andningsskola

Andas du rätt eller fel?

Vi kan leva tre veckor utan mat, tre dagar utan vatten, men endast tre minuter utan syre. Det säger en hel del om vikten av att andas. Men vet du att man kan andas både rätt och fel? Många som lever i en stressig vardag andas tyvärr helt fel vilket orsakar ytterligare stress i kroppen. Hur andas du? Här visar vi hur du andas rätt och förklarar varför det är så viktigt.

I stressade situationer är det vanligt att andningen blir häftigare och väldigt ytlig. Då är det vanligt att höra frasen “ta ett djupt andetag”. Det är helt riktigt att kroppen automatsikt slappnar av vid ett djupt andetag eftersom du på så sätt andas djupare ner imagen än ytliga och korta andetag uppe i bröstkorgen. Men förutom att djupandas med magen ska du även tänka på att utandningen är lika viktig som inandningen. Du andas nämligen in för att fylla lungorna med syre, och du andas ut för att bli av med koldioxid.

Så, nu vet du att det är viktigt att djupandas och att utandningen är lika viktig som inandningen. Men hur ska du andas rätt rent fysiskt? För att nyttja lungornas fulla kapacitet måste du börja med att släppa ner axlarna och djupandas med magen. För att öva på detta är det lättast att lägga sig raklång på golvet med ena handen på bröstkorgen och den andra på magen.  När du andas in ska du känna att bröstkorgen håller sig stilla medans buken ska höja sig.

andas - övning

Vid utandning sjunker magen in och pressar ut koldioxid ur lungorna.

andas - övning

Tänk på att andas genom näsan både på inandning och utandning. När du får till en korrekt andning genom att göra denna övning med jämna mellanrum får cellerna tillgång till mer syre, du blir piggare och samtidigt mer medveten om din andning i vardagen.

Vill du ha ytterligare hjälp för lättare andning finns det en örtblandning som stödjer en hälsosam funktion av bland annat luftrören. Sitopaladi är ett traditionellt använt kosttillskott med ayurvediska örter i pulverform för att stödja en hälsosam funktion av andningsvägarna, slemproduktionen och immunförsvaret.

sitopaladi - sattwa herbs - andning

Avslutningsvis vill jag ännu en gång betona hur viktigt det är att du ska börja fokusera på din andning. Ta dig tid att andas, det är så viktigt för ditt välmående! Många som känner igen sig i att andas fel är ofta stressade och då rekommenderar jag dig att läsa Pigga-Victorias inlägg HÄR. Ta hand om dig <3

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *