Kollagen

Så påverkar kollagen din hud

Har du också hört om kollagen? Mirakelpulvret som gör huden slät och lederna mjuka. Men hur funkar det egentligen? Här kommer en liten snabblektion!

I vår kropp finns kollagen. Det finns b.la i brosk, bindväv och i huden. Man kan säga att det är som små byggstenar. Kollagenet i sig utvinns ur animaliska källor så som fiskskinn eller ur ben från nötkreatur. Inte så charmigt och fräscht kanske, men ibland tänker jag att om vi nu ändå ska döda djur för mat så är det väl bra om vi använder alla delar av djuret, lite som vi gjorde förr… Detta kollagen är i sin tur uppbyggt av aminosyror (byggstenarna till protein) som är enormt viktiga, inte bara för våra leder utan även för våra hormoner och genom det vår sömn. Den vanligaste förekommande aminosyran i kollagen är L-glycin.

Kollagen

L-glycin är inte en essentiell aminosyra, det betyder att i normala fall kan kroppen bilda den själv. L-glycin, som inte används i levern eller kroppsvätskor och kroppsvävnad, korsar lätt blod-hjärn-barriären. Den fungerar även som ett mycket viktigt ämne i leverns fas 2 avgiftningssystem. Den är även viktig för leverns produktion av galla. Den ingår i bildning av glutation, en slags kroppsegen antioxidant (väldigt viktig för bla vår tarm-hälsa). Den har även visat sig vara viktig i läkning av traumatillstånd tillsammans med L-arginin. Studier visar också att L-glycin bidrar till ökade produktion av magsafter. Wow vilken grej, men det tar inte slut där…

OCH inte nog med det, det kommer mer…

Kollagen har en uppstramande effekt på huden! Vår hud byggs upp av “trådar” kan man säga, dessa är kollagen och elastan. Ju äldre vi blir desto mindre kollagen bildas, och huden blir då “slappare” och mindre elastisk. Detta påverkar även hudens fuktbindande förmåga och vi upplever oss som torrare, vilket även det leder till “torrhetsrynkor”.

Kollagen

Tyvärr så får vi inte i oss dessa “fuldelar” längre då vi oftast väljer de “fina” delarna på djuret. Det gör att vi missar massa viktiga näringsbitar. Så ett enkelt sett för dig, din kropp och din hud att få i sig denna superviktiga näring är att komplettera din kost med t.ex. kollagen från Nordbo.

Våga testa och lycka till!

Kram Malin

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

2 thoughts on “Så påverkar kollagen din hud”

  1. Hej Maja!

   Va kul att du gillar vårt inlägg om Nordbos Kollagen. Denna är absolut likvärdig, förutom att den även innehåller C-vitamin och Zink som också har en positiv inverkan på din hud.

   Kollagenet från Nordbo har lite smak av C-vitamin, så att blanda det i kaffe kanske inte smakar speciellt gott. Men om du vill blanda med något går smoothie eller juice jättebra, annars bara vatten.

   Hoppas detta svar har varit behjälpligt! 🙂

   Ha en fortsatt fin dag! Pigga hälsningar Victoria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *