Magskolan

Magskolan del 3 – Behöver du gå, så gå!

Nu har vi kommit till den tredje och sista delen om vårt matsmältningssystem. Vi har tagit oss genom munnen, matstrupen, magsäcken, vidare genom tolvfingertarm, tunntarm och närmar oss nu ändstatioinen så att säga. Vi har stött på både enzymer, bakterier och diverse olika organ som hjälpt oss bryta ner vår mat till ämnen vår kropp kan använda till energi. Sista delen som återstår är tjocktarmen och senare ändtarmen.

I vår tjocktarm finns som sagt den största delen av våra bakterier. Där sköts den sista delen av upptag av näringsämnen, men mest töms tarminnehållet på vätska och mineraler som kroppen kan återanvända. Det sker även en bildning av vitamin K som är viktig bland annat för att vårt blod ska kunna koagulera, och att kalsium ska tas upp i skelettet.

När tjocktarmen gjort sitt jobb slussas det som nu endast är avföring (som mest består av bakterier, onda som goda, och restprodukter som inte kroppen har användning för) vidare till ändtarmen. Ändtarmen är endast ett ” lagringutrymme” i väntan på att tarmtömning ska ske. När ändtarmen fylls skickas en signal till hjärnan om att vi behöver gå på toaletten.

Skulle det nu vara så att tillfället är illa valt för toalettbesök så skjuts avföringen bara tillbaka upp till övre delen av ändtarmen och väntar lite tills problemet blir lite större och ny signal skickas till hjärnan. Här kan ju då problem uppstå. Om man återkommande gånger väljer att inte gå på toa när signal ges kommer innehållet ligga kvar och “sippra ut sina gifter” tillbaka i blodbanan. Vi förgiftar alltså oss själva. Inte nog med det, mer vätska sugs upp och avföringen blir på detta vis mer “koncentrerad” , mer giftig och svårare att få ut.

Så när du väl känner att du behöver gå på toa, gör då det!

Vi hoppas att ni hade glädje utav att följa maten genom vår kropp och förhoppningsvis har ni fått ny och värdefull kunskap.

Många kramar, Malin

Pssst.

HÄR hittar du Magskolan del 1.

HÄR hittar du Magskolan del 2.

Publicerat av

Pigga-Malin

Hormonterapeut, Hälsorådgivare, Kostrådgivare, Massage- & Friskvårdsterapeut, Expert inom Hud- och Hårbottensbesvär, Hormonterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *