringsrikt och stärker immunförsvaret hos din bebis, samtidigt som det är smidigt och ekonomiskt. Viktigt att komma ihåg att om du inte kan amma så är inte det fel! Alla har olika förutsättningar och ibland går det inte.
  • När barnet sedan blir lite större och får börja äta vanlig mat vill Jannica tipsa om att göra storkok, även med barnmat. Då har du själv möjlighet att veta vad ditt barn stoppar i sig och se till att maten är näringsrik och fri från tillsatser. Köp små burkar, gör massa barnmat och ställ i frysen så kan du har mat till ditt barn i en hel månad framöver. Om du har vänninor som också vill göra sin egna barnmat kan ni byta sinsemellan för att få variation på ett smidigt sätt!

Fler kosttips från våra supermammor:

Katarina tipsar om en bättre välling i podden med skrädmjöl (gjort på havre) tillsammans med valfri växtdryck och kokosolja (för fetternas skull). Enkelt och näringsrikt om ditt barn vill ha välling! Jannica serverar mer än gärna smoothie till sina barn, oftast med en bas av avokado då det har en fin fettsammansättning och ger mättnad länge. Här är det också lätt att slänga i olika typer av grönsaker och fröer samt näringspulver, om ditt barn har svårt att få i sig dessa i vanliga fall. En av Jannicas favoriter att blanda ner är Bär Boost som innehåller en blandning av olika frystorkade bärpulver, probiotika (goda bakterier) och D-vitamin som är bra både för vuxna och barn. Tips på enkelt recept: Havredryck, banan och Bär Boost. Svårare än så är det inte och ditt barn får här i sig superbra näring på ett snabbt och enkelt sätt. Bär Boost ger också en fin smak i rawbollar och i hemmagjord glass!

På många kosttillskott står det från 3 års ålder och oftast handlar det inte om ämnena i kosttillskotten utan att det kan vara lätt att sätta kapslar och tabletter i halsen. Då är tuggtabletter ett superbra alternativ eftersom det lätt går att krossa dessa och blanda ner i lite bär eller smoothie, exempelvis Alpha Plus Barn som är ett vitamintillskott. Vill du att ditt barn ska få i sig probiotika för att stärka sitt immunförsvar finns även tuggtabletter med goda bakterier som du kan krossa, exempelvis Lacto Vitalis Kids och Pure Biotic Barn som de flesta barn tycker om. För visst kan det vara svårt att alltid äta ren, ekologisk, närproducerad, hemlagad mat utan tillsatser, även för våra supermammor. Testa tuggisar för extra mycket näring!

Podcast - Jannica

Vad finns i våra supermammors husapotek?

Katarina tipsar om Manukahonung (från 1 års ålder) som har fantastiskt fina antibakteriella och antivirala egenskaper, dessutom är den superbra att lägga på sår och insektsbett utvärtes på huden. Finns i olika styrkor, den lägre dosen av MGO kan man ta som underhållsdos för att behålla ett starkt och bra immunförsvar medan du kan välja den starkare varianten vid förkylningstider eller när du känner att något är på gång. Manukahonungen är inte lika söt som vanlig honung men har en fin och len smak. Den ska helst inte upphettas! Tips är att lägga ca 1/2 tsk manukahonung på lite avsvalnad gröt till ditt barn.

En annan favorit hemma hos Katarina är flytande Propolis i förkylningstider. Denna halsmixtur smakar gott av anis och fänkål och kan tas 2-3 gånger per dag, 1 matsked varje gång. Ett förkylningsmedel som ofta fungerar mycket bra vid all sorts förkylning. Propolis kommer från bin och har en antibakteriell effekt. Tips att ta som underhållsdos när dina barn börjar skola/förskola efter lov, då baciller gärna sprider sig snabbt igen.

Jannica har alltid en flaska Kolloidialt Silver hemma! En vattenreningsprodukt som går att använda på flera sätt. Vid ögoninfektioner och förkylningar tycker både Katarina och Jannica att “silvervattnet” fungerar supereffektivt. Tips är att ta en blöt bomullstuss och droppa i barnens ögon om de visar tecken på ögoninfektion. Det går även att ta utvärtes på huden eller dricka en mindre mängd om man har känningar i halsen, då det är effektivt mot svampar, bakterier och virus.

Podcast - Jannica

Efter en graviditet är det lätt att få järnbrist! Många har svårt att ta tillskott av järn då dessa tabletter oftast gör att man blir hård i magen, vilket inte är en bekväm känsla alls. Katarina vill tipsa om de järntillskotten vi har på PiggaButiken som faktiskt är snälla mot magen! Till exempel Alpha Plus Järnsynergi. Om man inte vill ta ett renodlat järntillskott kan man berika sin smoothie med något så fantastiskt som nässelpulver, vilket både kan tas av mamma men också av barnet om det är över 1 år. Nässelpulver är rena vitaminbomben och extremt näringsrikt på vitaminer, mineraler (framförallt järn) och antioxidander. Testa du också!

Vi har även några teer vi vill lyfta fram till dig som mamma! Motherkind pregnancy är ett förberedande te som ger stöd till livmodern. Teet innehåller hallonblad och andra örter och kan drickas 4 veckor innan beräknad förlossning samt 1 vecka efter förlossning. Det finns även ett liknande te som du kan dricka under hela din amningsperiod då det är mjölkstimulerande. Detta te heter Motherkind Baby och har en fin smak av anis, fänkål och kummin. Du kan dricka detta precis som ett vanligt te.

Har du funderat på febernedsättande medel?

Katarina vill lyfta denna fråga då man idag är väldigt snabb med att ge sina barn febernedsättande vid minsta tecken på sjukdom. Feber är nämligen ett sätt för kroppen att ta hand om infektioner, virus och bakterier då det höjer kroppens temperatur så att dessa patogener inte ska överleva. Om man då tar ner febern ger man en chans till patogenerna att få fäst i kroppen, vilket inte är så bra om man vill bli frisk snabbare. Små barn tål feber väldigt bra! Självklart ska du ge febernedsättande om ditt barn är väldigt medtaget och inte får i sig vätska. Använd sunt förnuft vid dessa tillfällen och ge inte vid minsta tecken på sjukdom. Jannica tipsar om vad hon brukar göra istället för att ge febernedsättande. Hon ser till att rummet är svalt, att barnet vilar och får mycket närhet, att täcket är tunt, barnet kan ha bar kropp med ullsockar på sig för att dra febern från huvudet och ner till fötterna, samt att hela tiden fylla på med mycket vätska.

Podcast - Jannica

Vad bör jag mer tänka på?

Bebisar har en väldigt fin hud som absorberar allt man lägger på den. Därför bör du titta på vad du använder för hudvårdsprodukter, rengöringstrasor och blöjmaterial exempelvis. Har babyprodukterna konstiga innehåll bör du byta ut dessa mot så rena, snälla och naturliga produkter som möjligt. Där har Maria Åkerberg en superfin babyserie som passar den allra känsligaste huden. Får ditt barn röda märken i rumpan? Titta på vad blöjorna har för innehåll. Dessa kan faktiskt ha en hel del kemikalier och färgämnen i sig som man bör undvika. Ta reda på vilka som har bäst och snällast innehåll och testa dem istället.

Något man kanske inte tänker på är sköljmedel, som också kan innehålla hormonstörande ämnen och på så vis irritera huden. Om du gärna vill använda någon typ av sköljmedel kan du göra ditt egna med hjälp av ättika, vatten och några droppar eterisk olja som lavendel eller citron. Använd milda tvättmedel och tvätta ALLTID nyinköpta kläder då dessa ofta har inpregneringsmedel på sig.

Även leksaker, bitringar och nappar kan man byta ut till bättre alternativ då dessa innehåller plaster som också kan vara hormonstörande. Byt ut plast mot träleksaker och välj nappar och bitringar i naturgummi som både är mer miljövänliga samt säkrare för ditt barn.

Som sagt vill vi inte komma med några pekpinnar i detta poddavnitt utan endast tipsa dig som vill tänka annorlunda och bli mer medveten kring föräldralivet. Vi hoppas att du som lyssnat/läst har fått många bra tips och råd kring ämnet och sedan får du som individ bestämma helt själv vad du vill ta till dig och inte. Har du ytterligare frågor om podden eller produkterna vi nämt är du varmt välkommen att kontakta oss på kundservice@piggabutiken.se.

Tack snälla för att du lyssnat/läst och glöm inte att prenumerera på PiggaPodden!

Publicerat av

Victoria

Hälsorådgivare, Marknadskommunikatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *