I vår familj har vi använt växbaserad “mjölkdryck” i många år då vi ej konsumerar traditionella mejeriprodukter. Idag finns det som tur är ett stort utbud i mataffärer på allt från havredryck till mandel, nöt och kokosdryck. Många har märkt att man mår bättre utan mejeriprodukter vilket också ökat efterfrågan på dessa produkter. Numera är de flesta osötade också vilket är väldigt bra! Ibland får jag ett ryck och lust att göra egen sådan. Egentligen är det så busenkelt att göra egen, bra mycket billigare och mer näringsrikt. Färdigköpt mandeldryck innehåller bara ca 2 % mandel så egen blir bra mycket mer ”matigare” och mustig. Så här gör du!

I går kväll blötlade jag 2 1/2 dl mandlar som jag imorse mixade med 1 liter nytt vatten och en gnutta vaniljpulver. Detta silade jag igenom en nötmjölkspåse och voala så har man egen mandeldryck!

växtbaserad mjölk - nötmjölkpåse

Du kan göra likadant med t ex kokosflingor och havregryn. Gör man cashewdryck behöver man inte sila den vilket är supersmidigt. Fler tips på hur du gör egen växtbaserad dryck hittar du i Nillas bok som du kan klicka hem här!

Sju steg till ett friskare jag - Nilla Gunnarsson

En bra och användbar bok med många spännande och inspirerande recept som jag verkligen kan rekommendera!