Magskolan del 1 – Du är inte vad du äter!

Du har säkert hört uttrycket “du är vad du äter” förr, det finns ju till och med som tv-program! Men är det sant då? Jag säger absolut nej. Vi är inte vad vi äter, vi är vad vi TAR UPP!

Det vill säga att du kan äta hur fin, ekologisk, närproducerad och vältillagad mat som helst. Om du inte har en matsmältning i balans kommer mycket av det fina passera obemärkt förbi, tråkigt nog. Hur fungerar då vår matsmältning? Allt börjar faktiskt inte i magen utan i näsan. När vi känner doften av mat aktiveras våra enzymer i munhålan och gör sig redo för att börja nedbrytningen av födan för att göra upptaget möjligt.

Just i munnen är det mest av de enzymer som bryter ner kolhydrater, amylas. Utöver enzymer är det såklart viktigt att tugga maten ordentligt. Tuggandet frigör också enzymer, allt för att göra det lättare för finfördelningen i magen. Så från munnen sväljs mat ner genom matstupen (maten trillar inte bara ner utan masseras ner med hjälp av vissa muskler, detta möjliggör att äta även upp och ner). Väl nere i magen börjar maten bearbetas av magsyran. Maten fräts alltså sönder. Men den viktigaste funktionen magsyran har är inte att finfördela mat utan att oskadliggöra bakterier och virus – inkräktare som inte har i vår kropp att göra! Maten stannar ca 2 timmar i magsäcken sen släpps den ut i tolvfingertarmen. Väl där börjar den stora upptagningsfesten!

Gallan töms från gallblåsan för att finfördela fett. Enzymer från bukspottkörteln (samt från tarmväggen) bryter ner protein till aminosyror. Olika typer av enzymer fortsätter att bryta ner kolhydrater till stärkelse. Vidare i tarmen “sugs dessa upp” genom tarmen, ut i blodet och vidare för rening i levern.

Imorgon kommer ett nytt inlägg om våra vänner (och fiender) bakterierna i mag- och tarmsystemet. Bakterier finns i hela matsmältningsystemet men mest långt ner i tunntarmen och absolut mest av i tjocktarmen. Mer om detta imorgon (:

HÄR hittar du Magskolan del 2.

HÄR hittar du Magskolan del 3.

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *