Svartvinbärskaplsar

Får jag i mig för mycket Omega-6?

“Jag är rädd för att få i mig för mycket Omega-6, kan man få det av Svartvinbärskapslar från Q for Skin?” Du är inte ensam om att tänka lite snett här. Pigga-Malin kommer att besvara denna fråga här nedan, så fortsätt läs!

Omega-6 är lika essentiellt som omega-3. Vi måste alltså tillsätta det till vår kost, men det måste vara av god kvalitet. Det blir lite som att jämföra oxfilé med falukorv – båda är kött och protein men de händer olika saker i kroppen när man äter dom. Omega-6, som vi ska undvika får vi främst från margariner, färdig mat, fika och kakor som håller hur länge som helst, billigt kött, odlad fisk, solrosolja, rapsolja mm. Äter du den typ av föda så blir lösningen på din obalans att sluta med det.

Om du inte gör det utan istället baserar din kost på vildfångad fisk, kött som fått växa upp och ha ett drägligt liv, fetter som är stabila som smör, kokos, lite olivolja eller oliver, avokado samt grönsaker och bär så kommer du inte ha en obalans. I denna kost finns allt du behöver i balans! Men ibland så räcker inte kosten till.

svartvinbärskapslar

Det märker man på att kroppen vänligt skickar ut symtom på att den inte riktigt fixar tillvaron. Dessa symtom är olika beroende på vilket system som har det jobbigt. Huden tar ofta stryk först då den “blir av med sina byggstenar” först då de måste användas till annat, tex hormoner eller till vår hjärna. För att vår hud ska kunna hålla ihop så behöver den ha tillgång till Omega-6 av god kvalitet, annars blir den gles och läcker åt båda håll. Sen ska Omega-6 balanseras med Omega-3 av lättupptaglig sort och i balans mellan EPA och DHA. Den balansen är forskarna fortfarande oense om. Det verkar vara ytterst individuellt hur och vilka system som behöver mer eller mindre under olika tider av livet.

Så mitt råd kvarstår! Du kan känna dig trygg med att äta Svartvinbärskapslar då de har en Omega-6 som är fantastisk för hud och hormonsystem och balanseras av en Omega-3 som din kropp kan bygga om till det den exakt behöver för dagen. Med pigga hälsningar, Malin.

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *