ekologisk hudvård

Skillnaden på ekologisk & vanlig hudvård

Vad klassas egentligen som ekologisk hudvård idag? Naturlig, ekologisk, vegan, icke testat på djur, EcoCert, BDIH är några av många betäckningar som inte alltid är lätta att veta vad de egentligen betyder och innefattar. 

Anledningen till att det finns så många märkningar är att de tagits fram på olika håll av olika organisationer i olika länder. Varje land och förening har sina egna riktlinjer och bestämmelser för vad som får ingå och inte ingå i naturlig ekologisk hudvård. I det här blogginlägget går vi igenom hur ekologisk hudvård skiljer sig mot konventionell, alltså vanlig hudvård. Vi går även igenom vad som är viktigt för dig som konsument att tänka på när du inhandlar hudvårdsprodukter. Läs mer nedan! 

Många gånger kan man se på en förpackning att det står “ekologiskt”, men det står inte hur stor andel av produkten som är eko, vilket kan bli väldigt missvisande.  

Det kan i själva verket röra sig om en enstaka procentenhet, om ens det. Resten kan fortfarande vara syntetiska ingredienser! Här gäller det att se upp som konsument och fråga sig vad det är man köper och betalar för. Vilseledande marknadsföring finns det gott om i hudvårdsbranschen, speciellt då det under de sista åren blivit väldigt populärt med ekologisk och naturlig hudvård. 

ekologisk hudvård

Flera av hudvårdsserierna vi har på PiggaButiken väljer att skriva ut andelen ekologiskt i procent, det vill säga hur mycket som är naturligt och hur mycket ekologiska råvaror som finns i produkten. Esse Probiotic Skincare och Eco Cosmetics är några av dessa.

De andra som väljer att inte skriva ut certifieringar på sina produkter gör oftast detta medvetet, eftersom många naturliga råvaror inte ens får klassas som ekologiskt då de inte kan odlas. Några exempel på sådana råvaror är vatten, jordarter och bergarter. Om en odlad råvara saknar certifiering beror det oftast på att odlaren inte valt vilken certifiering som ska gälla för det aktuella året. De kan t.ex. vara på väg att byta certifiering. Certifieringar kostar mycket pengar och skapar nya utgifter varje år som även påverkar konsumentpriset. Därför väljer vissa företag att inte märka sina produkter för att de ska bli mer prisvänliga för dig som konsument.

Vi på PiggaButiken har valt våra märken med omsorg, där du som handlar hos oss ska känna dig trygg med att produkterna håller de krav som ställs på seriösa aktörer i hudvårdsbranschen. Därför har vi valt att enbart samarbeta med de leverantörer som håller vad de lovar både vad gäller innehåll, effekt på huden och kvalitét. 

ekologisk hudvård

Så vad skiljer då konventionell hudvård mot naturlig och ekologisk? Det är vissa saker som tydligt skiljer dem åt.  

Vi börjar med tensider – de tvättaktiva ämnena som ska göra huden ren. Är det skummande rengöringar används tensider från kokos och majs som är snälla mot huden, istället för något som heter Sodium Laureth Sulfate (finns i konventionell hudvård) som är starkt uttorkande på huden och som rubbar hudens pH-värde. I vissa rengöringar används lera eller lite fetare oljor så som oliv- eller ricinolja, eftersom de löser upp smuts effektivt på huden. 

När det kommer till själva cremebasen, alltså de ämnen en créme är uppbyggd av, finns det också väldigt stora skillnader. Huden är ju kroppens största organ så här gäller det att tänka på vad vi smörjer in den med! I naturlig hudvård används enbart naturliga fetter och oljor så som bivax, sheasmör, jojobaolja, nyponfröolja, havtornsolja och gurkörtsolja för att nämna några. Dessa oljor har olika egenskaper och används till olika ändamål för att uppnå en viss funktion på huden. Inom konventionell hudvård används t.ex. siliconoljor, mineraloljor (kan även heta paraffinum liquidum) och andra syntetiska oljor. 

En hudvårdsprodukt behöver såklart ha en bra hållbarhet och man vill förhindra bakterie- och svamptillväxt. Tekniken har gått framåt de senaste åren med allt från smarta förpackningar där det inte kommer in luft till självkonserverande system. Man använder sig av eteriska oljor som t.ex. rosmarin som i sig är en kraftfull antioxidant, vilket gör att produkterna håller längre. Salt är en annan ingrediens som förlänger hållbarheten, precis som ett ämne från lingon som också har en konserverande effekt.  

ekologisk hudvård

Är produkten tillverkad utan vatten blir det per automatik inga bekymmer eftersom bakterier då inte kan växa till där. Inom konventionell hudvård används vanligtvis olika syntetiska konserveringsmedel som många gånger irriterar huden. 

De dofter som finns i naturlig hudvård kommer uteslutande från äkta eteriska oljor som dessutom ger produkten en känsla av äkthet och fräschör. Oljorna används inte enbart för dess doft, de har även ett syfte i produkten. Till exempel används lavendel för att lugna huden samtidigt som det ger en behaglig doft, Det finns även andra ämnen som är doftrika och som har hudföryngrande eller stabiliserande effekt på huden. Inom naturlig hudvård används inga syntetiska parfymer, som det gör i konventionell hudvård, eftersom de ofta är allergiframkallande. 

Tänk på att naturliga produkter kan skifta i färg och konsistens från gång till gång du köper dem. Det är pga att oljorna kan ha olika färg beroende på när de skördas. Färgvariationer är ett sunt tecken på att produkten är naturlig. Syntetiska färgämnen används inte alls! 

En créme behöver också hålla ihop, speciellt när man ska binda vatten och olja. Inom konventionell hudvård används syntetiska lösningsmedel som t.ex. PEG (brukar stå olika siffror bredvid). Dessa används inte inom naturlig hudvård. Istället används vissa oljor som fungerar som emulgatorer och andra råvaror från naturen. 

ekologisk hudvård

De make-up märken som finns på marknaden idag som är av naturligt ursprung, t.ex. INIKA Organic och Maria Åkerberg använder sig endast av naturliga färgpigment från bl.a. bergmineraler. 

En annan sak som är av vikt att ta upp när vi kommer till de märken som tillhandahåller fina, naturliga, ekologiska produkter på den svenska marknaden är att inte bara innehållet utan även att förpackningarna är naturliga och återvinningsbara. Förpackningar av sockerrör är vanligt att man använder sig av (t.ex. Maria Åkerberg), men även glasförpackningar (som Esse Probiotic Skincare, Loelle och C/O Gerd gör). 

Tack för att du tog dig tid att läsa! Hoppas att den här informationen hjälper dig som konsument att bli mer upplyst om skillnaden mellan ekologisk och “vanlig” hudvård. 

Publicerat av

Katarina

Auktoriserad Hudterapeut, Bicom terapeut, Hälsorådgivare, Makeup Artist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *